"אדם חרדי לא יכול להגיע כיום לחוף 'הנפרד' באשקלון!" במילים חריפות אלו פותח יצחק, תושב העיר אשקלון, את שיחתנו בנוגע למצב החוף הנפרד בעיר. "הפריצות ניבטת מכל פינה. גם בדרך הירידה לחוף, גם בחוף עצמו, וגם במי הים" הוא אומר.
דומה כי מצבו של חוף זה, ביחס לחופים נפרדים אחרים אותם סקרנו ונסקור בהרחבה בשבועות הבאים כחלק מסדרת הכתבות המיוחדת ב'המחדש', הוא הגרוע ביותר בכל הקשור לבעיות הלכתיות הקשורות לצניעות.
תחילה, על החוף עצמו. החוף הנפרד באשקלון (או 'החוף הדתי'), שוכן ברחוב משה דורות סמוך לחוף 'דלילה' ולכפר הנופש אשקלון. דרכי ההגעה אליו פשוטות יחסית, ולמקום יש תחבורה ציבורית זמינה ברוב שעות היום כשהחוף נמצא במרחק הליכה מהתחנות. החוף נמצא קרוב יחסית לתחנה המרכזית באשקלון, ומשם תוכלו לבחור בין נסיעה בתחבורה ציבורית שתארך פחות מרבע שעה, או הליכה רגלית שתארך כחצי שעה.
החוף פועל במתכונת נפרדת הנהוגה ברוב החופים הנפרדים בארץ: בימים ראשון, שלישי וחמישי הרחצה לנשים בלבד, ובימים שני, רביעי ושישי הרחצה לגברים בלבד. עונת הרחצה נפתחת בא' באייר ומסתיימת בכ"ט בתשרי – כפי הוראות משרד הפנים. שעות הרחצה משתנות לפי זמני השיא, כאשר בחודשים יולי-אוגוסט שעת הרחצה מתחילה ב-7 בבוקר, ומסתיימת ב- 7 בערב. לעומת זאת בחודשים ספטמבר-אוקטובר שעת הרחצה מסתיימת ב-5 אחר-הצהריים.
"בראש ובראשונה, צריך לשבח את עיריית אשקלון על הדברים הטובים" מבקש להדגיש דן, תושב העיר. "החוף נקי כמעט כל הזמן, יש דרכים נגישות להגיע לחוף והתשתיות בסדר גמור. יחד עם זאת, יש בו כמה בעיות גדולות כשהגדולה שבהן היא בעיית הצניעות – ומשום מה, הרב יצחק ברדא, מרבני העיר, נוהג לתת לו הכשר למרות הבעיות הקשות שבו".
בשלב הזה, פנינו ליצחק שמתגורר בסמוך לחוף. "בחוף עצמו, על החולות יש מחיצה מעץ" מסביר יצחק. "הבעיה מתחילה בכך שהחוף הנפרד צמוד לחוף המעורב 'דלילה'". לדבריו, הקרבה לחוף המעורב יוצרת בעיות מדרך ההגעה לחוף ועד למים. "ההגעה לחוף היא מלמעלה למטה. כלומר, יורדים מגבעה לקו החוף שהוא נמוך יותר" מסביר יצחק. "נוצר מצב, שכשאנשים יורדים במדרגות או בירידה, כל מראותיו של החוף המעורב נגלות לעיניהם".
הבעיה ממשיכה גם בחוף עצמו. "אמנם יש מחיצה בנויה מעץ, אך כפי שאפשר לראות בתמונה, יש כמין פתח ברוחב של כמה מטרים שפעור בגדר, וכל מראות החוף המעורב נחשפים למתרחצים החרדים והדתיים שרק רוצים להשתמש בחוף בלי לסתור את אמונתם" קובל יצחק. לדבריו, במים, אין מחיצה בכלל. "בתוך מי הים, אתה מרגיש ממש כמו בחוף מעורב ה"י. יש אפס הפרדה בין החוף הנפרד לחוף המעורב".
יצחק מספר כי למרות שהוא גר בסביבת החוף, למעט פעם-פעמיים שבהם רצה להתרשם מהנעשה בעצמו, רגליו לא דרכו בחוף שלהגדרתו, כפי שמופיע בתחילת הכתבה, "אדם חרדי לא יכול לדרוך בו".
