ערב הבחירות לרשויות המקומיות, שמרנן גדולי הדור שליט"א מתריעים על החובה להשתתף בהן ולחזק בכל דרך את כוחם של נציגי 'דגל התורה' בכל אתר ואתר, התיישבנו לפרויקט ייחודי שממחיש את ההבדל בין נציגינו לבין פוליטיקאים מן השורה: היכולת לראות במעלות הזולת, עמית לשליחות.
עוד חצי שבוע זה מאחורינו. עוד חצי שבוע נדע מה בין גרינברג (פתח תקווה) לגרינברג (בית שמש), בין בוטבול לאבוטבול, בין סרי ללסרי, בין אוחנה (צפת) לאוחנה (טבריה) ובין כל שאר הנציגים והמועמדים בכל הערים בהן ייערכו בחירות.
מה אפשר עוד לכתוב על הבחירות המקומיות ועל הנציגים, שטרם כתבנו, שאלתי את עצמי, כאשר התיישבתי לכתוב את המדור האחרון של "מקור נאמן" לפני הבחירות. האם שוב לראיין את הנציגים על היעדים שלהם, על האתגרים ועל כל פעילותם. האם שוב לדבר על הסכנות מבית ומבחוץ? האם להתריע מפני השאננות? להזכיר שוב את "גופי התורה"? לציין את מה שתלוי ועומד על הפרק? להסביר כמה חשיבות יש בכל מקום ומקום עבור הציבור החרדי? הכול נכון והכל מדוייק. אבל הכול כבר נכתב ועוד ייכתב עד הבחירות.
לפיכך חשבתי כי צריך למצוא משהו שטרם נעשה. משהו שיעמוד לזכות הנציגים. משהו שימחיש לציבור עד כמה מדובר בנציגים אנושיים, שלוחי דרבנן אמיתיים. משהו שיביא לתועלת ולהרגשה טובה זה לזה, כתפילת רבי אלימלך: "שנראה כל אחד מעלות חברינו ולא חסרונם, ושנדבר כל אחד את חברו בדרך הישר והרצוי לפניך".
עם הרעיון הזה פניתי לכמה מהמועמדים בערים מרכזיות ובקשתי מהם לאחל הצלחה לחבריהם ממקומות אחרים. התחלנו את זה כדבר נחמד ופיקנטי (שיתאים לאופי המדור) ועד מהרה מצאנו את עצמנו מחוזקים לנוכח הפרגון האמיתי של נציגי 'דגל התורה' אלו לאלו. ניתן היה להתרשם כיצד כל אחד מהם רוצה בכל ליבו בהצלחת האחר ומנדב טיפים מיוחדים להצלחתו. הדבר השווה שבהם: אחדות, נעימות והענקת תחושה של שליחות קודש לטובת הכלל והפרט.
המלאכה לא הייתה קלה. קשה בימים אלו להגיע למועמדים המרכזיים. כולם בעצרות, אספות, כינוסים, תדרוכים, חוגי בית, המרצת פעילים והכנות אחרונות לקראת יום הבחירות. גם לאחר שתפסנו אותם, היה קשה לנהל עמם שיחה רגילה, ולו מעצם העובדה שחלקם כבר צרודים לגמרי וקולם בקושי נשמע. "שתו מים", הפצרתי בהם בחיוך, "כדי שאוכל לתמלל את דבריכם במדויק".
בית שמש ורכסים
ראש המועצה המיועד משבח את בן הישוב המתמודד על ראשות עיר העתיד של הציבור החרדי
הראשונים אליהם פנינו באופן טבעי (ו"אוביקטיבי") הם אנשי הצפון, אחד מהם נשאר שם, ואחד עבר דרומה יותר, אך ליבו נותר באזור. הרב יצחק רייך המועמד לראשות מועצת רכסים והרב שמואל גרינברג, המועמד לראשות עיריית בית שמש.
