ה"ניו יורק טיימס" מדווח כי ישראל אינה עומדת ביעדים שהציבה לעצמה במסמכים בתחילת המלחמה, ומתקדמת באופן איטי מהצפוי. לפי ה"ניו יורק טיימס", כמה מפקדים הביעו תסכול מאסטרטגיית הממשלה סביב הנושא האזרחי בעזה, וגם גרם להם להגיע למסקנה ששחרור החטופים יוכל להתבצע רק בדרך הדיפלומטית – ולא בלחץ צבאי.
עוד דווח בכתבה כי תוצאה מהיעדר שליטה, החלו מחבלים ופעילים "אזרחיים" של חמאס לשוב לאזור הצפוני ואף לשוב ולשגר ממנו רקטות לישראל. גורם ישראלי בכיר שמצוטט ב"ניו יורק טיימס", מתאר כי בימים האחרונים, שוטרים מטעם חמאס ונציגי רווחה יצאו ממחבואיהם בעיר עזה ובבית חאנון, בניסיון להשיב את השליטה היום-יומית ולהפעיל מחדש חלק מהשירותים.
"המטרות של שחרור החטופים והשמדת חמאס מנוגדות זו לזו", נכתב בדיווח של עיתונאי "ידיעות אחרונות" רונן ברגמן, ושמבוסס על מפקדים בכירים שטענו כי קרבות ארוכים נדרשים לפירוק מלא של חמאס – וזה, אם וכאשר יושג, יעלה קרוב לוודאי בחיי החטופים הישראלים שמוחזקים ברצועת עזה.
ארבעת המפקדים הביעו בריאיון חשש שמערכה ממושכת ללא תוכנית ליום שאחרי תגרום לכרסום בתמיכה שלה זוכה ישראל מבעלות בריתה, וגם תגביל את הנכונות שלהן לספק עוד תמיכה צבאית ותחמושת. שלושה מארבעת המפקדים שהתראיינו ל"ניו יורק טיימס" אמרו כי הנתיב הדיפלומטי – עסקה לשחרור חטופים – תהיה הדרך המהירה ביותר להחזיר את אלה שנותרו בשבי חמאס, רובם במנהרות על פי ההערכות.
לפי ה"ניו יורק טיימס", המסמך שמפרט את תוכנית צה"ל מעלה שבישראל העריכו ערב התמרון הקרקעי כי צה"ל ישיג שליטה מבצעית בעיר עזה, בחאן יונס וברפיח – שלוש הערים הגדולות ברצועה – עד סוף דצמבר. אלא שכרגע, צה"ל עדיין לא התחיל אפילו להתקדם לכיוון העיר רפיח, וגם לא הכניע את חמאס בכל חאן יונס.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה לפרסום ב"ניו יורק טיימס": "הדברים שמובאים בשם בכירים בצה"ל לא מוכרים, ואינם משקפים את עמדת צה"ל. שחרור החטופים הינו חלק ממטרות המלחמה, ומאמץ עליון בצה״ל".
יש להניח כי הקצינים שהוציאו את דיבת הארץ רעה מזוהים עם השמאל הישראלי ויש להם אינטרס סמוי לפגוע בממשלה הימנית תוך השמטת ההישגים הגדולים של צה"ל בכרסום ההולך ומתמיד של החמאס ברצועה.