בחודש ספטמבר ידונו 15 שופטי הרכב בית המשפט העליון בעתירה נגד תיקון חוק היסוד והאיסור להשתמש בעילת הסבירות.
פרופ' יובל אלבשן (הקריה האקדמית אונו), ממובילי מתווה הפשרה בנושא הרפורמה המשפטית, שוחח עם ינון מגל ורויטל סויד והביע דאגה:"לא הייתה ברירה לנשיאה אלא להרחיב את ההרכב ולא הייתה ברירה לדחות את זה על הסף, בין בחירות שכולן רעות היא עשתה את הבחירה הכי נכונה בעיניי", טען. "בשנתיים האחרונות, בית המשפט העליון קבע שיש לו סמכות לדון ואפילו לבטל תיקון חוקתי שאינו חוקתי. אני מאלה שסבורים שיש פה בעיה אמיתית, ולכן נדרש חוק יסוד החקיקה שייתן לו סמכות. במילים אחרות, כשהוא יגדיר מה זה חוק יסוד בכנסת, אני מניח שהוא יגיד שאי אפשר יהיה לפסול חוקי יסוד".
עוד הוסיף ואמר כי "כשהחוקה לא כתובה ואנו באמת נמצאים בבלגן גדול, כרגע חוקי היסוד נחקקים כמו חוקים רגילים ויש הרבה אפשרויות לעשות בכך שימוש לרעה. הסמכות נובעת גם מחוסר ברירה. אם היה גורם אחר שיכול לדון, כולנו היינו מעדיפים שזה לא היה העליון, אך אין. כמו שאין ראש ממשלה אחר שיכול לעסוק בכך. לכן בהקשר הזה ההחלטה של חיות להרחיב את ההרכב היא הרע במיעוטו. אם בג"ץ יפסול את החוק, תהיה פה מהומת אלוקים". "מה שהעליון לא יפסוק, חייבים לכבד את זה. נקודה", ביקש פרופ' אלבשן.
"העניין שצריך להסדיר הוא איך מונעים גם עריצות רוב וגם עריצות מיעוט. אין לנו לא את חוק יסוד החקיקה ולא את חוק יסוד השפיטה, ולכן זה טלאי על טלאי ואנו נקלעים בין משבר אחד לשני. את ראשות הממשלה של נתניהו הכשירו ב־11 מול 0. אם יהיו חמישה שופטים שמרנים מול עשרה אחרים, וברוב הזה יחליטו לפסול חוק יסוד, זה מהלך חריג היום. דווקא כשיש דעת מיעוט כזו גדולה, קשה לי לראות את זה קורה. בעיניי, אין כזה דבר לא לכבד פסיקות, זה תחילת האנרכיה. לשופטים אסור להקשיב לרחוב. גם ראש הממשלה אמר שהוא בעד הרפורמה וכשהוא נכנס לאירוע, אמר שצריך פשרה".
אומנם צודק, שאין כזה דבר לא לכבד פסיקות,
אבל גם אין כזה דבר לפסוק ללא סמכות,
עצם הנכונות לדון הינה בעצם לקיחת סמכות לא לה,
ועושה רושם שהגברת 'חיות' מבקשת לרדת מהבמה
מתוך פסק דין גרנדיוזי,
שיזכרו אותה ויזכירו אותה בתור אחת שהובילה
איזה סוג של אירוע משפטי ענק,
והיא נכונה לשם כך, גם להעניק לבג"ץ כוח ועוצמה
בדומה למה שנתן לה השופט ברק,
ההחלטה הנכונה תהיה שלבגץ אין סמכות לדון בזה.
פשוט יש איזון בין מחוקק לשופט . המחוקק מייצר חוקים והשופט שופט על פי החוקים שהעם קבע
וכשהשופטים יגידו למחוקק אתה לא ראוי זה יהיה סוף האיזון הנכון .נקודה זה גם חכם וגם צודק
אם בגץ יכריע נגד
זאת תחילת האסון שרוב אזרחי מדינת ישראל לא חוקי ותוצאה כזאת זה באמת לא חוקי