כבכל שנה, לכבוד ראש השנה וחגי תשרי, משרד החקלאות מפרסם את נתוני הצריכה של כל המאכלים המובילים שיונחו על שולחן החג בקרוב: דגים, בשר בקר ועוף.
אספקת הדגים לנפש בישראל עומדת על כ-9 ק"ג בשנה, שמוערכים בכ-170 גרם בשבוע לאדם במונחי דג אכיל ("מפולט"). כ-28% מכמות זו היא של דגים טריים.
בשבוע הקניות לקראת ראש השנה (7 ימים לפני ערב החג) צופים במשרד החקלאות גידול של כ-73% בכמות צריכת הדגים ברשתות השיווק, לעומת שבוע ממוצע בימות השנה. הדגים המובילים במכירות ברשתות השיווק בתקופת החג הם האמנון והסלמון, כאשר צריכת האמנון עומדת על 41% וצריכת הסלמון על 31%. אחריהם במקום השלישי הדניס עם כ-4%, ובמקום הרביעי קרפיון עם כ-4% מסך צריכת הדגים בשבוע הקניות לחג.
אספקת דגי המאכל בישראל עלתה בעשור האחרון בכ-72%. בשנת 2022, עמדה האספקה על כ-83 אלף טון דגים (במונחי דג אכיל) לעומת כ- 48 אלף טון בשנת 2013. בשנת 2022, נצרכו כ-83 אלף טונות דגים, רוב הדגים הנצרכים בישראל מיובאים (כ-92%), כ-76 אלף טון, שרובו דגים קפואים, וכ-7,000 טונות מייצור מקומי. הייצור המקומי של דגים נחלק לשלושה מקורות: בריכות הדגים כ-5,000 טונות, חקלאות ימית כ-1,000 טונות ודיג בים התיכון ובכנרת כ-1,000 טונות. משרד החקלאות ופיתוח הכפר מעודד את ציבור הצרכנים לצרוך דג טרי בריא ישראלי בתקופת החג.
ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? כאמור,בישראל הצריכה הממוצעת לנפש נכון לשנת 2022, היא כ-9 ק"ג בשנה במונחי דג אכיל, שהם כ-20.4 ק"ג בשנה במונחי דג שלם, בדומה לממוצע העולמי שנאמד גם הוא בכ-20.4 ק"ג לנפש. על פי נתוני ה-OECD-FAO, באסיה הצריכה הממוצעת בין השנים 2020-2022 הייתה 24.7 ק"ג לנפש בשנה, באפריקה 9.8 ק"ג לנפש בשנה, ביבשת אמריקה 16.7 ק"ג ובאירופה 20.9 ק"ג לנפש בשנה, במונחי דג שלם.
ביחס לבשר, מנתוני משרד החקלאות עולה כי האספקה הממוצעת הישראלית לנפש בשנת 2022 עמדה על כ-20.9 ק"ג בשר בקר (טרי וקפוא). בשנת 2022 נאמד היצע הבשר בכ-196 אלף טון בשר. את הבשר שנצרך בישראל ניתן לחלק לשלוש קטגוריות עיקריות: בשר טרי שנשחט בישראל (39%), בשר מצונן מייבוא (15%) ובשר קפוא מייבוא (46%), שני האחרונים מגיעים לישראל לאחר שחיטה בחו"ל.
בשבוע הקניות לקראת ראש השנה, נצפית עלייה בביקוש ובצריכה של כ-79% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק בשאר ימות השנה.
בשנים האחרונות נערכו מספר רפורמות לטובת הגדלת היקפי היבוא של בשר שחוט לישראל. האחת, פתיחת ייבוא בשר טרי ומצונן ממדינות נוספות באירופה לישראל, כדוגמת פולין ואירלנד. הרפורמה השנייה היא הארכת חיי המדף של הבשר הטרי המצונן המאפשר ייבוא ממדינות רחוקות, והאחרונה, החלה במחצית השנייה של שנת 2022, בה הוסר כליל המכס על ייבוא בשר מצונן.
ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? לעומת ישראל, בה ממוצע הצריכה השנתי עומד על 20.9 ק"ג, ממוצע הצריכה במדינות ה- OECD עומד על 14.2 ק"ג לנפש בלבד. המדינה המובילה בצריכת בשר הבקר היא ארגנטינה, עם 36.9 ק"ג לנפש, במקום השני נמצאת ארה"ב עם 25.3 ק"ג לנפש, ובמקום השלישי ברזיל עם 24.6 ק"ג לנפש.
בנוגע לעוף, הצריכה המקומית של עוף בישראל היא בין הגבוהות בעולם, ועומדת על כ-47 ק"ג לנפש בשנה. כיום, בענף העוף המקומי (פטם) פועלים כ-500 מגדלים. לפי ניתוח נתוני מכירות ברשתות השיווק בשנת 2022, בשבוע הקניות לקראת ראש השנה, צריכת העוף עולה בכ-51% לעומת שבוע ממוצע בשאר ימות השנה. ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? כפי שנאמר, צריכת העוף בישראל היא בין הגבוהות בעולם, ואף גבוהה יותר מממוצע המדינות המפותחות, שנאמד בכ-32 ק"ג לנפש בשנה על פי נתוני ה- OECD. למרות זאת, צריכת העוף לנפש במדינות המפותחות גבוהה יותר מהממוצע העולמי, שעומד על 14.9 ק"ג לנפש בשנה בלבד. את המקום הראשון בצריכת העוף מבין כל מדינות העולם חולקות ארה"ב ומלזיה, בהן צריכת העוף לנפש בשנה היא כ-50 ק"ג.