"אני זוכר היטב את שמוליק גרינברג, עוד בעודו בחור שלמד בישיבת 'כנסת חזקיהו' ברכסים", משיב הרב רייך, לשאלתי על הזיכרונות שיש לו מבן הכפר, שקבע בהמשך את מושבו בבית שמש. "בבין הזמנים הוא הפעיל קייטנות לנוער וכבר אז ניכר היה שעדיו לגדולות בתחום הציבורי והארגוני. כבר אז השקיע ופעל עם ראש גדול ובעיקר עם לב חם".
"יש לו את מלא הכישורים לנהל עיר גדולה כמו בית שמש", ממשיך הרב רייך. "בית שמש עומדת לקבל ראש עירייה מוצלח, שינהל אותה ביד רמה. כיוצא רכסים ששאב מכאן את כל הדברים החיוביים והטובים, הוא ידאג לאחד בין כל הקהילות, ייתן לכולם את כל תשומת הלב הראויה ללא שום אפליה. בית שמש תזכה באמת בראש עירייה מוצלח ביותר".
ולסיום, מה אתה מאחל לו? "שנזכה בסייעתא דשמיא לשבת בשולחן ראשי הערים יחד בקדנציה הבאה".
מכאן עברתי לבית שמש לשיחה עם הרב גרינברג, אי שם לפנות בוקר שלשום: מה אתה זוכר מהרב רייך (איצ'ו) כבן רכסים? "אני זוכר את איצו' כמזכיר הישוב לפני כ-30 שנה. ריכזתי אז בקיץ את קייטנות הנוער, וכבר אז איצ'ו עזר לנו רבות. הוא למעשה ניהל את הישוב והיה האיש הדומיננטי במועצה. תמיד היה ונשאר אהוד על כולם. לא פלא שהוא זוכה לתמיכה רבה של קהילות רבות. אפשר ללמוד ממנו פרק בהלכות 'בין אדם לחברו' בתחום העסקנות ובעיקר כיצד הוא עושה הכול בהארת פנים ובחיוך. מעולם לא ראיתי אותו כועס וזה נדיר לאיש ציבור שמעורב עם כל כך הרבה אנשים".
"יש לו כישורי ניהול מיוחדים כמנהיג וכאחד שיודע להוביל. יחד עם זאת הוא ממושמע באופן בלתי מתפשר לרבנים וגדולי ישראל, איש דגל התורה ברמ"ח אבריו ושס"ה גידיו, האיש היחיד שבאמת יכול לנהל את הישוב הזה למופת. איצ'ו זה שם דבר לא רק ברכסים אלא בכל הארץ. הוא יודע להלך בין הטיפות, בין ציבור בני התורה לציבור הכללי וכולם אוהבים אותו".
מה אתה מאחל לו? "הצלחה גדולה וניצחון ברור וחד משמעי, עם רוב במועצה מתוך ליכוד ואחדות השורות".
מודיעין עילית וקריית יערים
הידידות שהחלה עם האבא זצ"ל עברה לברית מקצועית וחברית בין שני ראשי הערים
מהצפון עברתי לשתי הערים החרדיות בהםן מכהנים ראשי ערים מטעם 'דגל התורה', מודיעין עילית וקריית יערים. הרב יעקב גוטרמן, שיכהן בס"ד בפעם החמישית כראש העיריה, והרב רביץ שיכהן בס"ד בקדנציה השנייה שלו כראש המועצה.
"יש לי הרבה הכרת הטוב למשפחת רביץ", פותח הרב גוטרמן את שיחתנו, ומזכיר את עבודתו לצד יו"ר 'דגל התורה' הראשון, הרב אברהם רביץ זצ"ל, כאשר כיהן כיו"ר ועדת הכספים. "זו הייתה עבורי סדנה מעשית של לימוד ועבודה מול כל אנשי המקצוע באוצר ובמערכת הציבורית. הכול עבר ועובר דרך ועדת הכספים והייתה לי הזכות לעבוד אז תחת ר' אברהם, שכולנו מתגעגעים אליו".
