הכבישים העוברים בין ירושלים לגוש עציון מעולם לא נראו יפים יותר, האווירה המדברית הגוברת ככל שאנו מתקדמים מזרחה, עדרי הכבשים של הפלאחים הערביים המלחכות עשב בצידי הכביש, הרי ירדן הנשקפים אל מעבר לאופק ושמורת הטבע 'הרודיון' ההר המסתורי שנוצר על ידי המלך הורדוס עומד מולנו כסלע איתן.
לא קל לטייל בארץ בימים אלו, בכל מקום נפגשים במשפחות השכול, משפחות החטופים והנעדרים, חיילי המילואים שעזבו את כל עיסוקיהם במהלך חג שמחת תורה ויצאו לקרב על הגנת ארץ ישראל, מיטוט החמאס ושחרור השבויים כאשר הם משאירים עסקים ומשפחות לבדן.
גם אני החל משמחת תורה לא כתבתי על יין, לא הרגשתי שמתאים לכתוב בימים כאלו, לחשוב לרגע על משהו אחר, אבל מגיע עת ט"ו בשבט, ופירות ארץ ישראל קוראים לי לכתוב עליהם, לשם כך נסעתי ליישוב שיכול להישמע מרוחק אבל הוא במרחק 20 דקות נסיעה מדהימות מירושלים, היישוב 'איבי הנחל' שוכן על רכס הר בגובה ממוצע של 800 מטר מעל פני הים, בימי ראות טובה נשקף פה נוף מרהיב הצופה אל עבר ים המלח והרי ירדן ממזרח, הר הרודיון וירושלים מצפון, נחל ערוגות ממערב ומצדה הדרומי שוכנת שמורת הטבע אל כנוב, ביישוב עצמו גרים יותר מ-50 משפחות, והוא צפוי להמשיך להתפתח.
אני מגיע אל שער היישוב אשר נשמר בידי קבוצת חיילים המבצעים את תפקידם נאמנה, ונוסע לאורך היישוב עד שאני רואה את השילוט 'יקב הסלע' עם חץ המורה לפנות ימינה, אני נוסע על שביל החצץ בין ההרים המוריקים עד שאני רואה מבנה קטן בצד הדרך עם גינה ירוקה שם שוכן 'יקב הסלע' היקב נמצא בבעלותם של איתן לקס ויוני גלושטיין אשר גויסו למילואים בשמחת תורה ועדיין לא שבו, את היקב בינתיים מנהלות הרעיות, נטע ויסכה המבצעות את כל עבודות היקב בימים אלו.
הן מקבלות את פני עם עוגה ביתית ויין אדום קברנה סוביניון מבציר 2020, אבל סיפורו של היקב החל כבר בשנת 2013 כאשר ניטע הכרם הראשון באדמות היישוב, במשך שנים מכרו איתן ויוני את התוצרת ליקבי האזור כאשר עוד הגדילו את השטח ונטעו חלקות נוספות, לאחר מספר שנים החלו לחשוב על הרעיון להקים יקב וחיפשו שטח מתאים באדמות האזור עד שנתקלו במערה עזובה חצובה בסלע במרחק דקות ספורות של נסיעה מבתי היישוב, במשך תקופה הכינו את המקום עד שבראשית תקופת הקורונה החלו לייצר את היין שלהם.
ואם נדבר על היין עצמו, היין הינו אדום יבש מענבי קברנה סוביניון מבציר 2020, הענבים גדלו בכרמי היישוב ברום של 800 מטרים מעל פני הים, האדמה האיכותית והטרואר האופייני לאזור, המקבל את החום ביום ואת האויר הקריר המגיע מן המדבר בלילה, והלחות המועטה גרמו לתוצאה מאוזנת להפליא, היין התיישן 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי ולאחר מכן יישון נוסף בבקבוק בחלל היקב החצוב בסלע.
כשרות יקב הסלע: בציר 2020 בהשגחת בד"צ סקווירא והרבנות המקומית גוש עציון.
בשעת צהרים אני נפרד מנשות היקב ונוסע אל פארק תעשיות גוש עציון, שם אני פוגש את אשר בנטולילה המנהל ביד רמה את יקב לביא, שהוא לא יקב ככל היקבים המייצרים יין, ביקב לביא מייצרים את הליקר.
בתהליכי ייצור מתקדמים אשר משלבים בין תסיסה טבעית על ידי שמרי יין והשריה מבוקרת, ביקב לביא נותנים מקום של כבוד לחומרי הגלם, כל המשקאות נקיים מחומרים משמרים, צבעי מאכל וחומרי טעם וריח מלאכותיים.
