ביום רביעי בשבוע שעבר עשתה הודו היסטוריה, כאשר החללית צ'נדריאן 3, ועליה הגשושית פראג'אן, נחתה לראשונה בקוטב הדרומי של הירח. המוני הודים, וביניהם ראש הממשלה נרנדרה מודי, חגגו את ההישג האדיר אחרי שבועות ארוכים של מתח. הודו היא המעצמה הרביעית בהיסטוריה שהגיעה לירח, אחרי ברית המועצות, ארה"ב וסין. היא צפויה לקבל כעת גם זריקת מרץ משמעותית בתחום תעשיית החלל והלוויינים הפרטית. אולם מה שחשוב במיוחד שהודו היא המדינה הראשונה שמגיעה לאזור חדש בירח שיכול להוביל פריצה מדעית חשובה שתשפיע רבות על העולם. כך הפכה המדינה המאוכלסת ביותר בעולם, שהיא גם הדמוקרטיה הגדולה בעולם, רשמית למעצמת חלל.
הודו היא המדינה הראשונה שמבצעת נחיתה מוצלחת על הקוטב, שהחקירה שלו יכולה לסייע בעתיד ליישובו של הירח. הגשושית פראג'אן תצלם ותחקור את הגיאולוגיה של כל האזור המדהים הזה, במטרה למצוא עדויות לכמויות גדולות של מי קרח. מדענים בעלי שם רואים באזור הזה כמקום שיש לו פוטנציאל אדיר לאנושות. האזור הוא מקור פוטנציאלי לחמצן, אנרגיה ומים לצורך ביצוע משימות עתידיות ולהקמה אפשרית של מושבת חלל משגשגת.
הנחיתה המוצלחת על הקוטב הדרומי של הירח צפויה לתת זריקת מרץ חסרת תקדים לתעשיית החלל ההודית, ששוויה מוערך כעת בשמונה מיליארד דולר, שהם כשני אחוז מכלכלת החלל הגלובלית. כמו כן, הודו שיגרה לחלל מאז שנת 1999 381 לוויינים זרים עבור 34 מדינות, כאשר היא גבתה מהן סכום עתק של 279 מיליון דולר שנכנס לקופת האוצר שלה. יש לציין כי עוד לפני הנחיתה ההיסטורית כלכלת החלל ההודית צמחה בקצב גבוה פי שניים לעומת שאר העולם.
סוכנות החלל ההודית עבדה מספר שנים באופן אינטנסיבי על הפרויקט החשוב הזה לאחר שהגשושית צ'נדריאן 2 התרסקה במהלך הנחיתה על הירח בשנת 2019. החללית ההודית שוגרה בהצלחה מדרום הודו בתאריך 14 ביולי והגיעה לחלל כמעט חודש וחצי לאחר השיגור, ולאחר שהקיפה את כדור הארץ מספר פעמים. המדענים ההודים השתמשו בפרויקט הזה בטילים שנחשבים לחלשים באופן משמעותי מהטילים שהמדענים האמריקאים השתמשו בהם במהלך עבודתם בפרויקט "אפולו" בשנות השישים והשבעים של המאה העשרים. במהלך השהייה בחלל צפו הודים רבים באדיקות בשידורי הטלוויזיה שתיעדו את המשימה הלאומית החשובה.
הודו הצליחה לעקוף את רוסיה בתחום החלל והוכיחה שהיא המעצמה הטכנולוגית הבכירה מבין השתיים. שלושה ימים לפני נחיתת החללית ההודית, התרסקה על הירח החללית הרוסית לונה 25. המדענים הרוסים השקיעו מאמצים כבירים בפרויקט הזה שנכשל לבסוף. השיגור של החללית הרוסית התגלגל למבוכה לאומית שהרגיזה אזרחים רבים ברוסיה שרשמה כישלון במקום הישג. זאת כאשר רוסיה נמצאת בבידוד מדיני ומדעי בעקבות המלחמה העקובה מדם באוקראינה.
אין ספק כי הודו השיגה פריצת דרך מרשימה ביותר ומגיע לה כל הכבוד על כך. ראש הממשלה מודי יכול להיות מרוצה מאוד מההישג העצום של ארצו. מנהיגים רבים צריכים לקחת דוגמא מהפעילות הענפה של הודו בתחום החלל, ואכן מודי קיבל שיחות הוקרה מכל רחבי העולם. בין המברכים היה גם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו. סביר להניח שהודו תמשיך עוד לקצור פירות רבים בתחום החלל בשנים הקרובות, מה שיעשיר במידה רבה את קופת המדינה הענקית שצריכה להאכיל מספר עצום של אזרחים. יהיה צריך לעקוב בתקופה הקרובה אחר הפעילות של הגשושית ההודית בקוטב הדרומי של הירח. זה יכול להיות מעניין מאוד, וגם יכול לתרום במידה רבה לחקר הירח.
נרדמתם?
אתם יודעים כמה זמן חלף מהנחיתה?
"בית ספר לרוסיה"? נתחיל מזה שרוסים ראשונים היו בחלל ואפילו כבר מצלמים סרטים די ארוכים בחלל. אז מספיק פה לשבת ולנסות להפחית את השגים של רוסיה גם בחלל וגם בהרבה דברים! אני לא קשורה לרוסיה ולדעתי אין מדינה יותר טובה מישראל, אבל שונאת כשמלכלכים סתם!