בשבוע שעבר, שושי, השימפנזה המבוגרת ביותר בספארי נשמה את נשימתה האחרונה כשהיא מוקפת בחבריה השימפנזים. אלו לא משו ממנה בימים שקדמו לכך כשנראה היה כי היא מתעייפת ונחלשת.
על פי הודעת הספארי, שושי הלכה לעולמה בגיל המופלג של שישים שנים, כשהיא אוחזת בידיה כדור. השימפנזים שהבינו את המתרחש היו לידה ברגעיה האחרונים ולאחר מותה חלקו לה כבוד אחרון ויצאו לחצר.
שושי הייתה השימפנזה המבוגרת ביותר בספארי, על אף שאיננו יודעים את גילה המדויק מכיוון שהיא נולדה בטבע באפריקה. היא הגיעה מגן חיות בהולנד לגן החיות בתל אביב וכיום היא בין בעלי החיים האחרונים שנשארו בספארי לאחר שנולדו בטבע והועברו לגן חיות – דבר שהיה מקובל לפני שישים שנה, שכן כיום לא לוכדים בעלי חיים בטבע אלא מעבירים אותם בין גני חיות בהתאם לצורך של פעולות השימור.
שושי הגיעה לספארי לפני כארבעים שנה מגן החיות של תל אביב. העובדה ששושי לא נשארה עם אמה פרק זמן מספק כדי לרכוש את הכלים הנחוצים לה כדי להסתדר בטבע, באה לידי ביטוי בגידול הצאצאים. שושי לא ידעה כיצד לטפל בגורים ולא הצליחה או הראתה נכונות לעשות זאת. ניסיונות המטפלים לסייע לה על ידי המחשה של איך אוחזים גור ואיך מאכילים אותו עלו בתוהו.
עם זאת, אחרי שנים, והיא אימצה לעצמה כדור שליווה אותה שנים רבות. למעשה עד מותה. בספארי מספרים כי "מידי כמה שנים הוא הוחלף בחדש, בעיקר אחרי שראינו כמה הוא משמעותי עבור שושי שהתנהגה אליו כאילו היה הגור שלה. היא הרגיעה אותו בטפיחות עדינות בדיוק כמו שמרגיעים תינוק, נשאה אותו קרוב לליבה בדיוק כפי שגורי קופים תלויים על אימם ובמשך שנים שמרה עליו מכל משמר. בפעמים היחידות שהיא שכחה אותו בבתי הלילה היא נראתה היסטרית ולחוצה בחצר, עד שדלתות בתי הלילה נפתחו והיא הייתה רצה פנימה כדי לקחת את הכדור לחיקה – ונרגעת. לאחר מותה השימפנזים עשו את מה שסביר שהיו עושים בטבע ו"אימצו" את הכדור שהועבר בין פרטי הקבוצה עד שלבסוף הוא אצל אביגיל, אחת הנקבות בקבוצה וכעת הוא "מטופל" על ידה".
בספארי אומרים עוד כי "שושי הייתה השימפנזה האינטליגנטית ביותר שיצא לנו לפגוש. היכולות הקוגניטיביות של שימפנזים מקבילות ליכולות של ילדים כבני 3-4 וזה משתנה מפרט לפרט. שושי הייתה איפשהו למעלה בקצה הסקאלה וישר מההתחלה הבינה שהמטפלים נמצאים פה בשבילה. היא פיתחה איתם מערכות טובות וארוכות שנים שאפשרו לנהל מעקב צמוד אחריה. מעקב כזה שהציל את חייה לפחות פעם אחת כשחלתה בדלקת קרום המוח. מצבה היה חמור מאוד ובמשך שבועות היא שכבה ללא יכולת לזוז, אך נראה היה שהיא נלחמת ורוצה לחיות והמטפלים נלחמו עבורה. עופר מטלון, שהיה מנהל מחלקת הקופים נכנס לבתי הלילה יחד עם שושי (דבר שאנו לא נוהגים לעשות בשל הסיכון) כדי להשקות, להאכיל ולרחוץ אותה עם ספוג עד שחזרה לעצמה".
לאחר האפיזודה הזאת שושי הצליחה להתברג למקום מכובד בהיררכיה החברתית בקבוצת השימפנזים, על אף שלא היו לה צאצאים בחצר. היא יצרה קשרים עמוקים עם חברי הקבוצה ובעיקר עם רחל, שימפנזה נקבה בוגרת ואאוטסיידרית. שושי ורחל היו בלתי נפרדות ונראה היה ששושי דואגת לרחל, שלימים עברה אירוע מוחי לאחריו שושי פשוט לא זזה ממנה. היא לא הסכימה לצאת לחצר עם שאר הפרטים, ישבה ליד הקן של רחל בבתי הלילה ניקתה אותה ושמרה עליה.
"שושי הפתיעה את כולם כשעזבה את רחל לנפשה רק כשראתה כי ד"ר יגאל הורוביץ, מגיע. אז שושי עברה מיוזמתה לחדר אחר כדי שרחל תטופל ללא חשש. בסיום הטיפול שושי הייתה חוזרת בריצה אל חברתה משכבר הימים. התנהגות כזו היא לא שגרתית אך במקרה של שושי לא מפתיעה. החוכמה והרגישות שלה היו ניכרות באימונים בהם הייתה מצטיינת, ביכולות שלה למצוא פתרונות להעשרות בחצר, וגם אז, בפעם ההיא ששושי מצאה מגרפה שנשכחה בחצר התחילה לגרף את העלים הסוררים".
בספארי אומרים כי "שושי שלנו שמשה כשגרירה נאמנה של בני מינה מאחר והצליחה להעביר את הרגישות והיכולות של בעל החיים המופלא הזה למבקרים הרבים, ונתנה לנו הצצה לעולמם המופלא של השימפנזים. הצצה שתורמת רבות למאמצי השימור וההסברה על החשיבות של המין הזה הנתון בסכנת הכחדה חמורה ועל חשיבות שמירת הטבע והסביבה. המטפלים וכל צוות הספארי כואבים וכבר מתגעגעים. נזכרים בשושי בעיקר עם חיוך כי הייתה כה חכמה וטובה ובחייה הארוכים הצליחה ללמד אותנו כמה דברים חשובים".
ב.ד.א
בטח הכריזו במשטרה על מבצע ’’פקודת אדמו"ר’’ כיאה להלוויות ענקיות…😇😇😇
כמה אנשים משוגעים יש סביבנו
מתי הלוויה ומי יספיד ?
איך נתמודד עם זה …
עצוב מאוד