גידול מבורך
מקצה לקצה בכל פינה: דגל התורה עם בסיס איתן ומוצק של מצביעים ותומכים
שלשום, לילה לאחר קבלת התוצאות, פנינו ליו"ר דגל התורה, ח"כ הרב משה גפני, כדי לסכם בשיחה עמו את תוצאות הבחירות ולעמוד על כמה נקודות מעניינות, שבקשנו את התייחסותו אליהן. הנקודות שרשמנו מראש היו רבות, אך הבנו שלא נוכל לגעת בכולן בפעם אחת. לבטח עוד נשוב אליהם.
מיד בפתח הדברים, מדגיש ח"כ הרב גפני, כי בניגוד למה שמנסים גורמים שונים ממפלגות אחרות לקבע בתודעת הציבור, הצליחה דגל התורה בבחירות הללו, להוכיח שוב את מעמדה וגודלה לאורכה ולרוחבה של הארץ. "התחושה היא טובה מאד. שוב הוכחנו שדגל התורה זו מפלגה חזקה וגדולה שיש לה בסיס איתן של מצביעים ותומכים מקצה לקצה בכל פינה".
כיצד זה בא לידי ביטוי בשטח, אני שואל. "התמודדנו ביותר מ-50 מקומות וברוב מוחלט של הערים והישובים זכינו להישגים", משיב הרב גפני. "אם ניקח לדוגמא ערים ראשיות וגדולות, נוכל לראות כיצד הנתונים משקפים את זה".
"נתחיל מירושלים עם ההצלחה של דגל התורה לקבל ששה מנדטים ואת מספר הקולות הגבוה ביותר במועצה, עם סיכוי להגיע גם לשבעה. היו שחשבו לאחר הבחירות הקודמות, שזה יהיה חד פעמי, אבל כולם עכשיו רואים שמדובר בכוח חזק ויציב שרק ילך ויגדל הלאה. נעבור לבני ברק עם עשרה מנדטים, כשבעבר העריכו אותנו בהרבה פחות. זה הישג בלתי רגיל. אפשר לראות גם את הגידול בבית שמש עם חמישה מנדטים וכמובן עם שמוליק גרינברג שזכה במקום הראשון, למרות שניסו להמעיט מכוחו והייתה התייצבות נגדנו".
"הגידול הוא לא רק בערים הגדולות", ממשיך יו"ר התנועה. "גם בערי הפריפריה גדלה דגל התורה באופן מכובד, כמו גם הרשימות שהיא צעדה אתם. הדוגמאות רבות: טבריה עם חמישה מנדטים, עלייה בבאר שבע לשלושה, אשדוד לראשונה שניים, רחובות לראשונה מנדט עצמאי, אפילו ברמת השרון שלושה מנדטים, ועלייה במנדט. ויש כמובן את ההצלחה בראשי הרשויות: ראשות מועצת רכסים, לאחר מאבק שנכפה עלינו, המשך כהונתם של ראשי עיר מדגל התורה במודיעין עילית, וקריית יערים. ראש עירייה חדש בצפת שתמכנו בו, ראש מועצה בגבעת זאב שהלכנו אתו, כך גם בביתר, בעמנואל ובעוד ועוד מקומות".
האם גם אתה חש שבכל בחירות מקומיות, דגל התורה עומדת למבחן מחודש על מידת כוחה ואיתנה, אני מנסה להקשות. "דגל התורה היא תנועה איתנה ומבוססת עם נציגים רבי מעש שמוכיחים את עצמם פעם אחר פעם. הזירה המוניציפאלית מליאה בנציגים מסורים, שהציבור מאד מחובר אליהם והם אליו. זה מתבאר בכל פעם בתוצאות. גם הפעם דגל התורה עמדה במבחן בהצלחה רבה".
קמפיין נקי
בכל המקומות בהם צעדה דגל התורה לבדה וזכתה להצלחות, ניסו בעבר להמעיט מכוחה
הייתי שמח אם תתייחס לתופעה שלא הייתה בעבר, בה צעדה דגל התורה לבדה תחת האותיות דגל ב-15 רשויות מתוך יותר מחמישים המקומות בהם היא התמודדה. האם הצעד הזה היה מתבקש? אני מנסה לחדד, אף שאין לי ספק מה תהיה תשובתו.
"אני לא חושב שצריך להתמקד דווקא ב-15, אלא בהצלחה ברוב מוחלט של הערים", מנסה הרב גפני לעשות סדר בדברים. "למעשה ברוב מוחלט של המקומות בהם דגל התורה הלכה לבד, המעיטו בעבר מכוחה, והיא נאלצה להוכיח שהיא גדולה הרבה יותר ממה שחשבו. כך היה בבחירות הקודמות בירושלים וכך בבחירות הנוכחיות בבני ברק, שתי הערים החרדיות הגדולות. מלבד זאת ראינו את זה בבית שמש, ביתר ועוד. האותיות דגל נישאו בגאון".
