שר החוץ הסעודי הנסיך פייצל בן פרחאן הגיע ביום שבת, 17 ביוני, לביקור ברפובליקה האסלאמית של איראן. מדובר בצעד משמעותי נוסף שנועד לשפר את היחסים בין שתי המדינות היריבות. פייצל נפגש עם הנשיא אברהים ראיסי ועם שר החוץ חוסיין אמיר עבדאללהיאן. הנסיך הסעודי היה מרוצה מהפגישות שקיים ואמר כי על הסכם הפיוס שנחתם בין המדינות להוביל לשיפור הביטחון במפרץ הפרסי. לעומתו, נשיא איראן בחר להתמקד בעיקר בהשמצתה של מדינת ישראל, כאשר אמר כי רק אויבי האסלאם, בראשות המשטר הציוני, מוטרדים מההתקדמות בשיתוף הפעולה בין שתי המדינות.
איראן וסעודיה הודיעו בחודש מרץ האחרון כי הגיעו להסכם, בתיווכה של סין, לשיקום היחסים הדיפלומטיים ביניהן לאחר שאלה נותקו בשנת 2016. מי שנתפסה כמפסידה העיקרית מההסכם הייתה ישראל שמשקיעה מאמצים רבים על מנת לבודד את איראן ולהתקרב לסעודיה. זאת למרות שארה"ב בראשות הנשיא ג'ו ביידן ממשיכה לנסות בכל מחיר לקדם תהליך נורמליזציה בין ישראל לסעודיה. במהלך הימים האחרונים ביקרו בכירים בממשל האמריקאי בממלכה כדי לקדם כמה שיותר מהר את הסוגיה הרגישה הזו. במקביל, מנהלת וושינגטון שיחות עקיפות מול ההנהגה בטהרן על הסכם גרעין מחודש.
סעודיה הסונית ניתקה את יחסיה הדיפלומטיים עם איראן השיעית בשנת 2016 בעקבות הסתערות של מפגינים על בניין השגרירות שלה בטהרן ועל הקונסוליה שלה במשהד. ההסתערות הזו נגרמה בתגובה להוצאתו להורג של מטיף שיעי סעודי. המתיחות בין שתי המדינות, נמשכה שבע שנים והגיעה לעיתים למצב של מלחמה. היא השפיעה לא פעם על הסכסוכים הקשים והמורכבים בסוריה, לבנון ותימן.
איראן פתחה מחדש את שגרירותה בריאד בתחילת חודש מרץ, אבל סעודיה עדיין לא מסרה מתי היא תפעיל מחדש את שגרירותה בטהרן. התקשורת הסעודית דיווחה לאחרונה כי השגרירות בטהרן והקונסוליה במשהד צפויות להיפתח מחדש עם סיומו של חג הקורבן, שאמור להתחיל בסוף יוני ולהסתיים בתחילת יולי. במסגרת הסכם הפיוס שנחתם, שתי המדינות הסכימו לפתוח מחדש את השגרירויות והקונסוליות שלהן וליישם הסכמים לשיתוף פעולה כלכלי וביטחוני שנחתמו לפני יותר מעשרים שנה.
ראיסי הפגין שנאה עזה כלפי מדינת ישראל במהלך הפגישה עם הנסיך פייצל. נשיא איראן אמר שרק אויבי האסלאם, בראשות המשטר הציוני, מוטרדים מההתקדמות בשיתוף הפעולה הדו-צדדי והאזורי בין סעודיה ואיראן. הנסיך הסעודי אף הזמין את נשיא איראן לביקור רשמי בממלכה בשם המלך סלמאן ובנו יורש העצר מוחמד.
ראיסי הביע התנגדות למאמצים הרבים שנועדו להוביל לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה. לדעתו, המשטר הציוני אינו רק אויב של הפלסטינים, אלא גם מהווה איום על כל המוסלמים. הנורמליזציה עם ישראל לא רק שאינה מקדמת את הביטחון, אלא גם מנוגדת לדעות של האומה האסלאמית. יש להוסיף כי לפני הפגישה עם הנשיא ראיסי, נפגש הנסיך פייצל עם עמיתו האיראני חוסיין אמיר עבדאללהיאן. השניים נפגשו במשרד החוץ האיראני, ולאחר מכן קיימו מסיבת עיתונאים משותפת.
הנסיך פייצל תיאר את הפגישות כשיחות חיוביות ואמר שהדיונים שנערכו הדגישו את הצורך בחוסר התערבות בעניינים הפנימיים של מדינות המזרח התיכון. הוא הוסיף כי סעודיה מקווה שלשיקום היחסים הדיפלומטיים עם איראן תהיה השפעה חיובית, הן במישור האזורי והן במישור הבינלאומי.
אין ספק כי הפגישות שניהל שר החוץ הסעודי עם נשיא איראן ראיסי ועם שר החוץ האיראני הן מדאיגות למדי, כי הדבר עלול בעתיד הקרוב להרחיק את סעודיה מבחינות מסוימות מהמערב, ובמיוחד מארה"ב בראשות ביידן. ייתכן כי תיווכה של סין בחידוש היחסים בין איראן לסעודיה גם תרמה לריחוק הזה. צריך לקוות שהסעודים לא יימשכו יותר מדי אחרי ההנהגה בטהרן. הרי בית המלוכה הסעודי מודאג רבות כמו המערב מההתקרבות האיראנית לעבר פצצה גרעינית. קשה להאמין שסעודיה תצליח להרחיק את טהרן מהעיסוק ההולך ומתגבר בנושא הגרעיני. נוצר הרושם שההנהגה האיראנית עושה כל מאמץ כדי למנוע מסעודיה מלהגיע לנורמליזציה עם ישראל. הנשיא ראיסי ואנשיו ינקטו בכל הצעדים האפשריים כדי למנוע מהתהליך החיובי הזה להתממש, למרות התמיכה רחבת ההיקף של הממשל האמריקאי.