הבחירות לרשויות המקומיות כבר אוטוטו כאן, וחרושת הדילים והשמועות, לצד המחלוקות, הפילוגים, הבריתות והאיחודים, מגיעה לכל הערים. לקראת הבחירות הקרובות, 'המחדש' ביקר בעיר "עמנואל" וביקש לבחון את הדופק, בעיר שבה מסיים ראש העיר אליהו גפני את הקדנציה הראשונה שלו, עם הישגים יפים לטובת תושבי היישוב, אך גם ביקורת לא מעטה, ממספר קהילות בו.
קצת היסטוריה…
רגע לפני הבחירות האחרונות בשנת 2018, היה נראה כי ראש המועצה המכהן עזרא גרשי (מש"ס), יהיה המתמודד היחיד לראשות המועצה, אלא שבאותם ימים החליט תושב המקום אליהו גפני, להתמודד מולו.
גפני, הוא חתנו של ראש המועצה לשעבר ישכר פרנקנטהל, מי שכיהן אח"כ כראש עיריית בני ברק, ושם משפחתו המוכר היטב, מעיד גם על קשריו המשפחתיים עם הדוד, יו"ר דגל התורה ח"כ משה גפני.
גפני האחיין, ניהל בעבר את גני הילדים במועצה, ובבחירות בשנת 2018 החליט גפני, להתמודד לראשונה מטעם יהדות התורה על ראשות המועצה, בעקבות ביקורת ציבורית על ראש המועצה עזרא גרשי, שהסתבך בתיקים פליליים. לאחר בחירות די סוערות, ניצח גפני את מועמד ש"ס וזכה בראשות המועצה המקומית.
כשאנו יורדים ליישוב, אנו מגלים ששיטת הבחירות ביישוב מעניינת ומורכבת, כפי שמסביר לנו אחד התושבים: ״המפלגות בישוב לא מורכבות כמו בכלל הערים החרדיות ממפלגות כמו ש"ס, דגל, אגודה, ועץ, אלא לכל קהילה או חסידות, ישנו נציג או שניים במועצת הישוב, לפני כמות התושבים אותה הוא מייצג״.
כשאנו שואלים למה לא עדיף שככל הציבור ילך כקבוצה לבחירות, כפי שנהוג בכלל הערים החרדיות, מסביר אחד מחברי המועצה ל'המחדש': על פי החוק, אם יש קהילה שקיבלה בבחירות 75 אחוז מהמנדט ביישוב, אז אותה רשימה נכנסת למועצה, מה שאין כן אם אתה ברשימה של שני נציגים, אתה צריך לקבל מאה אחוז, בשביל להכניס כל נציג, והסיבה שאנו עושים את כל זה, בשביל להצליח למקסם כמה שיותר קולות בבחירות למועצה".
הציבור ביישוב, מחולק לכמה חלקים, כך שאם תחליטו להסתובב בישוב, תוכלו למצוא אנשים מכלל המגזרים, החל מחסידי ברסלב וחב"ד, לצד חסידי סלונים ולצד קהילות של הציבור הספרדי והתימני, כך שכולם מרגישים שהם מתגוררים במקום שהוא "כמו משפחה רחבה אחת, שמחברת בין כלל המגזרים ביישוב" כהגדרת בן שיחנו.
איך החלוקה לפי נציגים במועצה?
הציבור הספרדי בישוב, מחולק לשלוש מפלגות. הראשונה היא מפלגה שמשוייכת לציבור בני התורה בישוב ונציגיה הם חבר המועצה אופיר שמחי, שמשמש כממלא מקום ראש העיר, לצד ח"מ דוד נוריאן והרבנים התומכים במפלגה הם, הרב יצחק הנקי והרב אליהו ביטון.
המפלגה השנייה בתוך המגזר הספרדי, היא מפלגתו של הרב גדסי, שמשויכת לתנועת ש"ס הארצית, כאשר בראשה עומדים חברי המועצה יצחק חודרה, ויחיאל כהן.
בראשות המפלגה הספרדית השלישית, עומדים חברי המועצה אברהם חדד ואליהו טובול, שכיהנו בקדנציה האחרונה ברוטציה, תוך שהם מייצגים את הציבור הספרדי הכללי ביישוב.
הציבור החסידי
בציבור החסידי המפה היא אחרת. יש את קהילת סלונים בעיר, שמי שמייצג אותם במועצת העיר הם חברי המועצה מתתיהו זיידע ומשה אייזנבך, שעברו עם ראש המועצה גפני, קדנציה מאוד מסובכת, כשבחלקה אף התנגדו לתקציב המועצה.
מנגד, גורמים בקהילה טוענים כי מאז זרמו הרבה מים בנהר, וחברי המפלגה הצליחו להגיע להבנות ולפתוח דף חדש עם ראש המועצה. כשאנחנו בודקים האם בעקבות כך הם יתמכו בגפני לקדנציה נוספת, גורמים בקהילה טוענים, שטרם התקבלה הכרעה בנושא והיא צפויה להתקבל בקרוב.
