ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו הצהיר במכתב שנשלח למלך מרוקו מוחמד השישי כי ישראל תכיר בריבונותה של ממלכת מרוקו בסהרה המערבית, שטח שנתון למחלוקת מאז עזיבתה של ספרד לאחר מותו של הרודן פרנקו בשנת 1975. גורמים ישראלים בכירים טוענים שההכרה הישראלית בחבל הארץ הזה יוביל לשדרוג נציגות מרוקו לשגרירות ולהזמנת ראש הממשלה נתניהו לביקור בממלכה. גורמים מדיניים בעיר הבירה רבאט מדגישים כי לאחר ההכרה הישראלית בסהרה המערבית ייפתחו אפיקים חדשים של שיתוף פעולה בין שתי המדינות.
מדינת ישראל הכירה ביום שני, 17 ביולי, בריבונותה של ממלכת מרוקו על הסהרה המערבית, יותר מארבעים שנה לאחר שמרוקו כבשה את חבל הארץ הזה, שהסכסוך על השליטה בו עם אלג'יריה, מאוריטניה ותנועת הפוליסריו נמשך כבר שנים רבות. ארמון המלוכה ברבאט פרסם בהודעה רשמית את מכתבו של נתניהו למלך מרוקו מוחמד השישי.
גורמים בכירים בישראל אמרו לאחר פרסום ההודעה המרוקאית כי המכתב שנתניהו שלח למלך מרוקו יוביל לשדרוגה של הנציגות המרוקאית בישראל לשגרירות ולהזמנתו של ראש ממשלת ישראל לביקור בממלכת מרוקו. מכתבו של נתניהו נשלח שנתיים וחצי לאחר שנחתם ההסכם בין ישראל למרוקו במסגרת "הסכמי אברהם". ראש הממשלה כתב במכתבו כי החלטתה של ישראל תשתקף בכל המסמכים והפעולות הרלוונטיים של ממשלתה, והיא תועבר לאו"ם ולארגונים האזוריים והבינלאומיים שמדינת ישראל חברה בהם. נתניהו אף הוסיף כי ישראל בוחנת בחיוב את פתיחתה של קונסוליה בעיר דאחלה השוכנת בסהרה המערבית.
ממשלת מרוקו בירכה על החלטתה של מדינת ישראל, ואמרה כי הדבר מאשר את היחסים החזקים בין מרוקו לישראל ופותח אופקים חדשים לשיתוף פעולה בכל התחומים. יש לציין כי ההכרה הישראלית בריבונות מרוקו בסהרה המערבית הייתה תנאי שהציבה ממלכת מרוקו לשדרוג הנציגות שלה בישראל למעמד של שגרירות. יהיה צורך לעקוב מתי השדרוג הזה אכן ייצא לפועל.
הסכסוך הקשה והמורכב על השליטה בסהרה המערבית התלקח בשנת 1975 לאחר שספרד החליטה לעזוב את חבל הארץ הענקי לאחר מותו של הרודן פרנקו. ספרד החזיקה שם כוחות קולוניאליים גדולים, ואף נהנתה מאוצרות הטבע של האזור. לאחר עזיבתה של ספרד, טענה מרוקו כי השטח הענק שייך אך ורק לה וסיפחה אותו רשמית לממלכה בשנת 1979. בשנים הראשונות לאחר עזיבת הספרדים, מאוריטניה הייתה מעוניינת גם בשליטה באזור, אך בעקבות בעיות פנימיות ויתרה על כך. במשך 16 שנה ניהלה שם מרוקו מלחמה רחבת היקף נגד התנועה המחתרתית הפוליסריו (הנתמכת על ידי אלג'יריה), אשר דרשה עצמאות מוחלטת ליושבי הסהרה המערבית, ואף הכריזה על עצמאות בשנת 1976, קצת אחרי שספרד עזבה את האזור.
מרוקו טוענת שהסהרה המערבית היא חלק מהממלכה שלה, ואפילו הציעה לבדלנים באזור לקיים אוטונומיה תחת שליטתה, אבל היא מדגישה בתוקף כי לא תוותר על ריבונותה בחבל הארץ הזה. מרוקו שולטת בכשלושה רבעים מסהרה המערבית שמתגוררים בה בסך הכל 600 אלף בני אדם. היא מחזיקה בשליטתה מאגרים גדולים של פוספטים ושטחי דיג נרחבים. תנועת הפוליסריו שולטת בשאר השטח שאינו בשליטה מרוקאית.
אין ספק כי מדובר בהודעה משמחת אשר תקדם עוד יותר את היחסים המתחממים בין מרוקו למדינת ישראל. ברור לכל שכאשר הנציגות של מרוקו בישראל תיהפך לשגרירות, אז היחסים ישודרגו ויתפתחו עוד יותר מכל הבחינות. מכתבו של ראש הממשלה נתניהו למלך מוחמד השישי נותן דחיפה רצינית ליחסי שתי המדינות שרק מעוניינות להעמיק את הקשרים. חבל הארץ המדברי הענק של הסהרה המערבית נחשב לאזור בעייתי בעיני האו"ם וארגונים בינלאומיים נוספים. היות וארה"ב בראשותם של הנשיאים טראמפ וביידן הפכה למדינה הראשונה במערב שמכירה בסהרה המערבית כחלק ממרוקו, אז אין שום סיכוי שמדינת ישראל תקבל ביקורת ממדינות המערב על הכרתה בריבונותה של מרוקו על האזור.
אני שמח מאוד. רק שיבטלו את צורך לוויזה לישראלים למרוקו.