"בנו יבדל"א, הרב יצחק רביץ, ממשיך בדרכי אביו בעבודה ציבורית יום ולילה למען תושביו", ממשיך הרב גוטרמן לפרט. "בקדנציה הנוכחית שלו הוא עשה חיל בתפקידו. למעשה הוא הפך את קריית יערים – טלזסטון, משלט סתמי על הכביש לירושלים, למקום שהיום כולם מכירים את חשיבותו וגודלו ואי אפשר להתעלם ממנו. יעידו על כך רבים, שמבקשים להתגורר שם באופן של לכתחילה ממש. המקום מדבר בעד עצמו, וכך יודעים כל משרדי הממשלה הודות לפעילותו. המיוחד בו, שהכול הוא עושה בנעימות רבה וזה תורם לאווירה הכללית הטובה בעירו. אני מאחל לו שימשיך להיות שליח ציבור נאמן כפי שהיה עד כה".
ממודיעין עילית עברתי לקריית יערים: "יש לי הרבה מילים טובות על הרב גוטרמן, שאני קורא לו יענקי. זה יכול לתפוס לך כתבה בפני עצמה", אומר הרב יצחק רביץ, ראש מועצת קריית יערים, ומיד מפרט: "כאשר נבחרתי לתפקידי בקדנציה הקודמת, זכרתי עד כמה העריך אבי זצ"ל את המקצועיות שלו, ובקשתי לשבת אתו כדי ללמוד ממנו כיצד לנהל בהצלחה עיר חרדית. הוא קיבל אותי בשמחה. ישבנו כמה שעות, ועד היום אני נהנה מהפירות של אותה ישיבה. יישמנו מיד את העצות שלו המכונות על ידי 'מהלכי גוטרמן'".
מה מצאת בו במיוחד? אני מנסה לחדד. "אתן לך שתי דוגמאות מייצגות", משיב הרב רביץ. "הרב גוטרמן קיבל עיר שלא היה בה כלום מבחינה ממשלתית והפך אותה להצלחה אדירה עם הרעיון של חברות ההי-טק לנשות האברכים. הוא בעצם אבי הרעיון הזה והכל נזקף לזכותו גם בערים אחרות. לצורך כך דאג להעברת ארבע החלטות ממשלה בנושאי הטבות מס לאותן חברות, ובכך היה שליח נאמן להביא פרנסה לאברכים. בנושא הזה הוא סמל ודוגמא לא רק בקנה מידה מקומי, אלא בקנה מידה עולמי".
"הנושא השני: הוא המוביל בכמות הכיתות שהוא מביא כל שנה לעירו דרך משרד החינוך. כל הגורמים רואים בו איש מקצוע, וכאשר הוא מבקש, כולם סומכים על שיקול דעתו ונעתרים לבקשותיו. זה נושא לא פשוט בכלל ויש לו סייעתא דשמיא, מקצועיות וחן להצלחה. הוא 'הרבה' שלי בכל הנושאים המוניציפאליים".
מה אתה מאחל לו לסיום? "שיישב עוד שנים ארוכות טובות ובריאות על כיסאו לטובת כלל תושבי עירו שנהנים מראש עיר מוצלח ביותר, ושימשיך לפעול לרומם ולפאר את אברכי הכוללים ובני הישיבות בעירו".
בני ברק וירושלים
תקדים ההצלחה של 'דגל התורה' בירושלים היה המאיץ לקבלת החלטה דומה בבני ברק
שתי הערים החרדיות הגדולות ביותר – ירושלים ובני ברק דומות הפעם זו לזו באופן ההליכה וההתמודדות בבחירות. בירושלים עשו זאת בבחירות הקודמות כאשר התמודדו באופן נפרד ומוצלח ברשימת 'דגל התורה' (6:3). עתה עושה זאת גם בני ברק עם רשימת 'דגל התורה' שסימנה דגל. הרב אליעזר ראוכברגר – מ"מ ר"ע ירושלים והרב מנחם שפירא מ"מ המיועד בבני ברק נחשבים לשני נציגים מנוסים ביותר, שמובילים מהלכים רבים בתנועה ומחוצה לה.
