איך לעבור את התקופה
בכל עסק, מי שמנהל אותו נכון, תמיד ירוויח יותר, או ינצל בעיות להפסיד פחות – זה תלוי במצב הקיים. נכון להיום כולנו במצב קשה, ואם ננהל את משק הבית, נעבור את זה בשלום – בתפילה שלכולנו יהיה עבודה, ולא נצטרך לחתום אבטלה. וכמו שכתבנו אתמול, הבאנו לכם פה עוד טיפים ברשותו של היועץ לכלכלת המשפחה הרב יהושע ויסמן:
- תבטלו/ צמצמו הוצאות משתנות – בחנו סעיף המזון ביגוד קוסמטיקה וכן הלאה האם אפשר לבטל או לצמצם. זה קשה נכון. אף אחד לא אוהב להסתכל למציאות בעיניים. אבל זה הכרחי. זה צו השעה. זה יכול להציל אתכם. אל תשכחו שלא בטוח שיש לנו מחר הכנסות מהעסק, או מהעבודה.
- ערכו תוכנית תזרימית – היכנסו לחשבון הבנק ובדקו בדיוק מה התשלומים שאמורים לרדת, מה ניתן להקפיא ומה ניתן לבטל לתקופה. בדקו גם את כרטיסי האשראי, לעיתים נכון לשנות מועד חיוב – צריך לבדוק בחברות האשראי את התאריכים, זה משתנה מחברה לחברה, וכמובן שניתן לשנות תאריכים להורדת האשראי. (בייחוד כשדמי אבטלה משולמים באמצע החודש).
- עמידה בתקציב – ערכו השוואת מחירים וקנו בזול. היות ואתם רוב הזמן נמצאים בבית, ערכו במידת האפשר השוואת מחירים באמצעות האינטרנט. בנוסף, מומלץ לרכוש יותר מוצרי יסוד ומוצרים זולים יותר. לרוב הרשתות יש אפליקציות עם המחירים של המוצרים. חשוב להיצמד לתקציב שהגדרתם ולא לחרוג ממנו. בנוסף לכך, אל תיקנו מה שאתם לא באמת צריכים עכשיו. התקופה הזו היא הזדמנות גדולה לראות איך מסתדרים עם מה שיש.
- אל תקנו מתוך דחף – דווקא עכשיו כשאנחנו בבית ואולי משועממים, אנחנו נצמדים יותר למשדרי חדשות שיוצרים מתח וחרדה מיותרים המביאים לצרכנות מוגברת מעבר לנחוץ. אל תרוצו לקנות נייר טואלט, ביצים או עופות, לפעמים במחירים מופקעים, רק בגלל שאמרו שעוד מעט הם ייגמרו. המשק ערוך לאספקה שוטפת של אוכל, וגם בתקופה קשה זו.
- שתפו את הילדים וערכו עמם תיאום ציפיות – הילדים שומעים בימים אלה המון מסרים דרך הרשתות החברתיות, המדיה – וגם דרך השיחות שלכם. הם מפוחדים כמוכם, וגם הם לא יודעים לצפות את העתיד. שוחחו איתם. הבהירו להם את המצב. ספרו להם כי גם בתנאי אי ודאות בניתם תוכנית כלכלית שתעזור לשרוד את התקופה. בקשו מהם להעלות רעיונות לחיסכון. גייסו אותם למאמץ המשפחתי משותף. כך תשיגו שתי מטרות: גם תייצרו עבורם סביבה בטוחה וגם תקבלו פרטנרים רתומים לשינוי.
- התייעצו לגבי ההחסכונות – שאלת החסכונות היא אחת השאלות המטרידות ביותר בימים אלה, כי יש לה השלכות מרחיקות לכת. בשבועות האחרונים עשרות פנסיונרים הוציאו את החסכונות בשוקי ההון לאחר שאיבדו קרוב ל-200,000 ש"ח תוך כמה ימים. אין משפחה שלא נפגעה מירידות השערים. השאלה המרכזית היא האם יש לנו זמן לחכות בסבלנות לעליה שתבוא, והאם הלב שלנו יעמוד בזה? לפני כל קבלת החלטה בנושא, מומלץ לשוחח עם איש מקצוע.
בנו תוכנית כלכלית לשלוש השנים הבאות. תוכנית חרום היא רק פלסטר. כדי להיות מוגנים באמת יש לבנות תוכנית כלכלית 3 שנים קדימה עם 3 תסריטים: הכי פסימי, ריאלי, והכי אופטימי. באופן כזה יהיה לכם בכל רגע נתון תוכנית פעולה מיידית שתוכלו להפעיל בהתאם למצב השוק.
- גם אם אין לכם כוח להתחיל לנהל חשבונות בבית, ולפתוח מיני משרד רו"ח, תתנהלו באחריות, במחשבה, ולא בחוסר אחריות.
ולסיום, אני רוצה להודות לידידי היקר הרב יהושע ויסמן שהוא מאמן ויועץ לכלכלת המשפחה, מרצה בכיר בארגון תבונה, וחבר ועדת מחקר באיגוד היועצים והמאמנים לכלכלת המשפחה, על עזרתו הרבה ועל החומר הרב שנתן לי בהכנת הכתבה.