שר הכלכלה, ניר ברקת, הודיע היום כי הגיע להסכמות רחבות ותקדימיות עם חברות המזון הגדולות בישראל אשר במסגרתן הן התחייבו להקפיא את מחירי המזון. כמו כן, יפתח ערוץ לטובת התייעצויות על מנת למנוע, עד כמה שניתן, גל התייקרויות גורף במשק בתקופת המלחמה.
ההסכמות הוולנטריות של החברות הן תקדימיות במשק וההגעה אליהן הייתה מורכבת. חלק מהחברות הן ציבוריות ולכן מדובר בהסכמה הדורשת הסכמת דירקטוריונים וייעוץ משפטי. מצד החברות הפרטיות, מדובר בהסכמה מחייבת שיש בצידה הפסד כספי משמעותי במיוחד נוכח העלייה בתשומות הייצור במשק וכן אי הוודאות המשקית כתוצאה מהורדת דירוג האשראי.
חברות אלה ראויות להערכה על הפגנת סולידריות משקית ועל שיתוף פעולה שקוף ופתוח עם משרד הכלכלה ממנו הציבור ייהנה גם בעתיד.
במפגשים עם החברות, השר ברקת ציין כי הוא נחוש להאיץ את מהלכי החקיקה של "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" וכן החקיקה לפירוק מונופולים וקבוצות ריכוז בשוק המזון, אשר מתעכבים בעקבות המלחמה. בנוסף הוא ימשיך לפעול להחלפתה של הממונה על התחרות על מנת למנות גורם עוצמתי, אקטיבי ומרתיע.
שר הכלכלה ניר ברקת אמר כי הוא ״רוצה להודות לחברות שהצטרפו ליוזמה באופן וולנטרי והגיעו עימי להסכמות על הקפאת מחירים. זהו מהלך תקדימי המבקש לקדם את ערך הסולידריות המשקית בתקופת המלחמה. עוצמתו של המהלך היא בעובדה שהוא וולנטרי והשוט היחידי העומד מנגד הוא משפט הציבור. תכליתו של המהלך היא להעצים את כוחו של הצרכן הקטן ולשמש כשליחו אל מול הגופים החזקים במשק וכן לעקוף מכשולים רגולטוריים ובירוקרטיים״.
עוד הוסיף השר ברקת: ״לצערי, ישנן חברות אשר סירבו ליד המושטת ובחרו להתנתק מהאלונקה לטובת המשך עשיית רווח תוך פרימת הסולידריות המשקית בזמן מלחמה. חברות אלה נכנסות באופן אוטומטי לרשימה השחורה עם פקיעתו של האולטימטום. בימים הקרובים נעדכן באשר למהלכים שיופעלו נגדם״.
החברות שהסכימו להקפיא את עליות המחירים במלחמה וייכנסו לרשימה הלבנה: שטראוס, תנובה, טמפו, החברה המרכזית למשקאות קלים, סלטי שמיר, דיפלומט, וסוגת.
עם פקיעת האולטימטום היום החברות שנכנסו לרשימה השחורה: אסם, שסטוביץ, ויסוצקי, יוניליוור, יכין, ויליפוד, בית השיטה, אחוה, זוגלובק – ייכנסו באופן אוטומטי לרשימה השחורה.
מזה רשימה שחורה?