תחילה פנינו לירושלים ובקשנו את התייחסותו של הרב ראוכברגר לעמיתו מבני ברק. "מנחם הוא איש ברוך כישרונות עם ידע רב והבנה בנושאים מוניציפאליים ועם כושר ארגון נדיר. אין לי ספק שעם רשימה גדולה של 'דגל התורה' בראשותו, הוא יוביל להישגים רבים. אנחנו התמודדנו עם זה בירושלים ובס"ד זכינו וזוכים להישגים רבים עם הרשימה הגדולה ביותר במועצה. גם מנחם יעשה זאת בס"ד עם הרשימה הגדולה ביותר במועצת העיר בני ברק.
איזה טיפים אתה יכול לתת לו מניסיונך בהתמודדות הנפרדת, אני שואל. "אני מציע לו להמשיך לעבוד עד הרגע האחרון ממש. ציבורים נרחבים רבים, גם כאלו שלא מזוהים לכתחילה עם 'דגל התורה', נוטים להחליט ברגע האחרון על הצבעתם ויש להמשיך לפעול מבית לבית ללא לאות כדי למקסם את הקולות".
"אני מאחל לו הצלחה רבה בבני ברק. הוא עובד בדרך נכונה כדי להוכיח אחת ולתמיד את גודלו האמיתי של הציבור בעירו. כמו כן כיון שהוא מחזיק בכובע של ראש המחלקה המוניציפאלית, אני מאחל לו הצלחה בכל הערים בהן צועדת ומתמודדת 'דגל התורה'. כוח גדול ל'דגל התורה' בכל הערים, מסייע גם למישור הארצי".
מירושלים, ירדנו לבני ברק והצלחנו (בקושי רב) לתפוס לשיחה את הרב מנחם שפירא, כדי לשמוע מה בפיו על ידידו מירושלים. "לייזר הוא איש עשייה מדרגה ראשונה שעובד 18 שעות ביממה לטובת הציבור. הוא עשה מהפך אדיר בכל הקשור למעמדה של 'דגל התורה' בירושלים, הן בהתפתחות הקהילות הצעירות וכן בכל נושא הקצאת המשאבים לציבור החרדי בעירו. המהפך הנוסף שהוא ביצע, זה בכל נושא תכנון ובנייה עליו הוא מופקד. במסגרת זו אושרו והוקצו עשרות בתי כנסת, מקוואות ומוסדות חינוך, בשיתוף פעולה מלא ופורה עם שאר נציגי 'דגל התורה'. עוד נכונו לו פעולות רבות, אבל בשלב זה כבר אפשר לומר שבקדנציה האחרונה הוא הרים את קרנה של 'דגל התורה' בעיר הקודש בעוצמה של עשייה".
האם תקדים ירושלים עמד לנגד עינכם, כאשר התקבלה ההחלטה להתמודד בנפרד, אני שואל. "תקדים ירושלים היה המאיץ בבני ברק, וכן ברשימות רבות של 'דגל התורה' בכל רחבי הארץ. היינו שלושה מנדטים בירושלים וגדלנו לשישה. כאן בבני ברק אנו שישה ובס"ד אני מקווה שנגדל ליותר מעשרה ואפילו 11-12 מנדטים".
"לסיום אני מאחל לו המשך הצלחה ואני משוכנע שלנוכח עבודתו היסודית והקשה, הציבור יעריך זאת ויעניק לו כוח גדול יותר במועצה על מנת שיוכל להמשיך ואף להגביר את פעולותיו. בסופו של דבר, אם הציבור בירושלים יצביע יותר ל'דגל התורה', הוא יקבל יותר".
