מצבה הרעוע של כלכלת לבנון ידוע לכל, ורק נס יכול להוציא אותה מהמשבר הכלכלי הקשה ביותר בתולדותיה. אחד האחראים המרכזיים למשבר הוא נגיד הבנק המרכזי הלבנוני, ריאד סלאמה. לאחר שלוש שנים ארוכות שבהן הוא מתחמק מחשדות חמורים על כך שהעביר למדינות רבות בחו"ל מיליוני דולרים, לאזרחי לבנון נמאס. תושבים רבים מחו בסוף השבוע שעבר, שרפו באינטנסיביות סניפי בנק והאשימו במפורש את ריאד בזה שהוא לקח את כספם והוביל לקריסה כלכלית חסרת תקדים של לבנון. שש מדינות אירופאיות הוציאו צו מעצר שנועד להוביל להסגרתו של סלאמה, שטוען כי הוא חף מפשע, וכי פעל למען לבנון.
אפשר לומר שכבר שלוש שנים כוחות הביטחון הלבנוניים ובראשם המשטרה מנסים לתפוס את הנגיד סלאמה, אך ללא הועיל. אולם המצב השתנה לאחרונה לטובתם. הכוחות המיומנים יודעים בדיוק היכן מסתתר סלאמה, ונוצר הרושם שהם ימשיכו לפעול בעקשנות כדי לשכנע אותו להופיע בקרוב בבית המשפט בביירות. שם, ימסור הנגיד את גרסתו שבה יאמר כי הוא חף מפשע, ושכל מה שעשה היה רק לטובת אזרחיה של לבנון.
חשוב לציין כי עיקר הכעס על המשבר הכלכלי שנוצר בלבנון הופנה עוד במהלך משבר הקורונה כלפי נגיד הבנק המרכזי, ריאד סלאמה, שכיהן בתפקיד הרם קרוב לשלושים שנה. במשך שנים רבות נחשב סלאמה למומחה רציני האחראי לכל המערכת הכלכלית בלבנון, וכמי שאחראי לייצוב שער הלירה הלבנונית. למרות זאת, מזה מספר שנים נרדף סלאמה על ידי החיזבאללה כיוון שהעז ליישם את הסנקציות האמריקאיות אשר נועדו למנוע מארגון הטרור הרצחני להשתמש בבנקים הלבנוניים כדי לממן את פעולותיו ולהלבין את כספו.
הפרשה של הנגיד סלאמה שהחלה לפני שלוש שנים נחשבת למסובכת ביותר. רבים מתקשים להאמין שהיא תסתיים בקרוב. לבנון אינה המדינה היחידה המעורבת בסיפור המורכב הזה, אלא גם שש מדינות אירופאיות: צרפת, בריטניה, גרמניה, שוויץ, בלגיה ולוקסמבורג. בכל אחת מהמדינות המבוססות האלה הופקדו מיליוני דולרים תחת שמות בדויים, אשר שייכים כפי הנראה לאזרחים לבנוניים. האחראי המרכזי להפקדת הכספים השערורייתית הזו הוא הנגיד סלאמה. יש גורמים הטוענים כי ייתכן כי אחיו של הנגיד, רג'אא, אחראי גם כן להפקדה של חלק מהכספים הללו.
האינטרפול נמצא בכוננות בתקופה האחרונה בכל מה שקשור למאמצים להסגרתו המהירה של הנגיד הלבנוני. אולם יש בעיה רצינית שעלולה למנוע זאת ממנו. החוק הלבנוני אוסר במפורש על הסגרת אזרחים לבנונים גם אם הם נאשמים בפשעים מכל סוג במדינות זרות. בינתיים גם בלבנון עצמה, ביקשו הרשויות, כולל כוחות הביטחון, לפעול במהירות נגד הנגיד, והליכים זריזים נגדו נפתחו בביירות. השלטונות היו שמחים לשים את ידם על סלאמה שפשוט צפצף על כל רשות אפשרית במדינה.
בסוף השבוע שעבר הסתערו אזרחים לבנונים רבים על סניפי בנקים הממוקמים ברחבי המדינה. חלק מהסניפים הוצתו, נשרפו צמיגים רבים ורכוש הושחת. כל הצעדים החמורים הללו ננקטו על ידי אזרחים מיואשים ומתוסכלים, ביניהם גם מאות פורשים מצבא לבנון, שדרשו לקבל מיד את כל הכספים והחסכונות שנגנבו מהם בנבזות רבה. אותם אזרחים האשימו את הממשלה הלבנונית המושחתת, ובמיוחד את הנגיד סלאמה במשבר הכלכלי החמור שפוקד את המדינה מזה מספר שנים.
אין ספק כי התנהלותו של הנגיד ריאד סלאמה הייתה חמורה ביותר, ועל ממשלת לבנון לנקוט בכל האמצעים על מנת לעצור אותו ולהעמיד אותו לדין. האדם הזה גרם נזק ועגמת נפש לאזרחים לבנונים תמימים שרק רצו לשמור על כספם, לרבות מאות פורשים מצבא לבנון. ברור שמגיע לנגיד הבנק המרכזי עונש חמור ביותר, שירתיע אחרים מלנהוג באותה הדרך. על כן, ממשלת לבנון צריכה לפעול בכל האמצעים הדרושים, לרבות שיתוף פעולה עם האינטרפול. כמובן שגם על האנשים ששיתפו פעולה עם סלאמה, ביניהם אהובתו ואחיו, לעמוד לדין ולהיענש בהתאם לחומרת מעשיהם. לממשלת לבנון אסור לתת לאדם כמו סלאמה לברוח ללא עונש. גם כך המשבר הכלכלי בלבנון רק הולך ומחריף, ושום תקווה אינה נראית באופק. אם סלאמה ייתפס בתקופה הקרובה ויעמוד לדין, ייתכן שמיליוני הדולרים שהעביר לחו"ל יוחזרו סוף סוף לבעליהם החוקיים. דבר זה יוכל להקל במעט על התסכול והייאוש של אזרחי לבנון שסובלים מזה מספר שנים ממשבר כלכלי קשה ביותר.