"צאו להצביע"!
סימנים מהשטח: כיצד מתמודדים מול גלי האדישות ומה ייחשב להצלחה?
אין זה סוד שהקדנציה הקרובה ברשויות המקומיות עומדת להיות קשה ביותר לאור ההסתה החמורה נגד הציבור החרדי סביב חוק הגיוס ובכלל. הדבר מתבטא במישור הארצי ועלול לחלחל ולהשפיע גם על המישור המקומי, באמצעות הצרת צעדי הנציגים החרדים ודה לגיטימציה לפעולותיהם. כל תקציב, כל הקצאה וכל נושא יהודי ודתי, שיעלו על השולחן במועצות המקומיות, יהפכו אותו לשדה קרב. האחראים לכך לא יהיו רק המפלגות האנטי חרדיות הקבועות, אלא גם מפלגות, שעד היום ניתן היה לחיות מולן בדו קיום ובשמירה על הסטטוס קוו.
יו"ר 'דגל התורה', ח"כ הרב משה גפני שותף להערכות אלו. השיחה עמו התקיימה שלשום, עת עשה את דרכו מכנס אחד למשנהו. "יש בהחלט מקום לחשש, לגבי כל מה שתיארת גם בנושאי התקציב וכן בכל היחס לצרכי הציבור החרדי", הוא אומר. "זה לא רק בגלל חוק הגיוס, אלא בגלל שמזהים אותנו כגורם משפיע בשלטון. לפיכך יהיו שירצו להתנכל לנו. מוטלת עלינו החובה לעשות הכול כדי לנטרל את ההשפעה הזו. רק נציגות חזקה עם ניסיון, כזו שכבר רכשה מיומנות תוכל להתמודד מול מה שמצפה לנו. כאלו הם נציגי 'דגל התורה' בכל הארץ".
איך בכלל מסכמים מערכת בחירות שכזו, בחירות תחת אש, אני שואל. "אין ספק שאלו בחירות בעיתיות. חשבתי עד הרגע האחרון שהבחירות הללו יידחו. זה באמת לא מתאים לקיים בחירות בתקופת מלחמה. אבל זה מה שהרוב הכריע בכנסת וזה מה שהתקבל".
הרב גפני מתייחס גם להתמודדות של 'דגל התורה' עם האותיות דגל ב-15 רשויות, ואני תוהה האם ההתמודדות הזו נעשתה בגדר של לכתחילה, או שזה נכפה עלינו. "לא בכל מקום השותפות עם מפלגות אחרות הצליחה ולכן לא הייתה ברירה אלא ללכת לבד", הוא משיב. "לנגד עינינו עמד תקדים ירושלים המוצלח, שם קיבלנו שישה מנדטים, יותר ממה שקיבלנו כאשר הלכנו יחד. מי שרואה כיום כיצד מועצת העיר פועלת בהצלחה, מבין שהכול השתנה, הן בצרכים והן באוזן הקשבת עקב הייצוג המוגבר והאמיתי של 'דגל התורה'. בד בבד גם ראש העירייה משה ליאון מתפקד מצוין. גדולי התורה תמכו ותומכים בו וכך אנו מצביעים".
אתה מסתובב בין הערים והישובים ונחשף לתגובות של הציבור. האם אתה יכול לאפיין את הסימנים מהשטח: התלהבות או אדישות? "יש אדישות רבה בכל המגזרים ולצערי גם אצלנו", מאפיין הרב גפני את מה שקורה בשטח. "אני מקווה מאד שהציבור יתעורר ברגע האחרון לפי קריאתם של גדולי ישראל".
מה ייחשב להצלחה ביום שלישי הקרוב, אני מנסה להשיג כותרת (בתקווה שינקוב בשם של עיר אחת או שתיים). הרב גפני מבין לאן אני חותר, אך ממשיך בקו שלו: "ההצלחה תהיה כאשר בסייעתא דשמיא, כוחנו יעלה ונקבל מנדטים רבים בכל ערי הארץ, וכמובן שייבחרו ראשי הערים מטעמנו וגם ראשי הערים בהם אנו תומכים".