ביתר עילית וגבעת זאב
"האיש והנשמה" של 'דגל התורה' ו"הבולדוזר הביצועי" מפרגנים זה לזה
ביתר עילית וגבעת זאב – שתי הערים המחוברות לירושלים משני כיוונים שונים. בשתיהן מכהנים נציגים צעירים ומוכשרים של 'דגל התורה' כסגני ראשי העיר. הרב דוד זלץ והרב יצחק ברנר.
"אתה מכיר את איציק?" פניתי תחילה לדודי, תוך שאני מפריע לו באמצע תדרוך שהעביר לאנשיו לקראת יום הבחירות. "מה השאלה" ענה לי. מה הדבר הראשון שעולה לך בראש, לנוכח אזכור שמו, הקשתי. "בולדוזר חיובי" השיב לי זלץ לא היסוס.
"אין דבר שהוא לוקח לידיו ומשאיר אותו מאחור. כל משימה, כל אתגר, כל אירוע, שמגיע לידיו הוא מטפל בו ביסודיות וברצינות באופן מושלם. המיוחד אצלו, שהכול הוא עושה בנעימות מיוחדת. הוא בולדוזר חיובי שאין כמותו. כבר בתפקידו כמנהל סניף 'דגל התורה' בירושלים הוא העלה את הסניף לגבהים, וההצלחה כיום של 'דגל התורה' שם, נזקפת רבות לזכותו. אין לי ספק שתושבי גבעת זאב שנהנים כבר היום מפעילותו, ייהנו עוד יותר בקדנציה הבאה. הוא גאווה אמיתית של 'דגל התורה', בהיותו נציג שיודע להסתדר עם כולם".
מה אתה מאחל לו? אני שואל לסיום. "שכל מה שעשה עד עכשיו יהיה רק פרומו לקראת מה שיעשה הלאה. עוד נכונו לו הרבה משימות והרבה הצלחות בס"ד".
"הרב איציק ברנר, מה שלומך?", אני פונה לכיוון גבעת זאב ומרשה לעצמי להפריע לסגן ראש המועצה, בעיצומה של עבודת מטה הבחירות. לפי מניין תושבי המקום, תהפוך גבעת זאב לאחר הבחירות לעיר ואם בישראל.
"מה אתה יכול לומר על דודי זלץ?", אני שואל בפתח השיחה. "דודי זה הנשמה של 'דגל התורה'", משיב לי ברנר. "הוא אדם שנעים תמיד להיות במחיצתו. הוא מצליח למגנט אליו אנשים, בעצם הנכונות שלו לעזור ולסייע. הוא תמיד מגיע לכל מקום שצריך, לא כדי להיות סתם נוכח שם, אלא כדי לראות מה עוד אפשר לסייע ולעזור. כל פעם הוא מפתיע מחדש עם רעיונות יצירתיים נוספים לטובת הציבור ובכך הוא מודל לחיקוי עבור כולנו. דודי מעלה את הרף בנושא של עזרה לכלל ואף שהוא צעיר, יש הרבה מה ללמוד ממנו. אני אמנם מכיר אותו רק שנים ספורות, אבל זה נראה כאילו אנו מכירים שנים ארוכות, בזכות אישיותו הנעימה. בחמש השנים האחרונות הוא הצעיד את 'דגל התורה' בביתר להישגים שאין כמותם. המיוחד אצלו שהוא עוזר לכולם".
"אני מאחל לו להמשיך להנהיג את 'דגל התורה' בביתר בהצלחה, לפרוץ קדימה ולהוביל בעתיד את כל העיר ביתר, ובעתיד הרחוק יותר, להגיע למישור הארצי, כך שכולם יוכלו להנות מפעילות של נציג ציבור אמיתי לשולחיו".
