דוח התוכנית הלאומית למדדי איכות לרפואת הקהילה לשנת 2022 מצביע על מגמה מדאיגה בקרב האוכלוסייה הבוגרת בישראל, עם 58.6% מהאנשים בגילאי 20-64 המתמודדים עם בעיות של עודף משקל והשמנת יתר.
מגמה זו נמשכת למרות יוזמות שמטרתן להפחית את שיעורי ההשמנה. הנתונים מגלים שהשמנת יתר נפוצה יותר בקרב גברים, עם 23.2% מאוכלוסיית הגברים שנכנסים לקטגוריה זו.
נשים לא רחוקות מאחור, עם 26.5% שנאבקות בהשמנת יתר. עלייה זו בהשמנת יתר משתקפת גם בקרב האוכלוסייה הצעירה יותר. נרשמה עלייה ניכרת בהשמנת יתר בקרב ילדים ובני נוער בשנת 2022.
במיוחד, 8.5% מבני ה-7 היו שמנים, עלייה מ-6.9% בשנת 2019.\n\nבמקביל למגפת ההשמנה, אוכלוסיית הקשישים חווה דפוס מדאיג של ירידה במשקל, כאשר 7.9% מקבוצה זו איבדו לפחות 10% ממשקל גופם במשך שנתיים, לעומת 6.2% מאז 2018. ככל שקבוצת הגיל מבוגרת יותר, כך ירידה במשקל בולטת יותר.
משבר ההשמנה קשור קשר הדוק לסוכרת, שגם בה נרשמה עלייה. בשנת 2022, שכיחות הסוכרת בקרב מבוגרים עלתה ב-0.4% מהשנה הקודמת.
בנוסף, 0.1% מהילדים ובני הנוער אובחנו כחולי סוכרת, וכרבע מהמקרים הללו אינם מנוהלים היטב מבחינת רמות הסוכר בדם.\n\nיתר על כן, הדוח מצביע על עלייה בשיעורי העישון בקרב ישראלים בגילאי 16-74, כאשר 21% מזוהים כמעשנים.
נתון זה מתפרק ל-29.1% מהגברים ו-13.4% מהנשים, למרות קמפיינים מתמשכים נגד עישון, איסורים על עישון במקומות ציבוריים וגישה מוגברת לטיפולים לגמילה מעישון.
המחקר גם חושף פער סוציו-אקונומי בהרגלי העישון. גברים מרקע סוציו-אקונומי נמוך מעשנים כמעט פי שניים מאלה מרקע סוציו-אקונומי גבוה (35.4% לעומת 18.3%). לעומת זאת, המגמה בקרב נשים הפוכה; אלה ממעמד סוציו-אקונומי נמוך מעשנות פחות מעמיתותיהן מרקע אמיד יותר (7.6% לעומת 12.9%).
אפשר להחליף חלק מהקוגלים בסלט ואת הפחמימות בירקות..
בדור של ’’באלי’’
זה המצב!!
כדאי שישאלו את הרבנים מה דעת התורה על עישון ושיפרסמו את דעת התורה בעניין. כדאי שכשרויות יימנעו מלתת הכשר למאכלים מזיקים, כגון סוכר גבוהה, צבע מאכל, חומרים מסרטנים אחרים!! הכל ע"פ הנחיות דעת תורה. אבל אם לא ישאלו- לא יענו…..
אף גדול בישראל לא יאסור זאת כי הם עצמם אוכלים ומעשנים וחוצמזה לא אוסרים דבר שהעם לא יכל לעמוד בו צריך פשוט להפחית מהמלאי או לייקר כמו שעשו לחד פעמי ברמה משמעותית
איזה נתון מביך…🥴