על פניו, הסיפור נשמע תמוה ביותר. מדוע החוף הנפרד לא באמת מותאם לציבור החרדי? ומה פשר הפתח שפעור במחיצת ההפרדה בין החופים? מתברר, כי העניין נעוץ באופן פתיחתו והכשרתו של החוף הנפרד, עוד בזמן ראש העיר הקודם. בשנת 2014, אחרי לחצים רבים שהופעלו על העירייה מהציבור הדתי, הוחלט להכשיר חוף מוכרז שהיה מיועד לכלל הציבור, ולייעדו לציבור הדתי והחרדי. כך נוצר המצב, שהחוף הנפרד צמוד לחוף המעורב.
אך מדוע אין הפרדה כלל בתוך המים? מתברר כי אמנם תוכננה מחיצת בטון באורך של 15 מטר בתוך המים, אך בימים שקדמו לאירוע פתיחת החוף התקיימה הידברות אינטנסיבית בין פעילי סביבה לגורמים בעירייה, בה דרשו הפעילים שלא להאריך את המחיצה אל תוך המים, משום שלטענתם מדובר בפגיעה קשה וסיכון הגולשים, הפשרה הושגה וסוכם שהמחיצה תעבור ביבשה בלבד – מצב שערורייתי שנותר עד היום.
עניין הפתח הפעור במחיצה על החוף עצמו, כפי שניתן לראות בתמונת הכתבה, נעוץ בסיפור הכשרתו של החוף הנפרד. לפני 9 שנים, כאשר החוף עבר שדרוג משמעותי, התברר כי כל הבנייה שכללה הקמת סככות, סוכת מציל, מלתחות ועוד – נעשתה בצורה בלתי חוקית. הוועדה לשמירה על הסביבה החופית (הולחוף) התכנסה ודנה בעניין בשנת 2015, וביקשה מהרשויות למצוא מקום חלופי לחוף הנפרד, גם כדי ליצור "רצף" חופי בלי הפרדות. עיריית אשקלון הציגה שטח חוף שלדעתה מתאים לעניין, אך בגלל התנגדות עיקשת של רשות הטבע והגנים – ההצעה ירדה מהפרק.
וכך נכתב בהחלטת הוועדה: "לאחר הצגת החלופות למיקום החוף הדתי, בהתאם לסעיף 4 להחלטת הולחוף ולאחר ששמעה את עמדת ראש עיריית אשקלון, מהנדס העיר ועורכי התכנית ביחס לישימות החלופות השונות, השתכנעה הולחוף כי נכון להיום, החלופה המופיעה בתכנית נשוא הדיון היא החלופה המיטבית
האפשרית למיקום חוף דתיים בעיר אשקלון".
"לאור זאת, הולחוף מאפשרת הקמת גידור זמני לצורך תפעול החוף הנפרד. יחד עם זאת, הולחוף קובעת את התנאים הבאים להקמת הגידור: א. יתווסף סעיף להוראות התכנית לפיו, הגדרות ייבנו מחומרים קלים. ב. בשבתות וחגים ובכל עת בהם החוף איננו משמש כחוף נפרד, יפתח מעבר בגדרות הניצבות לחוף הים ברוחב של 9 מטר לפחות שיאפשר מעבר חופשי ושימוש לכלל הציבור. בתום עונת הרחצה יפורקו הגדרות". דהיינו, אמנם צריך להיות פתח מסוים במחיצה, אך כפי שנכתב בהחלטת הוועדה, בזמן השימוש בחוף כחוף נפרד – הפתח צריך להיות סגור, כשמשום מה עיריית אשקלון מותירה אותו פתוח למרות שהדבר מנוגד להחלטת הוועדה.
חי דהרי, חבר מועצת העיר אשקלון מטעם סיעת שס, עסק בנושא רבות, וניסה במהלך השנים לפתור את הסוגייה הבוערת. "החוף באשקלון סובל שנים רבות ממצוקות שונות ובהן חוסר הצניעות הגדול שחווה כל מי שמגיע אליו" אומר דהרי ל'המחדש'. "במהלך השנים נעשו ניסיונות לתקן ולשפר אך לצערנו המיקום של החוף איננו מאפשר זאת להפוך אותו לחוף מהדרין. אני אישית, כששואלים אותי מה רמת הצניעות בחוף אני אומר שהיא אינה מהדרין" מדגיש דהרי.