במקביל, מי שמייצג את הציבור הכלל חסידי בעיר, הוא חבר המועצה יעקב צביי רוזנשטיין, שמכהן במועצה כנציגו של הרב משה קליין. בשיחה שקיימנו איתו, הוא טען כי הוא מרגיש תחושת מיצוי ובשל כך הוא לא ימשיך במועצה לקדנציה נוספת.
קהילת חב"ד ביישוב, מיוצגת על ידי חבר המועצה יוסף יצחק סיימה ומי שעומד בהנהגה הרוחנית של המפלגה הוא הרב קירשנר.
הקהילה שהגיע לאחרונה
לאחרונה הגיעה להתיישב ביישוב קהילה משמעותית של חסידי בויאן. ל'המחדש' נודע כי החסידות צפויה גם כן לדרוש לעצמה נציג למועצת היישוב. קהילת בויאן ביישוב, מונה כיום בין ארבעים לחמישים משפחות, אך בהמשך היא צפויה לגדול משמעותית. על אף המספר הנאה, בבויאן טרם החליטו אם להתמודד עצמאית, בעיקר בשל החשש שלא לצלוח את אחוז החסימה.
אופיר שמחי מ"מ ראש המועצה אומר ל"המחדש", כי לאחרונה קיבל מספר הצעות ובקשות להתמודד על ראשות המועצה, אולם לאור יחסי העבודה הטובים עם ראש המועצה אליהו גפני, יחד עם המנכ"ל משה רוזנשטיין בקדנציה האחרונה, החלטתי שלא לרוץ לראשות המועצה, כי ראש מועצה מצליח לא מחליפים.
עמנואל בדיל הארצי?
אחד מחברי המועצה בישוב, אומר ל"המחדש" כי "בינתיים אין ליישוב קשר לדיל הארצי, ואני גם מקווה שגם לא יהיה לנו איזה קשר כזה או אחר". כאשר לטענתו, "אם עמנואל תהיה כפופה לדיל הארצי זה לא יהיה בריא לנו בכלל ויגרום למצב של מריבות קשות בין ציבוריים שונים ביישוב, מה שיגביר את המחלוקת בין המגזרים השונים ביישוב".
בתוך כך, גורם בכיר בציבור החסידי טוען בשיחה עם "המחדש": כי ישנו תסכול גדול בקרב החלקים מהציבור החסידי בעיר. לטענתם, הזעם נובע מכך שראש העיר שנמנה על ציבור יראי השם, לא דואג לכלל הצרכים של הציבור החסידי. ״ישנם בישוב כמה גני ילדים, שעדיין אין להם מקום קבע, ונאלצים לשכור דירות ביישוב לצורך גני הילדים. כבר מספר פעמים שדרשנו מראש העיר שינסה למצוא פתרון, אך נכון לעכשיו עדיין הסוגייה לא הוסדרה כלל״.
השאלה שמגיעה כעת, האם הציבור החסידי יתרגם את הזעם לכוח פוליטי. אחד מחברי המועצה החסידים אומר ״להמחדש״: ״כי בימים האחרונים מספר עסקנים ופעילים בעיר נפגשו עם השר מאיר פרוש, ודרשו כי שלומי אמונים יציגו מועמד לראשות המועצה מתוך הציבור החסידי ביישוב״.
עם זאת, גם חבר המועצה מודה כי עדיין מוקדם לדעת האם שלומי אמונים תתמודד על התפקיד, או שמדובר באיום לשם שיפור עמדות.
ביחס לטענות שהועלו בכתבה, ראש המועצה אליהו גפני הגיב ״להמחדש״: ״לאחר שנות קיפאון זכינו שהיישוב מכפיל את מספר תושביו, ועתיד להכפיל אותו שוב בשנים הקרובות. עמנואל נמצאת עם אחוזי צמיחה גבוהים, ועומדת במקום ראשון מבין רשויות יהודה ושומרון. בהתאם לכך, המועצה משקיעה מאמצים ומשאבים, ובונה כיתות לימוד לתפארה ואכן כיום אחרי חנוכת 6 גני ילדים, וסיום בניית 3 כיתות לימוד. לקראת שנה"ל הבעל"ט, נחל בחודש זה בבניית עוד 8 כיתות לימוד, שיתנו מענה לשנתיים הקרובות. בס"ד אנחנו עומדים בהתחייבותנו שאין ולא יהיה תלמיד ללא קורת גג״.
ובענין הבחירות בעיר: ״בשלב זה אין ענין להתיחס לנושא הבחירות, וחרושת השמועות שלא נגמרות.
אנחנו עיר נחמדה ששומרת על אחדות בצורה נפלאה. כמו בעבר, לא אתן למערכת בחירות לפגוע בכהוא זה במרקם הקיים״.