אשר בעל היקב מקבל את פני תוך כדי שהוא וצוות העובדים מבקבקים את ליקר הקפה המשובח שיוצא לחו"ל בקרוב, וכחובב ליקר המייצר מעט משקה לשימוש אישי אני מתחיל לשמוע על תהליך הייצור והשיטות המתקדמות אותם אשר משלב ביצירת לא פחות מ-18 טעמים שונים וכך תוך כדי סדרת טעימות מהמגוון הרחב המיוצר במקום החל בטעמי פירות, תפוזים, תאנים, תות ודובדבן, מגוון טעמי שוקולד נבחרים אשר גרמו לי לרצות להישאר במקום עוד ועוד, אבל היום קצר והמלאכה מרובה וכך כשראשי כבר מתחיל להיות סחרחר עלי אני ממשיך אל הכתובת הבאה.
כשרות יקב לביא: בד"צ מהדרין הרב רובין והרבנות המקומית גוש עציון.
יקב 'גוש עציון' הוא הגדול והוותיק מבין יקבי הגוש, הוא הוקם כבר בראשית שנות ה-90 במרתף ביתם של שרגא רוזנברג ורעייתו תמר ז"ל במרתף ביתם שבאפרת, כיום כבר מייצר היקב כ-100,000 (מאה אלף) בקבוקי יין מדי שנה. היקב הממוקם כיום בצומת גוש עציון, הינו יקב מודרני המשלב טכנולוגיות חדשניות ובנוסף מרכז תיירותי הכולל מסעדה, גן אירועים, ומרכז מבקרים הכולל סיורי יין וטעימות מודרכות.
אני נכנס לסיור ביקב ומתחיל עם הסבר על הסדרות מהם מורכבת הנבחרת של היקב, טעמתי מספר יינות שכולם היו עשויים היטב, גאווה ליקב, ליינן ולטרואר המקומי. סדרת הדגל של יקב גוש עציון הוא 'עמק ברכה' הכולל שלושה סוגי יינות, לבן מזן השרדונה, אדום שהוא ממסך עוצמתי שהתיישן 21 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי ומגדל עדר שהוא יין שיוצר באופן חד פעמי במהדורה מוגבלת וממוספרת מבציר שנת 2014 ואף הוא ממסך העשוי מענבי מרלו, קברנה סוביניון, פטי ורדו וקברנה פרנק.
הסדרה הבאה היא 'נחל הפירים', סדרת הממסכים (הבלנדים) הייחודיים של יקב גוש עציון, גם בסדרה זו ישנם שלושה יינות, הראשון הוא בלנד בורדולזי המורכב מהזנים, קברנה פרנק, קברנה סוביניון ופטי ורדו, היין התיישן 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות. היין השני הוא GSM המורכב מענבי גרנאש, סירה ומורבדרה, אף הוא התיישן 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות. השלישי בסדרה הוא יין לבן, חצי יבש, המורכז מהזנים ויוניה, רוסאן, גוורצטרמינר, שרדונה וסוביניון בלאן.
הסדרה הבאה היא 'האלון הבודד' על שמו של העץ שנמצא בצומת הדרכים של ארבעת היישובים היהודים שהוקמו בגוש עציון עוד לפני מלחמת העצמאות. בסדרה 11 יינות כולם זניים, המורכבים מזן אחד בלבד, ובנוסף מדובר בסינגל ויניארד, כלומר כל זן וכל יין הגיע מכרם בודד. בסדרה ניתן לראות יינות לבנים מהזנים סוביניון בלאן, ויוניה, פינו גרי, שרדונה, גוורצטרמינר חצי יבש ויבש, רוזה העשוי מענבי מורבדרה, גרנאש וסירה, קברנה פרנק שהתיישן 20 חודשים בחבית וזכה בתחרות יין כקברנה פרנק הטוב ביותר בישראל, ויין נוסף העשוי מענבי קברנה סוביניון וסירה שנעשה במהדורה מיוחדת.
כשרות יקב גוש עציון: בד"צ בית יוסף, בד"צ טארטיקוב והרבנות המקומית גוש עציון.
וכך אני מסיים את סיור היין בחבל ארץ פורח ומלבלב, דקות לפני השקיעה אני עובר לכביש קטן בין היישוב אלעזר ליישוב נווה דניאל שם אני פונה לשביל צר אשר נשקף ממנו נוף מרהיב הצופה לעבר הרי יהודה וירושלים לכיוון צפון מערב, וכך כשטעם טוב בפי אני חוזר לירושלים אל העולם החומרני.