בחודש דצמבר הקרוב ייערכו הבחירות לנשיאות במצרים השכנה. ידוע לכל שהנשיא המכהן עבד אל-פתח א-סיסי ייבחר לנשיאות פעם נוספת ברוב מוחץ וללא מתחרים רציניים. אולם ייתכן שבכל זאת נהיה עדים למספר אירועים מעניינים במערכת הבחירות ההולכת ומתקרבת. בינתיים נראה כי מערכת הבחירות הזו אינה ברורה כלל, ואפילו לא ברור אלו מתמודדים נוספים יתמודדו מול א-סיסי.
בעוד חודשיים בערך ייצאו עשרות מיליוני אזרחים מצרים בעלי זכות הצבעה לקלפיות הפזורות ברחבי מצרים. לפני מספר ימים נודע כי מועד ההצבעה לבחירות לנשיאות שונה. במקום שההצבעה תתקיים בחודש פברואר 2024 עם סיום כהונתו השנייה של א-סיסי, הוחלט להקדים אותה לעשירי בדצמבר 2023. הסיבה העיקרית לכך היא המשבר הכלכלי החמור שפוקד את מצרים, אשר משבש במידה רבה את חייהם של אזרחיה.
הנשיא עבד אל-פתח א-סיסי בן ה- 68 אשר מכהן כנשיא מצרים משנת 2014, לאחר שהדיח כשר ההגנה את בכיר האחים המוסלמים הנשיא מוחמד מורסי, עדיין לא הכריז על מועמדותו לתפקיד. למרות זאת, נראה שנעשה עבורו מסע בחירות מפואר בעריה של מצרים, שבהן הוא מוצג כנשיא שהביא יציבות למדינה, וכמנהיג שדואג לעם המצרי. מה שמעניין במיוחד הוא שבינתיים אף אחד אחר אינו מתמודד יחד עם מורסי לבחירות לנשיאות. לפי הערכות שונות, מתכוונים להתמודד שבעה מועמדים נוספים במערכת הבחירות, בתנאי שהם יקבלו בסופו של דבר את אישור ועדת הבחירות.
הנשיא המכהן א-סיסי נהנה מתמיכה מלאה של פוליטיקאים בכירים ואנשי עסקים עשירים, אשר מגדילים עוד יותר את הסיכוי שלו לזכות בכהונה נוספת. מוחמד אל-בראדעי, שכיהן בעבר כמזכ"ל הסוכנות לאנרגיה אטומית, ואפילו זכה בפרס נובל לשלום, החליט לוותר על מועמדותו במערכת הבחירות הקרובה. גמאל מובארק, בנו של הנשיא לשעבר חוסני מובארק, אינו יכול להתמודד כלל משום שישב בכלא לפני מספר שנים. גמאל ואחיו עלאא נשפטו בעבר על ידי בית המשפט לעונשי מאסר ארוכים משום שנחשדו בגריפת הון רב באופן בלתי חוקי, ובניצול מעמדם הבכיר במצרים כדי להשיג רווחים של עשרות מיליוני דולרים. לנשיא א-סיסי לא נשקפת שום סכנה מכיוונו של גמאל מובארק, אשר סומן בזמנו על ידי אביו כיורשו הבלעדי.
זמן קצר לאחר ספירת הקולות ברחבי מצרים יוכרז א-סיסי פעם נוספת כנשיא. אולם הוא לא יוכל להיות שמח ומאושר במיוחד, כאשר המשבר הכלכלי החמור במדינה, הכולל בעיות מורכבות וקשות, רק הולך ומחריף; האינפלציה מזנקת בצורה חסרת תקדים; סעודיה ומדינות המפרץ העשירות מפנות עורף למצרים ואינן מוכנות להעביר לה סיוע כספי נרחב שיוכל לעזור לה להתמודד עם המצב הכלכלי העגום.
חשוב להדגיש כי מדינת ישראל תומכת בצורה ברורה וחד-משמעית בהמשך כהונתו של הנשיא א-סיסי. היחסים בין ישראל למצרים במישור הצבאי והמודיעיני נחשבים למצוינים. גופי הביטחון הישראליים פועלים רבות מול הצמרת של צבא מצרים. אולם היחסים בין שתי המדינות במישור האזרחי נחשבים לקרירים כפי שהיה בתקופתם של הנשיאים סאדאת ומובארק, ולא מתחוללים בהם שינויים חיוביים. אחת הדוגמאות הבולטות ל"שלום הקר" הזה היא שלאזרחים מצרים אסור כלל לבקר בישראל, וגם לתיירים ישראלים מומלץ לבקר במצרים אך ורק בקבוצות מאורגנות הזוכות לאבטחה צמודה. קבוצות אלה כמעט ואינן זוכות להיפגש עם אזרחים מצרים במהלך ביקוריהן במדינה.
אין ספק כי מערכת הבחירות לנשיאות במצרים תהיה משעממת למדי, והנשיא המכהן א-סיסי ייבחר בקלות לכהונה נוספת. גם אם יתמודדו מולו מתמודדים נוספים, אין להם שום סיכוי לנצח אותו. מעמדו של א-סיסי חזק ביותר, והוא זוכה לתמיכתם של פוליטיקאים בכירים ואנשי עסקים עשירים המעניקים לו כוח רב. הדבר שימשיך להכביד במיוחד על הנשיא הוא המשבר הכלכלי החמור שרק הולך ומחריף, ושכרגע לא נמצא פתרון עבורו. א-סיסי יצטרך להשקיע מאמצים כבירים כדי לנסות ולטפל ביעילות בבעיות הכלכליות הקשות של מצרים. הוא יהיה חייב את תמיכתן של סעודיה ומדינות המפרץ העשירות שיזרימו לו כספים רבים שיסייעו למשק המצרי להתאושש. זכייתו של א-סיסי בבחירות חשובה מאוד למדינת ישראל, במיוחד לאור היחסים המיוחדים שנרקמו בין שתי המדינות במישור הצבאי והמודיעיני. היחסים הללו חייבים להימשך למען ביטחונה של ישראל. זאת כאשר במישור האזרחי יימשך "השלום הקר" בין שתי המדינות, ולא צפויה להיות שום פריצת דרך משמעותית.