מספר ניתוחי קיצור הקיבה (ניתוחים בריאטריים) המבוצעים בישראל עלה באופן דרמטי בשנים האחרונות, ומספר הניתוחים החוזרים המבוצעים בה הוא הגדול בעולם. לפי דו"ח מבקר המדינה, בשנת 2015 בוצעו בישראל כעשרת אלפים ניתוחים – יותר מפי שניים לעומת 2010.
עוד נכתב שבשנת 2017 עמד שיעור הניתוחים החוזרים על כ-17% מהמנותחים, שהם כל מנותח שישי. המבקר מציין כי מדובר בכמות גבוהה ביותר של ניתוחים לעומת הממוצע העולמי, שהיה כ-7% בלבד בשנת 2016.
הדו"ח מותח ביקורת חריפה גם על האופן שבו מתנהלים הניתוחים הבריאטריים בישראל. "הניתוחים מתנהלים כ'מעגל שוטה', אף שמדובר בניתוחים בעלי סיכונים העלולים להביא בסופו של דבר אפילו למוות", כותב המבקר. על פי הדו"ח, מטופלים אינם עוברים הכנה מלאה וראויה טרם הניתוח, ההחלטה על סוג הניתוח מתקבלת ללא בקרת עמיתים, והליך התאמת הניתוח למטופל על בסיס שיקולים מקצועיים-רפואיים – וללא השפעת שיקולים זרים של הרווח הגלום בניתוח – נמצא לקוי.
בנוסף קבע המבקר כי המעקב אחר המנותחים אינו מספק, ולבסוף, אחד מכל שישה מנותחים חוזר לנקודת ההתחלה ומבצע ניתוח חוזר, שהוא בעל רמת סיכון מוגברת. "יש מנותחים שעברו גם שלושה, ארבעה ואף חמישה ניתוחים, דבר המצביע על אפשרות סבירה שמוכנותם להליך לא היתה מספקת", קובע המבקר, ומציין כי מחקר שביצעה קופת חולים מכבי אף מעיד כי לאחר ארבע שנים כ-60% מהמנותחים עלו במשקל ולא שמרו על מדד הצלחת הניתוח.