באוסטרליה ובניו זילנד הממשלה דיווחה על מיגור הקורונה, ובדנמרק חוזרים ללימודים. בגרמניה נוקטים אסטרטגיית יציאה איטית מהסגר, בספרד חילקו את שעות היציאה מהבתים לקבוצות באוכלוסייה, ובצרפת הממשלה מחלקת מענקים לתיקוני אופניים. ראש הממשלה האיטלקי נאבק להמשיך את הסגר, ובארה"ב כל מושל מחליט לנהוג בצורה אחרת. פנים רבות למאבק בקורונה, אלה הגישות השונות – ותוצאותיהן.
אוסטרליה וניו זילנד: ניצחון מוחץ
"אוסטרליה מכסחת לווירוס את הצורה", כך בישרה הכותרת באתרי החדשות האוסטרלים – אחרי ש-6 מדינות וחבלי ארץ לא רשמו חולים חדשים שאובחנו, ובטסמניה וויקטוריה – התגלו מקרים ספורים בלבד. מדיניות הכוללת הסגר קפדני מאוד והרבה מאוד בדיקות השתלמה, ובסוף השבוע ה"טריטוריה הצפונית" הודיעה שאפשר לצאת לפארקים; והמסעדות נפתחו, והממשלה הפדרלית דיווחה שהחל מאמצע מאי שאר אוסטרליה תתחיל להיפתח בהדרגה.
ראש הממשלה מוריסון אמר שאין עדיין מה לדבר על פתיחת התעופה הבינלאומית, או גבולותיה של אוסטרליה, אבל מניו זילנד כבר פנו לממשלת קנברה. שר החוץ הניו זילנדי ווינסטון פטרס, אמר לאוסטרלים כי "שנינו מכסחים לקורונה את הצורה – אפשר לפתוח בועה בין המדינות".
ראשת הממשלה שלו, ג'סינדה ארדרן, הודיעה השבוע שהמדינה ניצחה את הנגיף. ניו זילנד קבעה 4 דרגות של הסגר, הדרגה הגבוהה ביותר היא 4, ומאפשרת פעילות של שירותים חיוניים בלבד. השבוע המדינה כבר עברה לדרגה 3, בתי הספר וחלק מהחנויות נפתחו, ומסעדות החלו לפעול בשירות "טייק אווי".
אירופה – אסטרטגיות שונות
באירופה, המצב מסובך יותר; דנמרק וצ'כיה קבעו כי ההקלה החלקית בהסגר לא הובילה לעלייה במספר הנדבקים חדשים בנגיף, וגם גרמניה הרפתה כמה מהמגבלות – אבל הרחיבה אחרות. מבין 44 מדינות אירופה שהטילו מגבלות לבלימת התפשטות הקורונה, 21 מהן החלו להסיר את חלקן, ו-11 נוספות מתכננות לעשות זאת בקרוב.
עם זאת, דנמרק לא ממתינה; מעונות היום ובתי הספר החלו להיפתח מחדש כבר לפני כשבועיים, ואחריהם ב-20 באפריל הגיע גם תורם של המספרות ועסקים קטנים אחרים. "אין שום סימנים לכך שהפתיחה המחודשת גרמה להתפשטות גדולה יותר של הווירוס", אמר כריסטיאן ווייזה, מדען במחלקה למחלות זיהומיות באוניברסיטת אורהוס.
שר הבריאות הצ'כי, אדם וייטש, ספר מתחת ל-100 נדבקים במשך שמונה ימים ברציפות, וגם הוא דיווח כי הפתיחה המחודשת של החנויות והשירותים לא הובילה עד כה לעלייה במספר ההדבקות.
ממשלת גרמניה הודיעה ביום חמישי האחרון כי מקומות פולחן, מוזיאונים, גנים, גני חיות, גני שעשועים ופארקים עשויים להיפתח מחדש במהלך הימים הקרובים, זאת אחרי שהקנצלרית אנגלה מרקל פגשה את ראשי 16 המדינות הגרמניות.
ממשלתה של מרקל ומנהיגי המדינה דחו את ההחלטה האם לפתוח מחדש את כל בתי הספר והגנים, ואמרו כי כללי ההתרחקות הפיזיים הנוכחיים יישארו במקומם לפחות עד ה-10 במאי, ולא תתקבל החלטה על הקלות נוספות לפני ה-6 במאי.
מרקל הוסיפה כי פתיחה מחדש של בתי קפה ומסעדות בשלב זה תהיה בעייתית בגלל הקושי לבדוק אם "אנשים סביב שולחן אחד הם ממשפחה אחת, או ממשקי בית שונים". עוד אמרה, כי מטרתה של גרמניה נותרה כרגע למנוע מהנגיף להתפשט. "אין לנו תרופות, אין לנו שום חיסון נגד הנגיף. לכן המטרה היא להאט את הנגיף".
