אז מה נכלל בפרק הסכם שלום בית? כמובן שכל הסכם מותאם לנסיבות הספציפיות של הזוג, אך ישנם כמה מרכיבים שחוזרים על עצמם:
– תוכנית להתמודדות עם נקודות המחלוקת המרכזיות: בין אם זה חלוקת התפקידים בבית, גישות חינוכיות, או כל נושא אחר שעומד בלב המשבר. איך בדיוק יפעלו בני הזוג כדי לגשר על הפערים ולמצוא פתרונות מוסכמים?
– הגדרה של יעדים ואבני דרך לשיפור מערכת היחסים: למשל, התחייבות לבלות יחד זמן איכות, להשתתף בטיפול זוגי. חשוב לציין שמדובר ביעדים ספציפיים וברי מדידה, ולא בהצהרות סתמיות.
– הגדרה ברורה של לוח הזמנים: מה יהיה אורך תקופת הניסיון לשיקום הנישואים? מתי יתכנסו בני הזוג כדי להעריך את ההתקדמות? מה הם התנאים שבהם יוחלט על הארכת התקופה או על סיום המאמץ והאם בכלל לקבוע תנאים שכאלה?
– חלוקת רכוש וחובות במקרה של גירושים: כיצד יחולקו הנכסים המשותפים כמו בית, חסכונות, רכב? מה יעלה בגורלם של חובות משותפות?
– הסדרי משמורת ומזונות לילדים: ככל ויש לזוג ילדים, כמה זמן יבלו הילדים עם כל הורה (חלוקת הסדרי שהות / משמורת)? כמה דמי מזונות ישולמו עבור גידול הילדים ובגין מה?
– תוכנית ליישוב מחלוקות עתידיות: איך יפעלו בני הזוג אם יתגלעו ביניהם מחלוקות נוספות בהמשך הדרך? למשל, דרך בוררות, גישור, וכדומה אצל רב מוסכם, עורך דין, פסיכולוג, יועץ חינוכי וכיוצ"ב.
חשוב להבין שהרשימה הזו היא לא ממצה. כל זוג מוסיף או גורע סעיפים בהתאם לצרכים שלו. אבל העיקרון המנחה הוא ברור – להגדיר מראש, בצורה מסודרת ומוסכמת, כיצד תיראה תקופת שיקום הנישואים, ואיך ינהגו במקרה שהמאמץ ההדדי ייכשל.
למה לחכות? לחצו כאן וצרו קשר כבר עכשיו עם משרד מור ושות׳ לייעוץ ראשוני ודיסקרטי
משמעותו המשפטית של ההסכם
אחת השאלות החשובות בהקשר של הסכמי שלום בית עם חלופת גירושין היא מה המשמעות המשפטית שלהם. האם מדובר במסמך משפטי מחייב או שמא בהבנות וולונטריות, הצהרתיות בלבד?
התשובה על כך תלויה בעיקר בשאלה האם ההסכם קיבל תוקף של פסק דין. על מנת שכך יקרה, על לבני הזוג להגיש את ההסכם לאישור בית משפט לענייני משפחה או בית דין רבני. לאחר שהערכאה השיפוטית נותנת להסכם תוקף של פסק דין, כוחו מחייב כפסק דין.
עם זאת, חשוב להדגיש שגם הסכם שלא עבר הליך אישור רשמי עדיין עשוי להיות בעל משמעות. במידה ואחד הצדדים הפר את ההסכם בחוסר תום לב, בית משפט או בית הדין הרבני, עשוי לתת לכך ביטוי בהליכים משפטיים עתידיים, ולראות בכך בעין שלילית.
המקרה של יוסף ורחל;
כדי להבין באמת את ההשפעה שיכולה להיות להסכם שלום בית, דיברנו עם יוסף ורחל (שמות בדויים), זוג נשוי שחווה לאחרונה משבר נישואים קשה. וערך הסכם באמצעות עו"ד יגאל מור המתמחה בענייני משפחה;
לדברי בני הזוג, המשבר התחיל בוויכוחים סביב מטלות הבית לפני כניסת שבת. "זה נשמע אולי טריוויאלי," אומר יוסף, "אבל זה הפך את החיים שלנו לגיהנום. כל שבוע היתה מלחמה הכנות לכניסת השבת – שהכל קורה בשניה האחרונה. זה הכניס אותנו למעגל שלילי של טינה ותסכול הדדיים."
