שר הביטחון יואב גלנט, קיים היום הערכת מצב אזרחית, שהתמקדה במוכנות הזירה הצפונית לאפשרות בה המערכה הצבאית תורחב, ובהתקדמות הליך השבת תושבי העוטף לביתם.
בהערכת המצב השתתפו: מנכ״ל משרד הביטחון אלוף (מיל׳) אייל זמיר, סגן הרמטכ״ל האלוף אמיר ברעם, מפקד פיקוד העורף האלוף רפי מילוא, ראש אגף התכנון האלוף אייל הראל, יו״ר השלטון המקומי חיים ביבס, ראש רח״ל יורם לרדו, ראש מנהלת ״אופק צפוני״ תת-אלוף (מיל׳) דוד סוויסה וגורמים נוספים במערכת הביטחון.
גלנט עמד בדבריו על חשיבות המוכנות באזור הצפון לרבות מטרופולין חיפה לאפשרות של התדרדרות המצב הביטחוני מול חיזבאללה עד למערכה רחבה. השר עמד על תקינות המרחבים המוגנים ועל הדרכים לשימור תפקוד המשק גם במקרה של הסלמה.
שר הביטחון הדגיש כי מדינת ישראל מעדיפה להגיע להסדר מדיני שיאפשר את חזרת תושבי הצפון לביתם לאחר שינוי המצב הביטחוני בגבול, אך מקדמת במקביל את המוכנות המבצעית להחזרתם באמצעות הרחבת המערכה הצבאית. בדיון, שר הביטחון שיבח את פיקוד העורף והגורמים האחראיים על תוכנית ״בני המקום״, לחיזוק תחושת הביטחון בכל רחבי הארץ.
״אנחנו למעשה מבינים שלאחר שהשלב הושלם בצפון הרצועה, ובעתיד יושלם גם במקומות אחרים, המסגרות הארגוניות הראשיות של חמאס פורקו. יש פגיעה דרמטית באלפי מחבלים בכל הרמות, בתשתיות, במחסנים, בציוד. אבל אין פתרון מלא לכיסי ההתנגדות ואנחנו מטפלים בהם״.
״במסגרת זה שיש כיסי התנגדות, באופן טבעי יש גם מצב שנוצר ירי. הציבור עלול לבלבל בין הדברים, וצריך להבין את העניין. התוכניות של חמאס היו לירות כל יום מאות טילים לכל מיני אזורים בארץ. הוא מצליח עכשיו להוציא עשרות רקטות באיזשהו הבזק חד פעמי למקום מסוים. אני לא מזלזל בזה, זה דבר מאוד משמעותי ואנחנו נפגע בזה בפשיטות, בהתקפות אוויר – זה ייקח את הזמן שלו. הלוחמים שלנו נלחמים עם הפנים שלהם לעזה, העורף שלהם לישובים, הם חושבים על שני הדברים״ הצהיר גלנט.
לדבריו, ״החמאס הולך ונחלש. אין לו אספקה, אין לו עתודות של כוח אדם, אין לו יכולת ארגונית שהוא מסוגל להניע מהלכים, אין לו יכולת באמת לשלוט על מה שקורה. והמערכת הישראלית הולכת ושוחקת אותו בזמן שאנחנו הולכים ומתעצמים. בסוף הדבר הזה יביא את התוצאה, יביא לשבירה. המרכיבים הנדרשים פשוטים וברורים: לחסל את החמאס, לעשות את כל מה שצריך להביא את החטופים ולשמור על אחדות – עשינו את שלושת הדברים האלה, אנחנו ננצח, אין פה שאלה״.
״מיקדנו את השיח היום על תרחיש שנגיע למלחמה בצפון, אנחנו מחויבים למצב בו נהיה מסוגלים להחזיר את התושבים שלנו בביטחון. אם התרחיש הזה לא יקרה, ולא נהיה מסוגלים להחזיר אותם באמצעים שהם דיפלומטיים, הסכמיים, אנחנו נגיע למצב שאנחנו צריכים לייצר את התנאים הביטחוניים שמאפשרים את חזרתם. אני לא רוצה לדבר על מועדים, ואני לא רוצה לדבר על שיטות – אבל זה יקרה״.
״אנחנו חייבים לקחת בחשבון אפשרות של התדרדרות המצב בצפון, מבלי שרצינו. אם זה יקרה, אנחנו נגבה מחירים כבדים, מחיזבאללה ומלבנון, אבל גם כאן יהיו פגיעות. ולזה אנחנו צריכים להיות ערוכים ומוכנים. והמרכיב האזרחי הוא מרכיב מאוד חשוב".