לאחרונה הפכה בדיקת ה'אונקוטייפ שד' לבדיקה פופולרית מאוד בקרב רופאים המטפלים בנשים חולות סרטן שד גרורתי. מדובר בבדיקה שממנה ניתן להסיק אם המטופלת תזדקק לטיפול כימותרפי, או שהיא יכולה להסתפק בטיפול פחות עוצמתי, כגון טיפול הורמונלי. מדובר בפריצת דרך מדעית משמעותית, שכן היא יכולה להפחית סבל מיותר של חולות סרטן שד. וזוהי לא פריצת הדרך היחידה בתחום. עם זאת, חשוב לזכור שעד שתימצא תרופה שתביס את הסרטן לחלוטין, על החולות במחלה לדאוג לזכויותיהן הרפואיות בהווה, ויפה שעה אחת קודם.
"ההתקדמות הטכנולוגית אכן מביאה עמה בשורה עבור חולות סרטן שד גרורתי, וזה משמח מאוד עבור כולנו. עם זאת, ישנן לא מעט נשים שהינן כבר חולות במחלה, ואינן ממצות את הזכויות הרפואיות המגיעות להן מהמדינה וחברות הביטוח," אמרו לנו מומחי 'זכותי', חברה בת ניסיון של כ-20 שנים בתחום מיצוי זכויות רפואיות. "מדובר במצב בלתי מתקבל על הדעת. וכאן בדיוק אנחנו נכנסים לתמונה."
לשפוך קצת אור
סוגי סרטן רבים עשויים לזכות את החולים בו בזכויות מביטוח לאומי ושאר מוסדות המדינה, ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר בסרטן גרורתי. למרבה הצער, חולות רבות בסרטן השד הגרורתי אינן ממצות את זכויותיהן אל מול המדינה. הבולטת שבהן היא האופציה לקצבת נכות מביטוח לאומי – קצבה העשויה לאפשר מגוון רחב של סעדים וסיוע מהמוסדות הממשלתיים.
"חולות סרטן שנקבעו להן לפחות 20% נכות רפואית לצמיתות עשויות להיות זכאיות לשיקום מקצועי וסיוע בלימודים. מי שנקבעו לה 100% נכות רפואית עשויה להיות זכאית לפטור ממס הכנסה," ציינו מומחי 'זכותי', שכבר עזרו לעשרות אלפי ישראלים לקבל את המגיע להם מהמדינה. "וזו רק רשימה חלקית של הזכויות לחולות סרטן שהוכרו כנכות בביטוח לאומי."
למרבה הצער, הנתונים מוכיחים כי ישנן אלפי ישראליות חולות סרטן שד שאינן מקבלות את כל המגיע להן מהמדינה. למה זה קורה? ובכן, לאנשים רבים אין את אורך הרוח לבירוקרטיה הסבוכה שצריך להתמודד עמה כדי לקבל את הקצבה. מעבר לכך, ישנן נשים רבות שקשה להן למצות את זכויותיהן בשל קשיי שפה או קשיי גיל, שהופכים את ההתמודדות עם הבירוקרטיה המסועפת לקשה עוד יותר. בדיוק לשם כך, מומחי 'זכותי' עזרו לנו לשפוך מעט אור על איך חולות סרטן שד גרורתי יכולות להשיג את קצבת הנכות המיוחלת.
חוקר בודק תרבית מתחת למיקרוסקופ (מקור: Freepik)
מסמכים ועוד מסמכים
ראשית, יש להגיש את טופס ב.ל.7801 (תביעה לקצבת נכות כללית) לביטוח הלאומי, בצירוף מספר לא מבוטל של תיעודי בדיקות רפואיות כגון: בדיקות CT, MRI, PET-CT ומיפוי. יתר על כן, על החולה לצרף לתביעה גם תיעוד מאונקולוג לגבי הבעיות הרפואיות שלה (שכולל מידע על אשפוזים וניתוחים בעבר), סיכומי אשפוז ותוצאות ביופסיה, תיעוד לגבי הטיפולים שהיא קיבלה בגלל המחלה עד כה (אם היו), ותיעוד מאונקולוג לגבי מצב המחלה והגרורות בפרט.
"לאחר שביטוח לאומי יבחן את הממצאים, צוות הוועדה הרפואית יחליט אם ניתן לקבוע אחוזי נכות לפי המסמכים בלבד, או שיהיה צורך לזמן את התובעת לוועדה," ציינו המומחים. "חשוב לציין כי אכן יכול לקרות מצב בו תביעתה של חולת הסרטן תידחה ע"י הוועדה הרפואית, ומשלל סיבות. אך זה לא אומר שצריך לוותר. ניתן לערער על ההחלטה, ואולי גם להפוך אותה, בסופו של דבר. במקרים כאלה כדאי במיוחד שהתובעת תהיה מלווה באיש מקצוע."
טופס תביעה ביטוחית (מקור: Freepik)
עומדים לצד הנשים החולות
הטיפולים החדשניים לסרטן השד הגרורתי בהחלט מעודדים ונותנים שביב של תקווה לעתיד בו מחלה נוראה זו תהיה נחלת העבר. עד שזה יקרה, יש לכל הפחות לדאוג לכך שכל חולות סרטן השד הגרורתי יקבלו את זכויותיהן מהמדינה, ובכלל זה קצבת נכות כללית.
"חולות סרטן שד גרורתי צריכות לעבור הרבה ביום-יום. המעט שמוסדות המדינה יכולים לעשות למענן הוא לספק להן את זכויותיהן מבלי להעביר תלאות בירוקרטיות. למרבה הצער, זה קורה לא מעט," סיכמו המומחים. "ובדיוק בשביל זה אנחנו כאן. חברת 'זכותי' עומדת כבר כ-20 שנים לצידם של הישראלים בכל הנוגע לסיוע במיצוי זכויות רפואיות, ונמשיך לעשות כן עוד שנים רבות."