הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל, בראשות ח"כ לימור סון הר-מלך, שמעה היום (שלישי) סקירה מטעם אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר בדבר עדכון התחזיות של הכנסות הקרן לטווח הארוך.
מנהל תחום בצוות מקרו ותחזיות במשרד האוצר, נדב פודולר, הציג את הערכת תרומת מגזר הגז להכנסות המדינה. בתוך כך, התייחס להשלכות מקרו כלכליות של ענף הגז. "סה"כ אנו רואים תרומה של כ-0.5% לצמיחת התוצר בין השנים 2020-2023 כתוצאה מיצוא הגז. כרגע הייצוא הוא לירדן ומצרים", אמר. עוד ציין כי הנתח של ישראל ברזרבות הגז העולמיות עומד על 0.4% – מקום מכובד ביחס למדינות העולם.
כמו-כן פירט כי לפי התחזית, גודל הקרן כאחוז מהתוצר יגיע בעוד כ-20 שנה לכ-3%: "מדובר באחוז משמעותי עבור המשק שלנו. תוך בערך 15 שנים החלק של הכנסות הריבית מהקרן יהיה יותר משמעותי מן התמלוגים וממס החברות. ההכנסות מהריבית תהיינה גם לאחר התכלות מאגרי הגז".
עוד מנה פודולר שלושה תרחישים לגודל קרן העושר בשנת 2050: בתרחיש הבסיס (הפקה מתוכננת ומחירי בסיס) גודל הקרן יהא 42.3 מיליארד דולר, בתרחיש של הפקה גבוהה ומחירי בסיס – 47.2 מיליארד דולר, ואילו בתרחיש של הפקת בסיס ומחירים גבוהים – 48.7 מיליארד דולר.
טוב יהיה אם הכסף ישמש כדי לפתח מיזמי תשתית בישראל, כדוגמת המטרו בגוש דן (במקום להטיל יותר מיסים והיטלים על היזמים), תוספת עוד כמה בתי חולים ברחבי המדינה, בתי אבות ועוד
מיזמים אלו ישרתו גם את הדורות הבאים.