הימשכות מלחמת רוסיה-אוקראינה שנמשכת כשנה וחצי חושפת סדקים בין חברות ברית נאט"ו. אולם גורם מפתיע תרם לאחרונה במידה רבה לאיחוי הסדקים: בשבוע שעבר נודע כי נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הסיר את התנגדותו לצירוף שוודיה לנאט"ו. הצעד בו נקט ארדואן חשוב ביותר, כיוון שטורקיה תקבל בקרוב מטוסים מתקדמים מארה"ב, וכן ויזות מהירות לשוודיה בשביל האזרחים הטורקים. הודעתו של נשיא טורקיה העלתה את קרנו בקרב מדינות המערב ובראשן ארה"ב שבראשות הנשיא ג'ו ביידן.
ביום שני שעבר, 10 ביולי, קצת לפני שנפתחה ועידת נאט"ו בוילנה, הודיע נשיא טורקיה ארדואן שהוא הסכים לקדם את מועמדותה של שוודיה להתקבל לנאט"ו. הוא אפילו הצהיר בחגיגיות כי ישלח את פרוטוקול ההצטרפות השוודית לאישור הפרלמנט הטורקי כמה שיותר מהר. הצטרפותה של מדינה חדשה לנאט"ו דורשת את הסכמתן של כל החברות בברית הוותיקה. ידוע כי טורקיה הערימה קשיים רבים על צירוף שוודיה לנאט"ו במהלך השנתיים האחרונות, שבהן הגישו שוודיה ופינלנד בקשה רשמית להצטרף לברית לאחר שנים רבות שבהן שמרו על נייטרליות. חשוב לציין כי בלי קשר לנאט"ו, טורקיה ושוודיה הן חברות מלאות של מועצת אירופה, הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי, הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה ואיחוד מדינות הים התיכון.
אף אחד אינו יודע מדוע החליט ארדואן להסכים לצירופה של שוודיה לנאט"ו, במיוחד אחרי המקרה החמור של שריפת ספר הקוראן הפומבית בעיר הבירה שטוקהולם שאירע שבוע קודם לכן. הנשיא הטורקי אף אמר כי יסכים לצירופה של שוודיה לברית, רק אם המדינה הסקנדינבית תסכים לקדם את מועמדותה של טורקיה להצטרף לאיחוד האירופי. שוודיה, אשר קיבלה לידיה את סיבוב הנשיאות של המועצה של האיחוד האירופי בשנת 2009, תומכת בחברות של טורקיה באיחוד האירופי.
בעקבות הודעתו המפתיעה של ארדואן, הוא יקבל פרסים שישתלמו לו מאוד: ארה"ב תצייד בקרוב את הצבא הטורקי במטוסי קרב מתקדמים. כמו כן, אזרחים טורקים יזכו בקרוב להליך מהיר ומשוכלל שיאפשר להם להוציא ויזות לשוודיה. ישנם טורקים רבים שמעוניינים להגיע למדינה הסקנדינבית העשירה עם הויזות הללו. הצעד הזה יינקט לאחר מספר שנים שבהן שררה מתיחות ביחסי טורקיה-שוודיה. בשנת 2019 הטילה שוודיה אמברגו נשק עם הפלישה הטורקית לצפון סוריה. בינואר 2023 התקיימו הפגנות בשטוקהולם בהן נראתה בובה בדמותו של ארדואן כאילו מוצאת להורג. בשל כך זומן שגריר שוודיה בטורקיה לשיחת הבהרה.
מומחים טוענים כי החלטתו האחרונה של נשיא טורקיה ארדואן הדגישה במידה רבה את מחויבותו לנאט"ו. זאת לאחר שמספר מדינות הטילו בה ספק, לאור היחסים הטובים והחמים שארדואן מקיים עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ולאור העובדה שטורקיה לא הצטרפה לסנקציות החריפות שהוטלו על רוסיה בעקבות פלישתה לאוקראינה. אולם במהלך השבועות האחרונים נראה היה שארדואן חותר שוב לכיוון מדינות המערב בראשות ארה"ב, והוא אפילו אירח בלבביות את נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי.
הודעתו המפתיעה של ארדואן מהווה ניצחון גדול לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן שערך מסע שכנועים מוצלח עם הנשיא הטורקי במהלך הימים שקדמו לוועידת נאט"ו בוילנה. כמובן שההודעה מהווה גם ניצחון חשוב למזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג שהאריך בשבוע שעבר את כהונתו בשנה נוספת. נראה כי מדינות המערב מרוצות מאוד מהמהלך בו נקט ארדואן, שאף זוכה לשבחים רבים על התנהלותו בנושא.
אין ספק כי הסרת התנגדותו של ארדואן לצירוף שוודיה לנאט"ו תסייע לו מאוד ותעלה את קרנו בעיני מדינות העולם. הפרסים שבהם יזכה נשיא טורקיה הם בעלי חשיבות רבה, ויש שיכולתם להאדיר את כוחה המדיני והצבאי של טורקיה המעוניינת להצטרף לאיחוד האירופי. זאת לאחר התקופה הקשה והמתישה שעבר ארדואן לאורך כל מערכת הבחירות האחרונה שלו שבה זכה בסופו של דבר. נוצר הרושם כי ארדואן מעוניין כרגע יותר בקרבה לארה"ב ולמדינות מערביות נוספות ופחות לרוסיה בראשות הנשיא פוטין. נדמה כי נשיא טורקיה מרוויח היטב מכך, דבר שיכול לקדם בדרכים נוספות את ארצו שייתכן ואפילו תוכל להתקבל בהמשך לחברות באיחוד האירופי.