לאחרונה התחדשה הפגיה של המרכז הרפואי מעיני הישועה במכשור רפואי מיוחד, ראשוני מסוגו בארץ: מתקן בשם Lifestart, המאפשר לבצע החייאה בתינוקות בעודם מחוברים בחבל הטבור אל מערכת הדם של אימם.
מחקרים חדשים מראים כי המתנה של דקה לפחות טרם ניתוק חבל הטבור מאפשרת לדם ולתאי גזע בעלי ערך רב לעבור מהשליה לתינוק, מה שמשפר את מאגרי הברזל ורמת ההמוגלובין שלו בחודשים הראשונים לחייו. להשהייה מכוונת זו חשיבות גדולה במיוחד גם עבור פגים ותינוקות שנולדים במצב מצוקה, מאחר והיא מגדילה את הסיכוי שלהם לשרוד ומפחיתה את הסיכון שיסבלו מהפרעות נוירולוגיות, פגיעות מוחיות ודימומים תוך-מוחיים.
מסיבות אלו, ממליצים ארגונים רפואיים רבים על השהיית ניתוק חבל הטבור למשך מספר דקות, כל עוד מדובר בתינוק בריא. ארגון הבריאות העולמי, למשל, ממליץ להמתין בין דקה לשלוש דקות לפני החיתוך, גם בניתוח קיסרי. עם זאת, העניינים מסובכים יותר כאשר נולד תינוק בסכנת חיים הזקוק להחייאה.
"עד עכשיו יילודים שהיו זקוקים להחייאה או לטיפול מיוחד היו נאלצים לעבור ניתוק מיידי של חבל הטבור, ללא השהיה שלו, מפני שלא היה מתקן המאפשר לעשות להם החייאה כשהם קרובים לאמא וחבל הטבור עדיין מחובר," מסביר ד"ר ברנרד ברזילי, מנהל אגף יילודים ופגים במרכז הרפואי מעיני הישועה. "במצבים כאלה נאלץ הצוות הרפואי לנתק את חבל הטבור מיד ולהעביר את התינוק לעמדת ההחייאה. כתוצאה מכך, התינוק היה מפסיד בלית ברירה את הדקות הקריטיות של מעבר הדם לגופו דרך חבל הטבור בתמורה להצלת חייו."
הצטיידות הפגיה של מעיני הישועה ב-Lifestart מהווה דבר חסר תקדים בארץ, מאחר והמתקן מאפשר להציל את חייו של התינוק מבלי לוותר על זרימת הדם החיונית מחבל הטבור אל גופו במשך הדקות הראשונות לחייו. מדובר במתקן דמוי מיטה ניידת בעלת גובה מתכוונן, הניתנת להזזה ולהצבה לצד מיטת האם. במצב בו היילוד זקוק להחייאה או לטיפול מציל חיים, למשל הנשמה או עיסויי לב, ניתן להניח אותו על המתקן לצד אימו ולהעניק לו את הטיפול כאשר חבל הטבור עודנו מחובר ומזרים את הדם לגופו. בנוסף, המתקן כולל מכשירי הנשמה ושאיבה, בלנדר חמצן, וכן מווסת תרמי שמחמם את התינוק ושומר על תקינות חום גופו.
"עד כה הספקנו לבצע במעיני הישועה החייאה עם חבל טבור מחובר לשני תינוקות באמצעות המתקן החדש. שניהם יצאו מכלל סכנת חיים," מספר ד"ר ברזילי. "במקרה הראשון מדובר בתינוק שנולד במועד עם מום קשה בריאות, והוא היה זקוק להחייאה בחדר ניתוח. הוא נותח והתהליך כולו עבר בשלום. במקרה השני מדובר בפג קטן, אשר נכון להיום ממשיך לגדול אצלנו בפגיה. על פי בדיקות האולטרסאונד המוח שלו תקין לחלוטין, והוא אינו סובל מדימום מוחי."
מדובר בפעמים הראשונות שנעשתה החייאה שכזו בישראל, כשחבל הטבור של התינוק עדיין מחובר אל מערכת הדם של אימו.