אם אבקש ממך להעביר מכאן מסר לסיום, מה היית אומר? הרב גפני: "בשתי מילים – צאו להצביע. בשני משפטים: ההצבעה חשובה ביותר ויכולה להשפיע על חמש שנים מלאות. חשוב שכולם יהיו שותפים יחד במשימה הזו של חיזוק והעמדת הדת על תילה כפי שהורו גדולי ישראל במכתבם".
הישורת האחרונה
"אנו לא עורכים מסע נקמות מעיר לעיר אלא מביטים בכל מקום על טובת העיר ויושביה"
בבואנו לסקר את הישורת האחרונה של מערכת הבחירות, אי אפשר לדלג על מי שכבר הוזכר קודם, הרב מנחם שפירא – ראש רשימת 'דגל התורה' בבני ברק, והפעם בכובעו כיו"ר המחלקה המוניציפאלית של 'דגל התורה'. הרב שפירא מצליח לשלב בין הדברים וניכר כי הוא מכיר היטב את כל המקומות והישובים בהם מתמודדים נציגי התנועה לפרטי פרטים.
עם סיומו של חוג בית שקיים שלשום לאחר חצות, הוא נפנה שוב להשיב על כמה שאלות, ובראשן – האם הבחירות הללו שונות מתמיד. "בוודאי שהן שונות", הוא משיב ללא היסוס. "זה לא רק שהבחירות נערכות בתקופת מלחמה, אלא יש עוד שוני פנימי: הכללים הפעם השתנו לחלוטין. במקום להביט בכל מקום על טובת העיר וטובת הציבור, יש כאלו שפתחו במסע נקמות מעיר לעיר תוך עשיית חשבונות, כיצד זה מסתדר עם מערכת הנקמות שלהם מערים אחרות. למרות כך אנו מרגישים בס"ד חזקים וגדולים, כאשר הקהילות בכל מקום יודעות להפריד בין הדברים ומתגייסים למערכה על מנת להוכיח שטובת העיר קודמת לכל מסע נקם כזה או אחר. אני מאמין שבס"ד יהיו הפתעות רבות במקומות רבים".
הפעם 'דגל התורה' מתמודדות במקומות רבים ברשימה עצמאית, כיצד אתם מטמיעים את האותיות "דגל" בקרב הציבור שרגיל להצביע באותיות אחרות, אני שואל, ומיד רואה שהתפרצתי לדלת פתוחה. "עלית בדיוק על הנקודה שאנו מחדדים הלוך ושוב", משיב הרב שפירא.
"לראשונה אנו מתמודדים ב-15 מקומות מתוך יותר מ-50 עם האתיות ד'.ג'.ל' וזו אכן משימה לא קלה לאלו שהתרגלו אחרת, בעיקר לאנשים מבוגרים יותר. אנו מנסים בדרכים יצירתיות שונות להחדיר את זה למודעות הציבור. עד הבחירות נמשיך עם זה הלאה כדי שאף אחד לא יתבלבל בקלפי ויצביע בטעות למפלגה אחרת ממה שרצה לכתחילה".
האם גם אתה חש בשטח אדישות כללית, אני שואל. "זה אכן היה בשטח עד מכתבם של גדולי ישראל. מאז המכתב ומאז שכולם רואים כיצד גדולי ישראל מטריחים עצמם ממקום למקום בגילם המופלג, השטח כולו מקבל תנופה ומשמעות אחרת".
מה הן הערים החשובות ביותר לדגל התורה, אני שוב מנסה את מזלי. הרב שפירא נחרץ: "אין דבר כזה. אין מקום שהוא חשוב יותר ממקום אחר. כל עיר וכל ישוב הם חשובים ל'דגל התורה', כל מקום בהתאם לצרכיו. אנחנו לא מערבבים ערים, אלא פועלים בכל עיר לגופה. אין עיר חשובה מאחרת".
לפני סיום, אני רוצה להקשות עליך ולשאול שאלה ישירה: "האם גם אתה חש שבבחירות הללו יותר מתמיד, רואים כולם כיצד 'דגל התורה' כפופה באופן מלא ומוחלט לדעתם של גדולי ישראל, גם אם לכאורה זה מסב לה נזקים פוליטיים?
