בשבועות האחרונים קיים ראש הממשלה ערוץ חשאי מול הבית הלבן בעניין חידוש הנורמליזציה עם סעודיה, כך פורסם בחדשות 12. מי שמוביל את המהלך מהצד של נתניהו הוא השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר ששוחח על כך ארוכות בפגישות בבית הלבן עם היועץ לביטחון לאומי ג'ק סאליבן.
במוסד היו שותפים לדיונים, אך המגעים לא נוהלו דרך קבינט המלחמה או דרך הקבינט המדיני-ביטחוני, כך שלא כל השרים עודכנו בנושא. המסר שהועבר הוא שישראל לא תנקוט מהלכים שיסתרו את החזון של ארה"ב, ושישראל תהיה גם מוכנה לחזור לדיון על התמורות שדורשת סעודיה בעניין הפלסטיני. הסעודים מצדם כמובן מאוד מעוניינים בברית הגנה ובנשק שהיה חלק מההסכם.
מבחינת האמריקנים, ההסכם שהיה רלוונטי לפני 6 באוקטובר, יכול להיות רלוונטי יותר כעת. בצל המלחמה, שאחת ממטרותיה מצד חמאס הייתה לסכל את ההסכם, האמריקנים סבורים שעם הסכמה בין ישראל לסעודיה, ניתן למנוע הסלמה נוספת או מלחמה אזורית. הסכם גם יוכל להביא לסוף המלחמה ולרתום את סעודיה לשיקום עזה, ומעל לכל – הסכם יוכל לתת לביידן הישג של ממש לקראת הבחירות.
מבחינת נתניהו, הסכם כמובן יוכל להיות תמונת ניצחון, וגם ערך פוליטי. נתניהו יוכל להשאיר את גנץ איתו, או לצאת עם הסכם לבחירות. האמריקנים מדברים על חלון הזדמנויות של חודשיים עד שלושה חודשים לכל היותר, בגלל הבחירות בארה"ב, כלומר עד סביב חודש אפריל.
גורם מדיני אמר ל-N12 כי בשום שיחה לא עלה עניין הדד-ליין, וציין כי ישראל לא תסכים לדד-ליין כזה. עם זאת, המעבר לשלב לחימה אחר יכול ללא ספק להיחשב כדמי רצינות מבחינת הסעודים.
על רקע הדברים, בלינקן יגיע הלילה לישראל מביקור בסעודיה, וייפגש עם רה"מ, עם הנשיא, עם שר החוץ וחברי הקבינט. בלינקן מגיע עם רשימת דרישות שמתכתבות עם המטרה העליונה של מניעת הסלמה ובהן שיח דיפלומטי בצפון, סיוע המוניטרי וחזרת תושבים ברצועה. בנוסף, על נתניהו יופעל לחץ לשלוט בשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ולהעביר את הכספים לרשות הפלסטינית.
בכל מקרה, קשה לראות איך במציאות הנוכחית של מלחמה, אפשר בתוך חודשיים עד שלושה להגיע לאווירה של נורמליזציה, אבל המאמץ הזה קורה מתחת לרדאר.