אביבה טנא
הם עזבו את הבית, את חיי היומיום והשגרה הנוחה, את העבודה כשכירים או את העסק הפרטי – ואת המשפחה והחברים, כדי להגן על כולנו. אנשי המילואים, שרבים מהם משרתים בחזיתות השונות כבר שבועות ארוכים, נותנים למדינה את כל זמנם ומרצם – תוך שחלקם אף מסכנים את חייהם ונמצאים עמוק בתוך השטח.
מדינת ישראל מכירה בכך שהם עזבו את חייהם הרגילים עבורה, ומנסה להעניק להם זכויות שיסייעו להם ולמשפחותיהם כלכלית בתקופה מאתגרת זו. אחרי הכל, הם השאירו מאחוריהם משרות כשכירים, כשאין מי שימלא את מקומם; או עסקים עצמאיים, שלעתים משותקים לחלוטין בשל היעדרו של הבעלים, בתקופה שגם כך רצופה אי ודאות כלכלית.
בכתבה זו, נציג בפניכם את המידע הרלוונטי עבור הזכויות המגיעות לחיילי המילואים שגויסו בהמוניהם עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל. זאת, בין אם מדובר בזכויות במקום העבודה, בהתנהלות מול הבנקים, או בקבלת החזר בגין נסיעה לחו"ל שבוטלה עקב קבלת צו 8.
מקבלים שכר – גם בתקופת המילואים
חוק הביטוח הלאומי קובע כי מי שגויס למילואים יקבל שכר עבור תקופת השירות – בין אם הוא עובד שכיר או עצמאי. זאת, על מנת לא לפגוע בפרנסתו של המגויס בתקופה בה אינו יכול לעבוד כלל. בעבר, ניתן השכר על שירות מילואים רק עם השחרור ממנו, באמצעות טופס מיוחד שקיבל העובד. ואולם לנוכח התמשכות המלחמה הנוכחית, הוחלט כי מילואימניקים יקבלו שכר מוקדם יותר – וכך היה.
השכר מחושב בדרך שמבקשת להיטיב עימם – הוא מבוסס לא רק על שכר הבסיס אלא גם על תוספות כגון תנאים סוציאליים, שעות נוספות, מענקים ועוד. גם סטודנטים ומילואימניקים שאינם עובדים, יקבלו שכר עבור תקופת השירות.
הפרשת פנסיה וקרן השתלמות – נמשכות כרגיל
כאמור, המדינה מבקשת לוודא כי מצבם הכלכלי של המשרתים במילואים לא ייפגע, במידת האפשר. לכן, נקבע כי גם כאשר עובדים אינם יכולים להגיע לעבודה עקב שירות במילואים – מעסיקיהם צריכים להמשיך להפקיד עבורם כספים לקרן פנסיה, קרן השתלמות או ביטוח מנהלים, בהתאם להסדר שסוכם ביניהם עוד טרם הגיוס. המעסיק הוא זה שמעביר גם את חלקו של העובד בהפקדות.
ממשיכים לצבור ותק – גם בזמן השירות
לעבודה רציפה וכן לוותק במקום העבודה יש משמעות רבה – הן בהיבט של זכויות סוציאליות שונות, והן בהיבט של קבלת מענקים, קידום, העלאות שכר וכן הלאה. לכן, גם בעת שהעובדים משרתים במילואים ואינם מגיעים לעבודה – הם נחשבים כמי שעובדים באופן רצוף, והוותק שלהם ממשיך להצטבר, ממש כאילו הגיעו למקום העבודה מדי יום ביומו.
תשלומי המשכנתא – אפשר להקפיא לשלושה חודשים
במשקי בית רבים בישראל, ההוצאה הקבועה הגבוהה ביותר היא עבור משכנתא – שיכולה להגיע לאלפי שקלים בחודש. תקופת המילואים, למרות הסיוע שמבקשת המדינה להעניק, היא מאתגרת עבור המילואימניק ומשפחתו – גם בהיבט הכלכלי, וגם בהיבטים אחרים.
על מנת להקל בדרך נוספת, יכולים משרתי המילואים שגויסו בצו 8 להקפיא את תשלומי המשכנתא למשך שלושה חודשים, ללא עלות על הריבית. זאת, בהתאם למתווה שפרסם בנק ישראל.
הנסיעה לחו"ל בוטלה בגלל צו 8? בדקו אם מגיע לכם החזר מהביטוח
עם פרוץ המלחמה והגיוס ההמוני לשירות מילואים בצו 8, נאלצו ישראלים רבים לבטל נסיעות מתוכננות לחו"ל. מדובר כמובן בעלויות כספיות נכבדות, בין אם מדובר בכרטיסי טיסה יקרים, בתשלומים עבור לינה בחו"ל, רכב שכור וכן הלאה. בחלק מהמקרים הסכימו חברות התעופה להתחשב במי שנדרשו לבטל את הנסיעה, אך לא תמיד.
מי שדאג לרכוש ביטוח נסיעות מאחת מחברות הביטוח הקיימות – כמו ביטוח 9 למשל שלצד הפוליסה הסטנדרטית מציעה גם כיסויים נוספים בתשלום דוגמת ביטול או קיצור נסיעה, כנראה שהרוויח. הוא צפוי לקבל את ההחזרים בגין הוצאות הנסיעה וזאת כמובן בתנאי שידע על הצו לאחר רכישת הפוליסה.
בשורה התחתונה, בעוד שישראלים רבים מנסים להמשיך בשגרה גם בתקופה קשה זו, ישנם עדיין כעשרות אלפים או יותר שלא יכולים לחזור לחייהם הרגילים, בשל שירותם במילואים שמוסיף להתארך. חשוב כי הם ומשפחותיהם יכירו את הזכויות המגיעות להם, על מנת להקל עליהם ככל האפשר – הן בימים אלה, והן לאחר סיום המלחמה.