גרמניה החלה להקל בתנאי ההסגר בשבוע שעבר, חנויות מסוימות הורשו להיפתח בתנאי שהם שומרים על ריחוק חברתי קפדני, אך מרקל ויועצי הממשלה הביעו חשש מהסכנות שבדרך – עלייה במספר החולים בעקבות ההקלות.
בספרד, מספר מקרי המוות היומי ירד לנמוך ביותר מזה שישה שבועות ביום חמישי האחרון. שר הבריאות הודיע על פרקי זמן במהלך היום לפעילויות בחוץ: בתחילת השבוע אלו היו הילדים, שיצאו אחרי שבועות בין הקירות, אחריהם המבוגרים – שרשאים לצאת ולהתאמן לראשונה מאז אמצע מרץ.
השר הספרדי סלבדור איללה אמר כי פרט לעיירות קטנות עם פחות מ-5,000 תושבים, אנשים יורשו לצאת לצעוד או להתעמל בשעות 6 בבוקר עד 10, ומשמונה בערב עד 11 בלילה. אנשים שזקוקים למטפלות, או כאלה מעל גיל 70 יכולים לצאת מהשעה 10 ועד 12 בבוקר, ומהשעה 7 ועד 8 בערב. ההורים, יכולים ללוות ילדים מתחת לגיל 14 לטיולים בחלק משעות היום.
"עלינו להמשיך ולפעול בחוכמה ובשכל רב ולעקוב אחר עצות מומחים," אמר איללה. "נכנסנו לזה יחד ואנחנו צריכים לצאת מזה יחד – אין דרך אחרת."
צרפת מצידה, קטלגה את כל 95 האזורים שלה באדום, ענבר וירוק – בהתאם לרמת הסיכון. חלק גדול מצפון ומזרח המדינה, כולל פריז, סומנו באדום, וחלק גדול מהמערב ודרום-מערב בירוק. בהתבסס על מספר הזיהומים, ומספר המיטות בטיפול נמרץ, ב-7 במאי תתקבל בצרפת החלטה באיזו מהירות כל אזור יוכל לצאת מהנעילה, החל מה-11 במאי.
שרת הסביבה במדינה, אליזבת' בורן, אמרה כי הממשלה תתרום 50 אירו לאדם למטרת תיקוני אופניים החל מה-11 במאי, כחלק מחבילת צעדים לעידוד רכיבה על אופניים – והרחקת מכוניות מהכבישים.
באיטליה, כמה פוליטיקאים אזוריים לוחצים על רומא לבטל או לקצץ את ההסגר הארוך ביותר של אירופה, אבל בינתיים ראש ממשלת איטליה דוחה את הדרישה. איטליה התחילה בשבועיים האחרונים בפתיחה הדרגתית של המדינה, במיוחד של עסקים קטנים, אבל הדרך להסרת ההסגר עוד ארוכה.
"אני אגיד את זה בבירור וזה לא פופולרי; הממשלה לא יכולה להבטיח מיד את החזרה לנורמליות", אמר ראש הממשלה האיטלקי ג'וספה קונטה לפרלמנט ביום חמישי האחרון. "אנחנו עדיין במגפה הזו". גם קונטה יודע שהזמן הולך ואוזל, והמצב הכלכלי הופך לסכנה קיומית. ראש הבנק המרכזי של אירופה, כריסטין לאגארד, אמר כי המשבר "כיווץ את הכלכלה בסדר גודל ובמהירות שלא ראינו בימי שלום".
ארה"ב: כל מושל – לפי ראות עיניו
ביום רביעי הודיע מושל פלורידה שיתיר פתיחה כלכלית מוגבלת בשבוע הבא, תוך השארת הגבלות על כנם לאזורים הצפופים יותר במיאמי. פלורידה הפכה לאחרונה, ואחת מהשתיים הגדולות, מבין כתריסר מדינות שהחלו להקל על מגבלות בפעילות העסקית. "יש אור בקצה המנהרה," אמר המושל רון דסאנטיס, כשחשף את תכניתו להרגעת ההסגר.
מספר המתים מנגיף הקורונה בארצות הברית הוא כידוע, הגבוה ביותר בעולם. למרות זאת, חלק מהמדינות החליטו לבטל את הסגר – ופתחו כבר בסוף השבוע שעבר את המשק באופן חלקי. אלסקה, ג'ורג'יה ומדינות נוספות הודיעו על פתיחת ענפי מסחר רבים תחת ההנחיות – שמכוונות את הציבור לפעול לפי כללי הריחוק החברתי.
מספרות, מתחמי משחקים, ושירותים נוספים שמעניקים טיפול אישי נפתחו בשבת, וביום שני יפתחו גם חלק מהמסעדות. זאת, בעוד ערים ואזורים אחרים בתוך המדינות החליטו שלא לבטל את ההסגר. מושל קליפורניה גווין ניוסום, הכריז על סגירה של החופים במחוז אוראנג' – אחרי שבסוף השבוע שעבר התושבים לא שמרו על הנחיות הריחוק החברתי, ומלאו את החופים.