"גם הקיץ העירייה תעשה ניסיון בכל האמצעים על מנת שבתקופת בין הזמנים נאפשר לרוחצים לשהות בצניעות מלאה" מבטיח דהרי. "בשנים האחרונות גם השר בן צור, השר אביטן, וכעת השר משה ארבל יצרו איתי קשר על מנת לבוא ולהפעיל את אנשי המקצוע במשרד הפנים וביחד עם הרשות המקומית באשקלון ולמצוא פתרון הולם. בימים אלו נערכים דיונים על כך וכולי תקווה שזה יבשיל לידי פתרון ראוי ונכון לכל תושבי העיר והמתרחצים" מוסיף דהרי.
מעיריית אשקלון נמסר בתגובה: ״החוף הנפרד באשקלון הוא אחד מהחופים המבוקשים בעיר, הן עבור תושבי העיר והן עבור תושבי חוץ, והוא כולל את מרבית ההתאמות עבור הציבור הדתי בעיר. יחד עם זאת, עיריית אשקלון פעלה ופועלת לקידום העתקת החוף הנפרד למיקום אחר, כך שיהיה גדול יותר, בטוח יותר ומופרד יותר״.
״המתקנים הקיימים בחוף הקיים, כמו גם השירותים והמקלחות, נותנים מענה מספק בימות השבוע למתרחצים שפוקדים את החוף. מכל מקום, העירייה בוחנת כל העת כיצד להעצים את החוויה במקום עבור המבקרים, בין היתר על ידי השכרת כסאות ושמשיות החל מהימים הקרובים״.
במוסדות 'יצחק ירנן' בראשותו של המקובל הגר"י ברדא, שם מעניקים הכשר לחוף, מסרו בתגובה לטענות התושבים כי "בכל שנה מחדש עיריית אשקלון והמועצה הדתית פועלת להכשיר את החוף, בימים אלו אנו יודעים ששוב פועלים בשטח להכשיר את המחיצה והדרכים, רק לאחר מכן הרב יצחק ברדא שליט"א ייתן הכשר לחוף".
ממשרד הפנים לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הכתבה, ותובא לכשתתקבל.
כתבה זו היא שלישית מתוך סדרת כתבות מיוחדת המסקרת את מצבם של החופים הנפרדים בישראל. משתמשים בחוף הנפרד ולא מרוצים מרמת התחזוקה, הניקיון או הנגישות? שלחו הודעה או התקשרו ל- 0533057480, או במייל moshenoi10@gmail.com.
איפה ראש העיר הקודם איתמר שמעוני שעשה הכל למען הצניעות ולא עיניים אותו לא רשות הטבע ולא הועדה למען הסביבה הוא םשוט בא והנחית שם מחיצות ולא עניין אותו אף אחד……
איתמר – מחכים לך שוב פעם …..
נכון ביותר.
גם חוף בת ים. וראשון לציון.
בהחלט גם חוף אשדוד.
הכל פרוץ…
היינו באמצע להתלבש ופתאום חילונים מסתכלים עלינו…
זה לא בסדר.
נו ו מה קרה למה לא במקווה יותר טוב
חוף בת ים דוקא הכי טוב כרגע לדעתי.
אנחנו מראשלצ ובאים אליו.
ראשון לציון פרוץ וכדי להגיע לחוף הנפרד, עוברים במעורב. משהו הזוי. א"א להיות בו.
חייבת לציין שיש בעיות צניעות גם בחוף הנפרד בראשון לציון…
מקווים שהבעיה תפטר במהרה…
גם בחוף הרצליה
חברים תתאפסו על עצמכם תסקרו את החוף הפרוץ והנורא ביותר שהוא נקרא חוף שרתון שמכל כיוון שלא תבוא לשם אתה נתקל בפריצות נוראה שנמצאת איתך כמעט בתוך החוף ממש על הפתח וזה שיא הבהמיות והפריצות שיש וכולם באים לשם עם ילדים ולא חסים על עינהם הקדושות והטהורות אז אל תבלבלו תמוח חוף אשקלון הוא חוף פצצה הדרך אליו עד למטה כמעט נקיה מפריצות והוא מבוגר כמו שצריך תמיד יש בעיות בהתחלה ותמיד מתקנים
תגיד אתה בסדר???
בסדר גמור ואתה??????
מה אתה אומר??? היית פעם ביום של הנשים שאתה אומר שהוא צנוע?????
חוף שרתון חוף מעורב לכל דבר ועניין מכיר אותו טוב טוב אי אפשר להכשיר אותו בשום צורה כל תל אביב זה חוף מעורב אחד גדול אחד שיודע