רשות המסים קיבלה הוראה משר האוצר בצלאל סמוטריץ' להאריך את ביטול הפטור על שתייה מתוקה, בצעד המנוגד לעמדת הדרג המקצועי במשרד אוצר – הן משום שיקטין את הכנסות המדינה ממסים בשעת חירום והן בשל השלכותיו על בריאות הציבור. כך פורסם בישראל היום.
כזכור, המס על השתייה הממותקת הוחל על ידי הממשלה הקודמת (ממשלת השינוי) בתחילת 2022 במטרה להפחית את צריכת הסוכר ותחליפיו ולצמצם את ההשפעות השליליות שלה, לרבות סוכרת. יחד עם מיסוי על השתייה ממותקת הוטל מס נוסף, על הכלים החד-פעמיים.
יש לציין כי לפי הערכות, הארכת הפטור ממס על השתייה הממותקת תעלה כ-900 מיליון שקלים בשנה. נוסף על כך, ישנו חשש כי ההשלכות הכלכליות על מערכת הבריאות תביא להמשך מגמת העלייה בסוכרת והשמנה בקרב ילדים ובני נוער, כך שעלותן יעמדו על כ-20 מיליארד שקלים.
מפלגות החרדים כינו את שני המסים הללו "גזירות ליברמן", וראו בהם צעד שנועד לפגוע בציבור החרדי, אשר צורך הרבה משקאות ממותקים וכלים חד- פעמיים. אחד הצעדים הראשונים שעשתה הממשלה הנוכחית היה ביטול המיסוי על השתייה הממותקת ועל הכלים החד-פעמיים, למרות ההתנגדות של מומחים לבריאות הציבור.
כעת, רשות המסים הונחתה להאריך צווים לביטול המס על השתייה הממותקת, שאמורים לפוג בסוף השנה. יצוין כי מיסוי על השתייה הממותקת נהוג במדינות מפותחות רבות, ובישראל הטלתו הפחיתה את צריכת המשקאות הממותקים.
לפי נתוני ה-OECD לשנת 2019, שכיחות עודף משקל והשמנה בילדים ישראלים עמדה על כ-38% בגילים 9-5, מה שהציב את ישראל במקום ה-8 מתוך 35 המדינות החברות בארגון. מהנתונים עולה גם כי כ-60% מהגברים ו-55% מהנשים מהאוכלוסייה הבוגרת בארץ סובלים מעודף משקל ומהשמנת יתר. עוד נציין כי השמנה היא גורם הסיכון המשמעותי ביותר לסוכרת, והיא מגדילה את הסיכוי לחלות במחלה זו כפי 9.
הרבה אנשים לא שותים סוכר ולא לבלבל.את המוח