היום יום חמישי ו' אייר יסגר סופית הגבול בין ישראל וירדן במובלעת צופר בערבה התיכונה – בדרום, והשטח יוחזר לממלכת ירדן. על פי החלטת מלך ירדן שלא ויתר, ובתום הארכת חכירת המובלעת כחלק מהסכם השלום בין המדינות – השטח יוחזר היום אחה"צ (15:00). במהלך היום יתקיימו במקום טקס העברת השטחים ע"י חיילי צה"ל וחיילי צבא לבנון וחקלאי המובלעת.
מובלעת צופר
מובלעת צופר היא מובלעת ישראלית בשטח בריבונות ירדנית. הקרקע הועברה לריבונות ירדנית והוחכרה למדינת ישראל למשך 25 שנה, עד תש"פ. המובלעת נמצאת בסמוך למושב צופר שבערבה. השטח כולל כ 4,500 דונם שמתוכם כ 1,500 דונם מעובדים לשטח חקלאי, בו מצויים בתי רשת חקלאיים וחממות של חקלאים ממושב צופר. בפועל זהו אזור מפורז אשר אפשר לתושבי מושב צופר לעבוד בשטח ולטפל בחממות, ולהסתובב בשטח במשך כל היום. על מנת לעבור לשטחי המובלעת, יש לעבור נקודת ביקורת של צה"ל ולאחר מכן הכניסה לשטח הירדני היא באמצעות כרטיסי כניסה בלבד.
כאמור, בחודש תשרי תשע"ט הודיעה ממלכת ירדן כי היא לא מאריכה את סעיף החכירה של השטח על ידי ישראל הכלול במסגרת הסכם השלום עם ירדן, ובמלאת 25 שנה לחתימת ההסכם על ישראל יהיה להעביר את שטח המובלעת לירדן סופית. בי"ב בחשוון תש"פ הודיע צה"ל שהחכרת השטח לישראל הוארכה עד סוף אפריל שזה היום ו' אייר תש"פ.
ההסכם עם ירדן
מאז מלחמת השחרור בתש"ח, ישראל וירדן היו ביחסי שביתת נשק. אמנם היה ביניהם הידברות מתחת לפני השטח, אבל לא היה שום הסכם שלום ביניהם עד שנת תשנ"ה שאז נחתמה בניהם הסכם שלום סופית. הסכם השלום בין ישראל לירדן נחתם בכ"א חשון תשנ"ה והסדיר את היחסים בין המדינות, על הגבולות וחלוקת המשאבים בין ישראל לירדן. טקס החתימה נערך במסוף הערבה בגבול ישראל-ירדן. החותמים על החוזה היו ראש הממשלה דאז יצחק רבין, וחוסיין מלך ירדן.
עפ"י ההסכם שנחתם עם מלך ירדן בחשון תשנ"ה, הוסכם על גבול משותף בין ישראל לירדן שהתוואי שלו הוא תוואי זרימת נהר הירדן. במקרה של שינוי בתוואי הזרימה הוסכם שהגבול ייקבע מחדש לפי התוואי. ישראל אז מסרה לירדן אדמה בשני מוקדים: בערבה ובאי קטן בנהר הירדן. בנהר הירדן – אי השלום הפך לאזור חיץ המאפשר שהייה לשתי המדינות. באזור זה נמצאים הסכרים של תחנת הכוח בנהריים. בערבה נמסרו עוד כ-300 קמ"ר. הירדנים ביקשו גם שטחי יישובים, אבל המדינה מסרה להם שטחים בלתי מעובדים במקומם, בגלל טענת ירדן שישראל זלגה מדי, על אף שטענת ירדן לא הוכחה, ישראל הלכה לקראת ירדן. כמו כן נקבעו הסכמי חכירה לשטחים במובלעת צופר בערבה ובנהריים ל – 25 שנה, שבסיומה השטחים יוחזרו, ירדן לא וויתרה, וישראל עמדה בהסכמים.
נהריים
בי"ב חשון תשע"ט, 24 שנה לאחר כינון ההסכם עם ירדן, הודיע מלך ירדן כי הוא מתנגד לחידוש המשטר המיוחד באזור נהריים, וכפי שנקבע בנספח Iב' להסכם השלום, תחולת ההסדר היא לתקופה של 25 שנים והוא יחודש אוטומטית לתקופות של 25 שנים אלא אם אחד מהצדדים יתנגד לכך, בהתראה של שנה מראש. בעקבות התנגדות ירדן להמשך החכירה של שטחי צופר ונהריים, הודיעה ישראל כי השטחים יוחזרו לירדן ללא משא ומתן על המשך חכירתם. בעקבות התנגדות החקלאים והתושבים בשטחים אלה, ביקשה ישראל הארכה של שישה חודשים בהחזרת השטחים, אולם ירדן דחתה את הבקשה. עם זאת, שר החוץ של ירדן הציע כי ירדן תשלם פיצוי כספי לחקלאים הישראלים עבור התוצרת שנשארה בשדות. ב-י"א בחשון תש"פ, לפני חצי שנה עבר השטח כולו לרשות ממלכת ירדן.