"הגדרת את זה כשאלה קשה, ואני אומר לך שאין כאן שום שאלה", דוחה יו"ר המחלקה המוניציפאלית את השאלה ומיד מסביר: "אנחנו כפופים לגדולי ישראל וזה כל מהותנו כ'דגל התורה'. התרגלנו שיש כאלו שעושים חשבונות, מה יותר טוב מבחינה פוליטית ומה פחות טוב. אבל 'דגל התורה' במהותה לא עושה שום חשבון כזה ומבצעת רק מה שגדולי ישראל אומרים לה לעשות ללא שום חשבונות. יש לנו זכות גדולה שגדולי ומאורי הדור מראים לנו את הדרך כיצד להתנהל, בשונה מאחרים שמקבלים החלטות לבד".
ואי אפשר שלא להתייחס לעצרת הגדולה המתוכננת ביום ראשון. כיצד החלטתם לקיים את העצרת בתקופת המלחמה, אני שואל. הרב שפירא: "אנו נמצאים בתקופה קשה, ובאופן טבעי לא היינו צריכים לקיים בחירות כאשר מתרחשים אסונות כבדים וסכנות איומות. נאלצנו בלית ברירה לקיים את הבחירות הללו ודווקא בזמן הזה צריך להתחזק בעצרת תפילה וחיזוק על המצב ובמקביל להתייצב סביב המערכה הקדושה והחשובה בפניה אנו עומדים. זו תהיה עצרת תפילה ברוב עם בו ישמיעו גדולי ישראל את דבריהם. אני בטוח שהציבור יגיע בהמוניו לראות, לשמוע ולהשתתף במעמד המיוחד ביום ראשון".
הסוד החיפאי
עיניים רבות מכל הארץ נשואות לחיפה, לראות האם ההצלחה הייתה חד פעמית
"בבחירות הקודמות לרשויות, לא היה שבוע שלא היית כותב על חיפה. מה קרה. להיכן היא נעלמה", שאל אותי השבוע קורא חיפאי, והזכיר לי את "הפינה החיפאית", שמקומה לא נפקד מהמדור שבוע אחר שבוע. "תראה", ניסיתי להתחמק, "בבחירות הקודמות עמדו חיפה וירושלים בראש מעייני הציבור החרדי בכל הארץ, עקב האירועים שקרו בשני הערים הללו. הפעם חזית ההתעניינות עברה לערים אחרות". "לא השתכנעתי", הפטיר האיש והמשיך בדרכו.
חשבתי שוב על דבריו והחלטתי לשתף את קוראי המדור, בטור שכתבתי (כמועמד מספר 3 ברשימת 'דגל התורה' בחיפה) לחוברת הבחירות "הרגע להכריע", שמחולקת היום בעיר. להלן תקציר הטור עבור הקוראים שאינם חיפאים מתוך החוברת היפה שערוכה ביד משובחת ומקצועית (שכי מונק).
"רבים מבני הציבור החרדי בכל רחבי הארץ נושאים בימים אלו עיניים לחיפה ויבחנו אותנו בשבע עיניים נוספות במוצאי יום הבחירות. הסיבה: רצון ללמוד ולהתחקות אחר 'הסוד החיפאי' שהביא להצלחה הכבירה בבחירות הקודמות. לסוד הזה יש שם: 'אמונת חכמים'.
זכינו באותה מערכת בחירות לקבל ברכת הצלחה מיוחדת ממרן שר התורה זצוק"ל, ומילאנו ללא אומר ודברים את הוראתו, אף שכל הסקרים הצביעו אז על מציאות שונה לחלוטין. לאחר הבחירות כאשר פורסמו התוצאות, התברר כי כל הנוטל עצה מהזקנים ועושה זאת באמונה וללא פקפוק, אינו נכשל. ההצלחה הכבירה התבטאה בשני מישורים: 1. מפלה לראש עיר שהתנכל לציבור החרדי. 2. הכפלת היסטורית של נציגות 'דגל התורה' בעירייה.