ובכל זאת היו גם כמה אי הצלחות, דוגמת פתח תקווה וחיפה, אשמח אם תתייחס גם אליהן, בקשתי מבן שיחי תוך שאני מדגיש את שתי הערים שקרובות אלי במיוחד (מסיבות מובנות). "לא אברח מהעובדות", מדגיש הרב גפני ועובר לפרט את תשובותיו.
"היו כמה טעויות בהגשת הרשימות, כולל תקלות טכניות. כך היה בפתח תקווה. ציבור דגל התורה בעיר הזו, שאתה מכיר היטב, גדול בכמותו ובאיכותו ומגיע לשניים ואפילו לשלושה מנדטים של דגל התורה במישור המקומי. לצערי ולצער רבים בעיר עצמה וכמובן אצלנו, זה לא בא ליד ביטוי. נצטרך לשבת על זה ולמנוע טעויות כאלו בעתיד ולדאוג שזה לא יקרה".
"גם בחיפה יש לנו ציבור גדול יותר", ממשיך הרב גפני, "הבעיה שם הייתה שראשת העיר שבחרנו בסבב הקודם, נקלעה לבעיות פנימיות בהובלת המועצה, בעיות שאינן קשורות אלינו. היא לא הייתה מסוגלת לבצע כמה דברים שהובלנו. הדבר התבטא לדוגמא בשכונת קריית שמואל. זו הסיבה שירדו לנו שם קולות מצד תושבי השכונה, כאלו שבעבר הצביעו עבורנו"
המפלגה שעשקה מאתנו את הקולות שם, הייתה שותפה בחלק מהמקרים לעובדה שלא יכולנו להוציא לפועל את הדברים שם, אני רומז בהכירי את הנתונים מהשטח. "אכן זה כך. המציאות היא שניהלנו קמפיין נקי ולא תקפנו, וזה אפשר את הטעיית הציבור והעברת הקולות מאתנו. אבל אלו מקומות בודדים, ברוב ערי הארץ הצלחנו בסיעתא דשמיא מאד כפי שהתוצאות מראות".
רמז לעתיד
"הוכחנו בבחירות הללו שאנו יכולים ללכת לבד ויש לזה משמעות תודעתית"
אני בטוח שהקוראים קראו ושמעו הכול על הבחירות באלעד ועל התוצאות, ובכל זאת הייתי רוצה לשמוע את התייחסותך על מה שארע שם, אני מבקש את התייחסותו של הרב גפני, לעיר בה המאבק היה צמוד, ואם לא שחוגים בתוך אגו"י עברו מצד לצד, התוצאות היו יכולות להיות שונות לחלוטין.
"הדברים מאד ברורים ונחרצים", אומר יו"ר התנועה. "דגל התורה מאז הקמתה ועד היום, עושה ופועלת כפי שגדולי ישראל מורים לה. זה מה שמאפיין אותנו מאז הקמת התנועה וזה לא עומד כלל למבחן או לבחירה. כל מה שהם מורים לנו במישור הארצי וגם בזירה המקומית אנו מבצעים ללא אומר ודברים. זאת כמובן לאחר שאנחנו נשאלים על ידם והם בודקים את הדברים. כך היה מאז ומתמיד. מיד לאחר קבלת הוראתם, אין שום שיקול אחר שמנחה אותנו. הכול זז הצידה ואנו פועלים לבצע את הוראתם. כך היה הפעם וכך יהיה גם להבא".
לאחר הדברים הנחרצים הללו, קשה לרדת ולשאול עוד שאלות ופרטים על האירוע שהסעיר את מערכת הבחירות, ולכן המשכנו הלאה.
הבה נתקדם קדימה, אני מעביר הילוך בשיחה: בבחירות הקודמות לרשויות כאשר דגל התורה צעדה לבד והצליחה בגדול בירושלים, בביתר ובחיפה, הדבר הוביל לשינוי גם ברשימת יהדות התורה לכנסת, באופן שמחק את העיוותים מהעבר, הוביל ליחסי כוחות שווים ואף לרוטציה בראשות המפלגה. השאלה עתה: האם לאור כל מה שארע, יכולות תוצאות הבחירות לסמן את מה שצפוי במישור הארצי בתוך יהדות התורה, באופן התמודדות עצמאית? האם יש לזה יכולת מספרית?
"אענה לך תחילה באופן עקרוני", משיב הרב גפני, וחוזר לתשובתו הקודמת. "הכול תלוי כמובן בגדולי ישראל ובהנחייתם. שום דבר לא יקרה ולא ייעשה ללא הנחייה מצדם. אם אתה שואל באופן תיאורטי, אענה לך, שהוכחנו בבחירות הללו שאנו יכולים ללכת לבד ויש לזה משמעות תודעתית. מה שבעבר היה ברור, שלא עושים במישור הארצי עקב חוסר סיכויי הצלחה, הוכח הפעם שאפשר ללכת לבד באופן מוצלח".
