ועדת המשנה של ועדת המדע והטכנולוגיה בנושא בינה מלאכותית וטכנולוגיות מתקדמות בראשות ח"כ אורית פרקש הכהן, התכנסה היום לדיון בנושא השימוש בבינה מלאכותית ליצירת מידע כוזב ותודעה שקרית הפוגעת במדינת ישראל.
בדיון עלה ע"י רפאל מנדלסון מחברת סיאברה כי עפ"י ניטור מקצועי שביצעו בכל הרשתות החברתיות על הימים שביעי ושמיני באוקטובר – פרוץ המלחמה, 1 מכל 4 חשבונות שדיווח על הנעשה במלחמה היה מחשבונות פייק. נציגת הפרקליטות עדכנה בדיון כי מפרוץ המלחמה ועד עתה הם פעלו להסרת 30 אלף תכנים מהרשתות החברתיות כאשר לשם השוואה בכל שנת 2021 היו 6000 תכנים שהוסרו לבקשתם.
יו"ר הוועדה, ח"כ אורית פרקש הכהן אמרה בדיון: "המלחמה שמתנהלת היום היא גם מלחמה תודעתית והסברתית על זכותה וחובתה של ישראל להגן על עצמה אך לצערנו העבודה שנעשית בזירה זו אינה מספקת. מלחמת רוסיה ואוקראינה כונתה מלחמת הטיק טוק הראשונה ומלחמת חרבות ברזל היא מלחמת AI הראשונה כאשר מתבצע ע"י הAI תמונות, טקסטים וסרטונים מזוייפים ומלאכותיים וכן פרופילים מזויפים שמפיצים פייק ניוז ושקרים לקדם הסתה נגד ישראל ונגד יהודים. באונברסייטת הרווארד נעשה סקר ובו עלה ש51% מהסטודנטים סבורים שהפתרון של הסכסוך היא קיצה של מדינת ישראל. הדיון שמתנהל ברשתות חברתיות הוא חשוב ביותר כאשר השימוש בתכנים כוזבים ושקריים הם עצומים. הדיון היום הציג תמונה מבהילה ויש להציב את הנושא כיעד אסטרטגי וליזום החלטת ממשלה בנושא, להגדיר גורם אחד מתכלל שיפעל בין כולם ולהקים צוות ממשלתי ייעודי שיעבוד יחד עם חברות טכנולוגיה לטפל בכל הבעיות שהוצפו היום בדיון החשוב".
ח"כ גלית דיסטל-אטבריאן הגיבה: "ההסברה הפלסטינית היא כל כך טובה ומדויקת ואנחנו בעידן האבן לעומתם. הם כבר לא עושים סרטונים על איך אנחנו נכבשים, הם עושים סרטונים על אופנה, אוכל וכדו' ומה שמהדהד ברקע זה כבר המסרים שהם רוצים להעביר. הסרטונים שלהם מטורגטים לכיס של כל נער באוניברסיטאות בעולם. בישראל, עוד הרבה לפני חקיקה ורגולציה שום דבר לא מתוכלל, יש מערך ההסברה ויש מטה ההסברה ויש במשרד החוץ ויש את משרד התפוצות. לא מדברים אחד עם השני ואף אחד לא מדבר עם ראש מערך ההסברה. הבעיה שלנו היא בירוקרטיה אטומה".
אחיה שץ, מ'פייק ריפורטר' הציג בדיון מצגת תמונות המראה תמונות הסברה שהופצו במהלך המלחמה שאינן אמיתיות ונעשו באמצעות בינה מלאכותית. עוד ציין כי חלק מהפצת הפייק הוא גם בתוך ישראל ומסקר שנעשה עולה כי יש בישראל 35% שמאמין בתיאוריות קונספריציה בכל הנוגע לפרוץ המלחמה ב7 באוקטובר. כמו כן 43% תומכים בכך שיש לחקור האם לתנועות שמאל היה חלק או אשמה בפרוץ המלחמה.
ד"ר תהילה אלטשולר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה אמרה בדיון כי בעוד מדינות העולם והאיחוד האירופי כבר מתנהלים בעולמות של בינה מלאכותית עם חקיקה ואסדרה, ישראל לא עושה כלום, "אין שום סיבה שישראל לא תייצר חקיקה. למה ליצור מצב שאזרח ישראלי פחות מוגן מאזרח אחר בעולם מול הכוחות של חברות הענק יותר. עולם הפייק ניוז היה מאז ומעולם ובפרט במלחמות אבל יכולת הAI זה שכל אחד יכול לספק דיסאינפורמציה ולהפיץ פייק. הסגולות של הבינה המלאכותית היא הרבה יותר מתמונות אלא יכולים לייצר הונאה ויכולת התרחבות עצמית. אנחנו צריכים פיקוד העורף דיגיטלי. אין אף אלוף סביב שולחן המטה הכללי שיודע מה תפקידו במלחמה. זרוע הדיגיטל זה דבר הכרחי. זה פוגש אותנו בעולם ההגנה וההסברה וצריך לסגור פערי הסברה, באיסוף וניטור.
דרור גלוברמן, מומחה וכתב טכנולוגיה ערוץ 12 הציג בדיון סרטון הקורא לאלימות כנגד ישראליים ששותף ונצפה ע"י מעל 2 מיליון איש ועדיין פייסבוק משאירה את זה ברשת, "פייסבוק חוסמת את אזרחי מדינת ישראל ודברים כאלו משאירה. החשיפה של ישראל עם חסימת חשבונות, הורידה דרמטית את היכולת להוציא את הקול שלנו. הפרקליטות פרסמה ש80% מהתכנים הבעייתים שביקשו להסיר – הוסרו.
למה יש לחברות שיקול דעת? אם יש צו מהפרקליטות אז שיענו כמו כשכל אזרח נדרש להסיר כשהפרקליטות פונה אליו. איך ייתכן שאלון מאסק התקבל בשטיח אדום אבל אף מילה לא נאמרה שהרשת שבבעלותו 'אקס' היא הגרועה מכל הפלטפורמות בחשבונות שמפיצים הסתה".