זו הסיבה שבריכוזים חרדים רבים בכל הארץ נושאים היום עין לחיפה, כדי ללמוד ולאמץ את שיטות הפעולה. הדבר מחייב אותנו עוד יותר להראות ולהוכיח, שהברכה שרירה וקיימת, כאשר ההצלחה הקודמת אינה חד פעמית.
במישור האישי אני מציין בשנה זו 35 שנים למגוריי בחיפה: פחות מוותיקי העיר, שגרו כאן עוד קודם ובנו את התשתית הרוחנית לכל מה שיש היום בעיר, ויותר מהצעירים שבאו להתגורר בשנים האחרונות ונהנים מכל הטוב שיש בה.
מה שקורה היום בחיפה, לא זכור גם לוותיקים ביותר. חיפה החרדית שינתה פניה: זוגות צעירים חרדים רבים נוהרים אליה מכל הארץ, ובהם גם כאלו ללא קשר משפחתי לחיפה, מתוך רצון להנות מסגולות המקום המיוחד הזה המאפשר לגדול ולהתעלות בכל המישורים.
חיפה לא נחשבת אמנם כעיר חרדית נטו. אולם יש בה ריכוז חרדי באיכות גבוהה. יעידו על כך האורחים המגיעים לעיר, שאינם יכולים להסתיר את התפעלותם, לאחר שהם מתוודעים מקרוב להליכותיהם ולהנהגתם של בני המקום.
גם מוסדות החינוך בכל הארץ, ישיבות וסמינרים, יודעים להעריך את התוצרת החיפאית המשובחת המפארת את ספסליהם. 'רואים שהוא חיפאי', אומרים מנהלי המוסדות בהערכה רבה.
מי שיגיע מבחוץ לריכוזים החרדים בהדר ובנו"ש באמצע השבוע בשעות הצהרים, ייתקל במחזה שלבטח לא ציפה לראות: נהירה המונית של תלמידים ותלמידות מכל מוסדות החינוך. מדובר במראה מרנין המזכיר עיר חרדית לכל דבר.
אפשר לזקוף את העובדה הזו לרבים, אולם אי אפשר להתעלם מפעילותם הענפה של נציגי 'דגל התורה' שתורמים לכך רבות, נציגים שהם 'ידא אריכתא' של רבני הקהילות, ובראשם רב הקהילה החרדית רבי יחיאל יוסף במברגר שליט"א.
בבחירות הקודמות הוכחנו כאן את אחדותנו והצלחנו כאמור באופן היסטורי בשני נציגים של 'דגל התורה' במועצת העיר. הרכב מנצח שכזה, הכולל את הרב מיכאל אלפר כמ"מ ראש העיריה והרב מנחם קפלן כמחזיק תיק תרבות תורנית וחבר בהנהלת העיר, חייב להמשיך לטובת כולנו. צמד הנציגים מיכי ונחי – הפכו זה מכבר למושג שהוא מותג. עצם אזכור שמם באופן הזה, מראה עד כמה הם נגישים בגובה העיניים. השניים מתמסרים לציבור באופן מוחלט ונותנים מעצמם את הכול בשעות לא שעות. רבים יכולים להעיד על כך מניסיונם לאחר שנעזרו בהם באופן אישי. מלבד זאת השניים מקדשים שם שמיים בהליכותיהם, פועלים יחד יד ביד בשיתוף פעולה שאין דומה לו, ומביאים כבוד רב במסדרונות העירייה לציבור שולחיהם.
לפיכך, כדי שהשניים יוכלו להמשיך בעשייה שלהם למעננו, חשוב מאד לחזקם ולפעול לבחירתם. חשוב לציין, כי אינו דומה הכוח שיש לשני נציגים לעומת נציג אחד, כפי שראינו זאת במהלך הקדנציה האחרונה. כל דגל נוסף בקלפי זהו דגל למען התושב, דגל של עשייה ודגל של ברכה".
ואם בס"ד יהיו שלושה… שבת שלום.