המדינה האפריקאית ניז'ר שנחשבה בעיני העולם המערבי להצלחה יחסית, בשל הבחירות החופשיות שניהלה ומלחמתה העיקשת בטרור האסלאמי, עברה הפיכה צבאית בסוף השבוע שעבר. חבל שדווקא לאחר התהליכים החשובים שניז'ר עברה בשנים האחרונות, התקווה הדמוקרטית שלה התנפצה לרסיסים, ועדיין לא ידוע מה יהיה עתידה. מדינות המערב, ובמיוחד צרפת וארה"ב, מודאגות מחזרתה של ניז'ר להיות דיקטטורה.
מדינות אפריקה ידועות בחוסר ביציבות המאפיין אותן, ובמיוחד את המדינות המשתייכות לרצועת הסאהל, דוגמת צ'אד, מאלי ובורקינה-פאסו. לעומתן, נחשבה ניז'ר למדינה מוצלחת יחסית הדוגלת בפיתוח ובדמוקרטיזציה. המדינה האפריקאית משתפת פעולה בקנה מידה רחב עם מדינות המערב בכל מה שקשור למאבק חסר הפשרות בטרור האסלאמי.
בשנת 2021 נבחר לנשיאות בניז'ר מוחמד באזום בבחירות החופשיות הראשונות מאז הקמת המדינה בשנת 1960. אולם העולם המערבי נוכח לדעת כי היה מדובר בדמוקרטיה לזמן קצוב. בסוף השבוע שעבר הושלמה בניז'ר הפיכה צבאית. באזום נעצר מספר ימים לפני כן על ידי המשמר הנשיאותי שהיה אמור לספק לו הגנה. מפקד המשמר, עבד אל-רחמן צ'יאני בן ה- 62, הכריז עם ההפיכה על עצמו בנאום שנשא לאומה כמפקד "המועצה הלאומית לשמירה על המולדת". בכך למעשה עומד צ'יאני בראש המדינה באופן רשמי לתקופת מעבר בלתי ידועה. מספר קצינים בכירים התומכים בהפיכה של צ'יאני נשאו נאום אחריו, שבו הדגישו שהם ביצעו את ההפיכה הצבאית כדי לשים קץ ל"משטרו העלוב" של הנשיא באזום. אותם קצינים אף האשימו את באזום בניהול גרוע של המדינה ובהידרדרות ההולכת וגוברת במצבה הביטחוני.
לפי דיווחים שונים, צ'יאני פוטר מתפקידו כמפקד המשמר הנשיאותי מספר ימים לפני ביצוע ההפיכה הצבאית על ידי הנשיא באזום. על כן, החליט צ'יאני להודיע על ההפיכה יחד עם קבוצה אחרת של גנרלים. מנהיגי מדינות המערב מנסים להבין לאור ההפיכה האם היא בוצעה תוך סיוע חיצוני, במיוחד על ידי רוסיה ששקועה במלחמה עקובה מדם עם אוקראינה. במיליציית נגנר הידועה לשמצה בירכו על ההפיכה הצבאית בניז'ר. ראש המיליציה, יבגני פריגוז'ין, הכריז בערוץ הטלגרם כי ההפיכה בניז'ר היא עוד מאבק מוצלח של עמים בכובשים שלהם מהמדינות הקולוניאליות ביבשת אפריקה, ואשר משיגים בפועל לראשונה את עצמאותם.
הנשיא המודח באזום עצור בארמון הנשיאות וכוחות הביטחון מונעים ממנו לצאת. אולם הוא מנהל שיחות רבות עם המעצמות של העולם המערבי, ובמיוחד עם נשיא צרפת עמנואל מקרון. חשוב לציין כי צרפת מתייחסת עדיין לניז'ר את בת חסותה, לאחר שהייתה קולוניה שלה שנים רבות. מדינות מערביות רבות, ובראשן ארה"ב, גינו בחריפות את ההפיכה הצבאית בניז'ר, הודיעו מיד על הפסקת שיתוף פעולה עמה, כולל הפסקת הזרמת כספי סיוע אליה, ואמרו במפורש כי הם רואים בבאזום את הנשיא הלגיטימי היחיד של המדינה האפריקאית.
צרפת וארה"ב זקוקות לניז'ר כמדינת מפתח במאבק נגד הארגונים האסלאמיסטים הג'יהאדיסטים הפועלים במדינות מערב אפריקה. צבאות צרפת וארה"ב מחזיקים בניז'ר בסיסים, ולכן הם זקוקים לשיתוף פעולה עם הצבא המקומי. בינתיים ברור שההפיכה הצבאית במדינה הושלמה, למרות שבאזום עדיין ממשיך לדבר ולצייץ וקורא לאזרחים להילחם על הדמוקרטיה במדינה.
אין ספק כי ההפיכה הצבאית בניז'ר היא חמורה ביותר, והיא עלולה לגרום נזקים עצומים למדינה האפריקאית מכל הבחינות. ניז'ר הולכת להיפגע קשות במיוחד מבחינה כלכלית, כיוון שמנהיגי מדינות המערב, ובראשן ארה"ב, יפסיקו להזרים לה כספי סיוע רבים, שהמדינה הענייה הזו כל כך זקוקה להם. ברור כי אזרחי המדינה רק יסבלו יותר, ורבים מהם ימשיכו לחיות בעוני מחפיר ובתנאים איומים. בינתיים נראה שההפיכה הצבאית הושלמה, ושהמדינה הולכת בדרך הבטוחה להיות דיקטטורה אכזרית. מנהיגי העולם המערבי יודעים שיש גורמים שינצלו את ההפיכה בניז'ר, במיוחד רוסיה וסין שרק מחזקות את אחיזתן במערב אפריקה. נשיא צרפת עמנואל מקרון מודאג מאוד מההפיכה, ומכך שהשפעתה של ארצו באזור הולכת ודועכת. ניז'ר נותרה בת הברית היחידה של הצבא הצרפתי, לאחר שנאלץ לסגת ממאלי ומבורקינה-פאסו, בעקבות מהומות דומות. בניז'ר מוצבים כ- 1,500 חיילים וקצינים צרפתים. בינתיים נראה ששום תקווה אינה נראית באופק, וכי ניז'ר חוזרת להיות דיקטטורה.