סעודות ראש השנה – והחגים בכלל – הן אתגר. אתגר לילדים, אך לא פחות מכך גם להורים שמרגישים לחץ לקראת הסעודות המשפחתיות. אז איך מצליחים בכל זאת להושיב את כולם ולגרום לחוויה משפחתית? הנה כמה טיפים לשולחן חג מתוק מדבש.
הכנה לחג
ספרו לילדים כיצד יתנהל הערב מתחילתו עד סופו לדוגמה: נתארח אצל, יגיעו הבני דודים, נאכל יחד את סימני החג וכדו', הכנה ותכנון מראש תורמים לביטחון ולרוגע.
התארגנות מראש
על מנת שגם ההתארגנות לחג תהיה באווירה נעימה ושמחה עם כמה שפחות לחץ תתחילו להתארגן מראש . הכינו טבלת התארגנות לחג וכמובן שלבו בה את עזרת הילדים במשימות תואמות גיל.
שייכות
תנו לילדים לקחת חלק בהכנות, בעריכת השולחן וסידורו (גם אם זה לא בדיוק הטעם שלכם). שתפו איך הם עזרו לכם. לאחר הסעודה רתמו אותם לעזרה דרך משחק. לדוג' אני בוחרת מראש חפץ שנמצא על השולחן ומי שמפנה אותו ניצח. הילדים יהיו עסוקים, ירגישו שהם מועילים ושהם חלק מהמשפחה הגדולה שלהם.
נימוסים והליכות
ילדים צעירים מתחילים "להשתעמם", לרוב, כשהם סיימו לאכול או כשאחד מבני המשפחה 'עושה להם פרצופים' . לרוב אנחנו מצפים מהם להמשיך לשבת ולהתנהג יפה אבל זו ציפייה שסופה ידועה מראש. לכן, הכינו משחק שהילדים אוהבים ושלבו אותו כחלק מהסעודה.
לדוגמא: אחד המשתתפים מכריז בקול את האות א' וממשיך למנות בשקט ע"פ רצף האותיות. משתתף אחר שנבחר מראש אומר סטופ, באות שעצרתם מחפשים מושג/ חפץ/שיר שקשור לר"ה וכן הלאה. אפשרות נוספת: בחרו נושא מראש ובקשו מהילדים להכין סיפור, שיר, הצגה בנושא הנבחר וערכו סבב בזמן הסעודה. רוצים עוד דוגמא? סבב 'מילה טובה' – כל משתתף אומר מילה טובה ליושב מימינו.
נירמול
אל תשכחו שאנחנו רק בני אדם…ייתכן שהילדים יריבו ביניהם, ייתכן שהם לא ירצו לעזור, ייתכן שהם לא בדיוק יאכלו עם סכין ומזלג והסלק יפול על החולצה החדשה וזה בסדר! זה מראה על חיים ב"ה. היו בטוחים שבכל משפחה יש 'אקשן' בין אחים וגם אצל הגיסות יש כאלו שאוכלים עם הידיים… אז גם אם קורה שזה דווקא הילד שלכם, זה סימן שהילד שלכם בריא וחיוני-תנשמו!
טעם של עוד
בסיום הסעודה שתפו את הילדים כמה הייתם גאים בהם בסעודה, מצאו דבר שבח על כל אחד. לדוג' כל הכבוד שעזרת בפינוי השולחן, איך נהנתי לראות ששיחקת עם.. כל הכבוד שבקידוש הקשבת וכדו'. במוצאי החג אפשר לשתף במכתב את המחנכ.ת ובכך נעצים הילד.ה גם בעיני הכיתה.
לימור כהן, בעלת המרכז להורות וזוגיות