"אין ספק שיכולה להיות לזה השפעה ארצית לאחר כל מה שקרה. יש התלהבות רבה ויש קולות בעד המהלך הזה מהשטח ומהבוחרים. אבל אני מדגיש את המובן מאיליו: גדולי ישראל יכריעו בשאלה הזו. כמו בכל דבר. אנו מצדנו הוכחנו בשטח, שהמהלך אפשרי מבחינה מעשית ומבחינת המספרים ואני מניח שהטבלאות יראו זאת במדויק".
"נוהרים לקלפיות"
יום הבחירות לווה בביטויים, שבעבר זכו לגינוי נחרץ כאשר הופנו כלפי הערבים
בבחירות הקודמות לרשויות לפני יותר מחמש שנים, אני זוכר שקיימתי עמך ראיון מסכם, ושוחחנו בין השאר על האותיות "דת" עמן התמודדה דגל התורה בירושלים. כבר אז דיברנו על הבלבול סביב האותיות הללו ועל כך שיש מי ששמים את האות ג' המסורתית מתוך מחשבה בטעות שמדובר בדגל התורה. דיברנו אז שיש להטמיע אותיות מיוחדת של דגל בתודעה הציבורית. והנה בבחירות הללו הצלחנו (לאחר פעילותו של מנהל הסיעה) לקבל את האותיות דגל ושוב התברר שהיה בלבול בחלק מהמקומות. אני אישית מכיר כמה מקרים כאלו. האם יש דרך להתגבר על זה, אולי בדרישה להתמודד גם לכנסת תחת אותיות דגל, גם אם נלך בסוף במשותף עם אגו"י, אני מנסה לקחת את הרעיון רחוק.
הרב גפני מחייך. "אתה באמת הולך רחוק, אבל זו שאלה מעניינת. יש בהחלט מקום לדבר על שינוי האות לכנסת הבאה, כך שהאותיות יהיו דגל. לעצם העניין, ההסברה בירושלים ובבני ברק סביב הצורך שלא להתבלבל אלא להצביע באותיות הנכונות הייתה מקורית, מצוינת ויעילה. אני מאמין שלא היו הרבה מידי מקרים של בלבול ושל החלפה בין דגל לג'.
בשלב זה בשיחה עברתי לאופן בו סיקרה התקשורת הכללית את יום הבחירות ולאחריו את התוצאות. הכתבים והפרשנים הקדישו פרקים ארוכים להצלחות החרדיות ולאחוזי ההצבעה החרדים הגבוהים, תוך שימוש בביטויים של "השתלטות חרדית". גם יום הבחירות עצמו לווה כל הזמן במסע הפחדה ובהתראות בסגנון "החרדים נוהרים". המעניין היה שמי שהשתמשו בביטויים הללו, יצאו נגדם בעבר כאשר הם הופנו כלפי האוכלוסייה הערבית.
במקביל גם הפוליטיקאים משמאל ואפילו מימין הצטרפו לביקורת ארסית נלוזה, לפיה לחרדים יש זמן לבחירות, כיון שהם "לא נמצאים בתוך המלחמה". האם גם אתה שמת לב למסע ההפחדה וההסתה הזה, אני שואל את יו"ר דגל התורה.
"בוודאי שהבחנתי בכל הדברים הללו ובכל הביטויים נגדנו. אנחנו לא משתלטים, ואנחנו לא נוהרים. אנחנו השתתפנו בבחירות הללו שנכפו עלינו. קוראי המדור שלך קראו את הדברים הללו בראיונות הקודמים שלי כאן. הבהרתי את דעתי בכל הזדמנות, ואחזור על כך שוב: אני הייתי סבור שיש לדחות את הבחירות הללו בגלל כל המצב הביטחוני והמלחמה. אבל זה נכפה עלינו חוקית. לפיכך כל מי שאומר, שכאילו ניצלנו את המצב של אחוזי הצבעה הנמוכים ושאפנו לקיים את הבחירות דווקא עתה, משקר ביודעין. לא רצינו בבחירות הללו בעיתוי הנוכחי".
ולסיום, אי אפשר שלא להתייחס להשלכה של הבחירות המקומיות לזירה הארצית הכללית הרותחת. האם יש לתוצאות משמעות ארצית כלפי המאבק המתחדש של ארגוני המחאה נגד הממשלה והרצון שלהם להקדים את הבחירות?
הרב גפני: "אני לא חושב שיש לזה משמעות גדולה, כפי שיש המנסים לייחס לה. כאשר יהיו בחירות ארציות, נראה בוודאות הרבה יותר התייצבות של כל המפלגות ובוחריהם בקלפיות. אי אפשר לומר, שאם כרגע מפלגה מסוימת, הצליחה יותר, או פחות, זה מה שיקרה גם בבחירות לכנסת. אצלנו זה כאמור שונה עקב אחוזי ההצבעה הגבוהים והמגמות הברורות שנראו. לא כך במפלגות הכלליות האחרות".
הטור נכתב ופורסם במדור "מקור נאמן" בעיתון "יתד השבוע"
מה ש"ס עושים בכנסת