מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת החוק להסדרת אירוע הילולת רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון (הוראת שעה), התשפ"ד-2024. 23 חברי כנסת תמכו בהצעה, ללא מתנגדים או נמנעים, והיא תועבר לדיון בוועדה לביטחון לאומי.
מוצעת הוראת שעה להסדרת אירוע הילולת רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון. הצעת החוק עוסקת, בין היתר, בהגבלות על שהייה במתחם מירון בזמן ההילולה. מוצע לקבוע כי בזמן ההילולה ייערך אירוע הדלקה אחד במתחם קבר רבי שמעון בר יוחאי, שיערוך מי שיקבל לכך היתר מאת השר. זאת כדי למנוע אירועי הדלקה מרובים ובלתי מבוקרים שיוצרים צפיפות מסוכנת ובעיות בטיחות.
עוד מוצע לקבוע איסור על שהייה במתחם מירון בזמן ההילולה, אלא אם כן ניתן לאדם היתר שהייה ובכפוף לתנאי אותו היתר. עוד מוצע לקבוע כי חל איסור על אדם לארגן הדלקה או לבצע הדלקה, בזמן ההילולה במתחם קבר רבי שמעון בר יוחאי, וזאת שלא במסגרת אירוע ההדלקה המרכזי. הדלקה שלא במסגרת אירוע ההדלקה המרכזי תבוצע אך ורק כחלק מ"אירוע נוסף" שלגביו יש לקבל היתר מתאים.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "במהלך הילולת ל"ג בעומר, ביום 30 באפריל 2021 התרחש אסון כבד באתר שגבה את חייהם של ארבעים וחמישה גברים וילדים, והביא לפציעתם של למעלה מ־150 בני אדם נוספים. ביום 20 ביוני 2021 החליטה ממשלת ישראל להקים ועדת חקירה ממלכתית לחקר האירוע ולשם מניעת הישנותם של אירועים דומים.
הצעת חוק זו נועדה, אפוא, לייצר את התשתית הנורמטיבית החקיקתית לצורך יישום ההחלטות הנזכרות, כמפורט להלן, לגבי ההילולה בשנת התשפ"ד. הצעת החוק מבוססת, בין השאר, על המלצות ועדת החקירה, בייחוד המלצות הביניים, ועל לקחים שהופקו בעקבות יישומה של הוראת השעה האמורה בשנתיים האחרונות.
עם זאת, יצוין כי בשים לב לסמיכות הזמנים בין קבלת ההמלצות הסופיות של ועדת החקירה לבין מועד ההילולה, הוחלט כי בשלב זה תקודם החקיקה במסגרת הוראת שעה לגבי ההילולה בשנת התשפ"ד, ובהמשך יהיה צורך לבחון את קידום החקיקה כהוראה קבועה בעניין זה בהתאם להמלצות שבדו"ח הסופי".