חיפה ואלעד
אחת ריכזה את כל תשומת הלב בבחירות הקודמות והשנייה עושה זאת עכשיו
חיפה ואלעד מזכירות זו את זו במידת העניין לציבור. חיפה עשתה זאת בבחירות הקודמות ואלעד בבחירות הנוכחיות. אך טבעי היה שנפנה לשני ממלאי מקום ראשי ערים אלו – הרב מיכאל אלפר והרב אברהם שטרן ונבקש מהם התייחסות זה על זה.
"ממש נוח לי שאתה שואל אותי על אבי שטרן", פותח מיכאל (מיכי) אלפר את שיחתנו. טרם השיחה, הוא עדיין נע בין הסקרים השונים כדי לבדוק ולהמליץ במי תתמוך 'דגל התורה' לראשות העיר. "אבי שטרן הוא נציג עם יידע חד וברור. שנינו מכהנים בתפקיד מקביל כיושבי ראש וועדות מקומיות לתכנון ובנייה, ולכן אני נוהג להיוועץ בו בנושאים שונים. המיוחד אצלו, ששום דבר לא נשאר מעורפל. הכול נהיר וברור. הוא עושה עבודה יסודית של שליח ציבור נאמן, מגיע לעבודה ויודע בדיוק מה תפקידו".
"אלעד שונה כמובן מחיפה", ממשיך אלפר ומפרט: "אין לו בעיה של התמודדות מול חילולי שבת, אבל יש לו אתגרים מסוג אחר, ובעיקר צורך לתת מענה לגידול החד והדרמטי באמצעות בניית מוסדות חינוך, מוסדות ציבור ועוד. הוא עושה זאת בהצלחה רבה ואני מאחל לו שימשיך לבנות את אלעד כעיר התורה עם עוד הרבה ישיבות. אלעד כולה צריכה להיות גאה בשליח ציבור שכזה, הפועל בצניעות רבה, ומותיר בה חותם רב".
מכאן עברתי למ"מ ראש עיריית אלעד, הרב אבי שטרן. במהלך הקדנציה הנוכחית, הצליח שטרן להוכיח את עצמו כמנהיג לכל דבר. הדבר התבטא בין השאר לאחר הפיגוע הקשה שהיה בעיר, כאשר הצליח בהנהגה אחראית להרגיע את הרוחות הסוערות ולהחזיר את השקט למקום.
"יש לי הערכה רבה למיכי אלפר", אומר שטרן, "הוא איש מקצוע לכל דבר בעל ידע רב, בעיקר בנושאים שהוא מופקד עליהם. הידע שלו לא יסולא מפז והוא מנצל זאת לטובת תושבי עירו כולם, ללא יוצא מהכלל. ההערכה המקצועית כלפיו מגיעה מכל שכבות הציבור, ושמעתי שבזמנו הוא גם נבחר ל'איש השנה' של הרדיו המקומי, שאינו אוהד את החרדים. גם הם לא יכלו להתעלם מהמקצועיות והמסירות שלו לטובת חיפה כולה".
"אין לי ספק שהוא היה יכול לעשות הרבה יותר, אם היה פונה למישור הפרטי, אבל הוא כולו נציג למען הציבור, איש מקצוע ברמות הכי גבוהות שיש. במשך השנים הוא רכש ידע רב בניהול מוסדות שלטון, ידע עירוני וידע בחוקי הרשות. בעבר היו לו אתגרים לא קלים כאשר היה באופוזיציה, אך הוא עמד בהם בכבוד למרות שפגעו בו אישית. מיכי הוא איש שאפשר ללמוד ממנו רבות ואני מאחל לו הצלחה רבה בכל התחומים בהם ימונה, ומאחל הצלחה רבה לרשימת 'דגל התורה' לעירית חיפה שהוא עומד בראשה".
הטור נכתב ופורסם במקור במדור מקור נאמן בעיתון יתד השבוע