צבא ירדן הצליח ליירט במהלך חודש אוגוסט שלושה כטב"מים שחדרו לשטח הממלכה מהגבול הסורי. באזור הזה מנהלות מיליציות איראניות חמושות מבצעי הברחה רחבי היקף של נשק וחומרים אסורים ששווים כמה מיליארדי דולרים. הסחורה השווה ביותר שמנסות אותן מיליציות להבריח היא כדורי פטגון, המיועדים לצעירים עשירים במדינות המפרץ. עמאן חוששת מאוד לאחרונה שההנהגה בטהרן החליטה להרחיב את פעילותה באזור באופן המאיים על הממלכה.
בגבול הירדני-סורי מתנהלת מלחמה רחבת היקף שבה מתגלגלות סחורות השוות כמה מיליארדי דולרים. ממלכת ירדן מאשימה במלחמה המורכבת הזו מיליציות הנתמכות כלכלית וצבאית על ידי איראן, והן אלה ששולטות למעשה בדרום סוריה. בנוסף, מתבצעות הברחות רבות של כלי נשק וחומרי נפץ. למעשה מדובר בפעולות איראניות שתוכננו בקפידה והמכוונות נגד ירדן בסיוע המיליציות החמושות של איראן שפועלות בסמוך לגבול הירדני-סורי.
מדינות מערביות וערביות מאשימות בשנים האחרונות את סוריה שתחת משטרו של בשאר אסד, כי היא הפכה להיות מוקד שבו מיוצרים ונסחרים כדורים ממריצים שנחשבים לפופולרי ביותר בקרב צעירים עשירים בעולם הערבי, ובמיוחד במדינות המפרץ. הרוב המכריע של אותם כדורים ממריצים מיוצר בסוריה, וחלק מצומצם מיוצר בלבנון. מדינות המערב טוענות שמשטר אסד מסייע רבות בהברחת הכדורים האלה למדינות המפרץ העשירות, תוך שהוא משתמש באגרסיביות בשטחה של ממלכת ירדן כתחנת מעבר. הסחר ההולך ומתגבר בכדורי הקפטגון מעניק לסוריה הכנסה מכובדת שנחוצה לה מאוד לנוכח המצב הכלכלי הקשה של המדינה הערבית הענייה שסובלת ממלחמת אזרחים עקובה מדם.
משטר אסד מכחיש נמרצות את ההאשמות וטוען בתוקף כי גם למיליציות האיראניות החמושות, הזוכות להגנה אינטנסיבית מצבא סוריה, אין קשר להברחות הנשק. ההנהגה בטהרן כועסת על ההאשמות נגדה וטוענת כי מדובר במזימת השחרה מתמשכת שמנהלות נגדה מדינות המערב, בראשות ארה"ב.
לאחרונה דווח כי בכירים בירדן ניהלו שיחות בנושא עם בכירים בסוריה על מנת לנסות לרסן את אותן מיליציות איראניות שמבריחות נשק לממלכה. אולם לדברי אותם בכירים ירדנים הם נאלצים להתמודד עם קשיים רבים, כיוון שבסוריה לא ממש משתפים פעולה בכל מה שקשור לנושא המורכב הזה. עמאן טוענת שמשטר אסד מתקשה להחיל את מרותו על אזורים רבים בדרום סוריה, שבו פועלות אותן מיליציות חמושות שפשוט מצפצפות על החוק.
ירדן הגבירה בתקופה האחרונה את הפעילות הצבאית שלה בסמוך לגבול שלה עם סוריה. ואכן, לפני שלושה שבועות הודיעה הממלכה כי היא הצליחה לסכל מבצע הברחה גדול של המיליציות מאזור הגבול. בכירים ירדנים טוענים כי הפעולה המוצלחת של צבא ירדן מוכיחה שסוריה אינה מהדקת את פעולות הפיקוח שלה בגבול המשותף. ירדן אף ביקשה מארה"ב לאחרונה להגביר את הסיוע שלה במסגרת מלחמתה של הממלכה בסחר בסמים על ידי מיליציות איראניות חמושות וכוחות של צבא סוריה.
אין ספק כי הפעילות של המיליציות האיראניות בסוריה שמובילה להברחות של נשק וסמים לשטחה של ירדן היא חמורה ביותר. על ממלכת ירדן לפעול במהרה ולהשקיע את מיטב המאמצים הצבאיים שלה כדי למגר את התופעה החמורה הזו שעלולה לאיים על המדינה. המלך עבדאללה מבין זאת היטב והוא מפנה כוחות רבים מצבאו לתמרונים ולפעולות בגבול הירדני-סורי. ברור לכל כי משטר אסד אינו מעוניין לסכל את הפעילות הבעייתית הזו, למרות ההודעות של ממשלת סוריה בנושא הבעייתי הזה. נוצר הרושם שמשטר אסד אינו מסוגל לשלוט ב"מערב הפרוע" שנוצר בדרום סוריה, משם נערכות ההברחות. המיליציות האיראניות החמושות מצפצפות על החוק הסורי ועושות ככל העולה על רוחן. נראה שנשיא סוריה חושש להסתכסך עם ההנהגה בטהרן שתומכת בו, ולכן הוא נמנע מלפעול בעוצמה ולפתור את הבעיה המעיקה הזו. ירדן צריכה ללחוץ על הממשל האמריקאי לסייע לה כמה שיותר בנושא ההברחות. לפני כשבועיים, דווח כי וושינגטון מספקת לירדן ציוד, הכשרה וייעוץ שיעזרו לה להתמודד ביעילות עם התגברות ההברחות.