בפגישה שנערכה אתמול בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין משפחות החטופים, חשף נתניהו כי ההצעות הנוכחיות מחמאס אינן מהותיות, אלא שישנה יוזמה ישראלית שפרטיה לא נמסרו.
עם זאת, נחשף כי נרקם מתווה שנועד להביא לשחרור החטופים המוחזקים בידי חמאס. על פי ההסכם הפוטנציאלי, ישראל תידרש לשנות את פעילותה הצבאית ברצועת עזה לתקופה מוגדרת, ויתור שישראל לא הסכימה לו בעבר.
ההצעה כוללת גם תקופת רגיעה ארוכה יותר מאשר הפסקת האש בת השבוע מההסדר הקודם. תהליך שחרור השבויים יהיה הדרגתי, החל מנשים וגברים מבוגרים, ולאחר מכן גברים צעירים ולבסוף חיילים ונעדרים.
בנוסף, ישראל תידרש לשחרר מספר גדול יותר של מחבלים אסירים, כולל כאלה המוגדרים "כבדים". מתווכים מסרו לישראל כי חמאס מגלה גמישות מסוימת, בהבנה שישראל לא תתחייב לסיים את המלחמה.
ישראל פנתה לקטאר לקבלת הבהרות נוספות ומצפה לתשובות בימים הקרובים. המצב הנוכחי מתואר כבעל כל המרכיבים, אך רק תחילתו של מתווה מסודר. המתווה המוצע דורש הסתגלות משמעותית מצד ישראל במונחים של משך הפסקות האש, כמות המחבלים שישוחררו והתאמות במערך הצבאי. כאמור, ישראל ממתינה להבהרות מקטאר, שצפויות להגיע בקרוב, כדי לקבוע אם יש בסיס להמשך הדיון.
למרות זאת, ישראל אינה מוכנה להפסיק את פעולותיה הצבאיות, ולכן מתווכים מציעים הפסקות אש ממושכות כדי להעניק לחמאס הקלה מסוימת. הועבר מסר שלפיו חמאס אולי פתוחה לדון בהפסקות אש אלה, אך עדיין אין תגובה סופית בשאלה אם תוותר על דרישתה להפסקת אש מוחלטת – תנאי שישראל אינה מוכנה למלא.
האסטרטגיה של ישראל מתמקדת בהשגת הסכמים הדרגתיים, בהכרה בכך שחמאס, למרות עמדתה מעוררת התקווה במידת מה, עדיין מתעקש על סיום המלחמה כתנאי לשחרור כל החטופים. כרגע, העדיפות היא לנהל משא ומתן על שחרורם של לפחות חלק מהחטופים, בדגש על שחרורם של עצורים מבוגרים ושל אלה הנכללים בקטגוריות הומניטריות.