למה לחכות? לחצו כאן וצרו קשר כבר עכשיו עם משרד מור ושות׳ לייעוץ ראשוני ודיסקרטי
המצב הידרדר עד כדי כך שבני הזוג התחילו לשקול ברצינות להתגרש. אבל אז עלה הרעיון של הסכם שלום בית. "זה בהחלט לא היה קל," מודה יוסף. "לשבת וללבן עם עורך דין יגאל מור את כל ההיבטים של הגירושים היה תהליך כואב. אבל בדיעבד, זה אולי מה שהציל אותנו."
רחל מסבירה: "ההסכם איפשר לנו לשים בצד את החששות והטינות, ופשוט להתמקד בנסיון כן לתקן את מה שהיה שבור. פתאום היה לנו מרחב בטוח לדבר על הבעיות, בלי פחד מהעתיד."
לשמחתם, המאמץ השתלם. בזכות ההנחיות הברורות שנקבעו בהסכם, הם הצליחו לחלק מחדש את עומס המטלות הביתיות, תוך גם החלטה על ניהול הכספים המשפחתיים בשקיפות, ולאט לאט לשקם את האמון ההדדי. "אנחנו עדיין לא מושלמים," צוחק יוסף, "אבל אני יכול להגיד בפה מלא שההסכם הציל את הנישואים שלנו."
תמונה
סיכום – קשה לבנות – קל להרוס! הזדמנות שניה לחיים
הנתונים מדברים בעד עצמם: מספר תיקי הגירושין הנפתחים בקרב יהודים הוא כ- 11,400 שהם כ-40.7% מכלל המתחתנים היהודים בשנה זאת.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה:
4% מהנישואים מסתיימים תוך שנה.
4.7% מסתיימים פחות מעשור.
16.3% נמשכים בין 10-14 שנים.
12.4% נמשכים בין 15-19 שנים.
6.1% נמשכים בין 20-24 שנים.
20% מהזוגות חוגגים את חתונת הכסף שלהם (25 שנים) לפני הגירושים.
למה לחכות? לחצו כאן וצרו קשר כבר עכשיו עם משרד מור ושות׳ לייעוץ ראשוני ודיסקרטי
אכן, הסכמי שלום בית לא יפתרו את כל הבעיות הללו, אבל הם בהחלט יכולים לשנות את חייהם של זוגות רבים לטובה. בכך שהם מציעים דרך מובנית לתת הזדמנות שנייה, תוך התחשבות בחששות וצרכים של שני הצדדים.
מציין עורך דין יגאל מור, "אם אתם זוג במשבר, שעומד בצומת דרכים קריטי, אולי שווה לכם לשקול את האפשרות של הסכם שלום בית. כי לפעמים, כדי לשמר את מה שיקר לנו באמת, אנחנו חייבים להעז ולחשוב מחוץ לקופסה."
עצות מקצועיות מעו"ד מור, למי ששוקל הסכם שלום בית עם חלופת גירושין
אם הגעתם למסקנה שהסכם שלום בית עם חלופת גירושין עשוי להתאים לכם, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להפיק ממנו את המיטב:
1. בחרו עורך דין מנוסה ואמפתי. חשוב מאוד לעבוד עם איש מקצוע שמבין לעומק את המורכבות של מערכות יחסים , ושיש לו ניסיון בניסוח הסכמים כאלה.
2. היו כנים ופתוחים אחד עם השני ועם עורך הדין. זה לא הזמן למניפולציות. רק אם תשימו את כל הקלפים על השולחן תוכלו להגיע להסכם משמעותי.
3. חשבו לטווח הארוך. זכרו שאתם מנסחים מסמך שאמור לשרת אתכם שנים קדימה, בין אם כזוג נשוי או כזוג גרוש. אל תתמקדו רק בסוגיות השוטפות.
4. הקשיבו לרגשות שלכם והיו מודעים ונוכחים בתהליך. ניסוח ההסכם זה לא זבנג וגמרנו. במהלכו הבני הזוג עוברים תהליך עם עצמם. חשוב שתגיעו לעריכת ההסכם ממקום של תקווה ורצון טוב.
5. אל תוותרו על טיפול זוגי. הסכם שלום בית הוא כלי חשוב, אבל הוא לא תחליף לעבודה עמוקה על מערכת היחסים. ההסכם צריך להתלוות למאמץ כן לפתור את הבעיות, לא להיות תחליף לו.
למה לחכות? לחצו כאן וצרו קשר כבר עכשיו עם משרד מור ושות׳ לייעוץ ראשוני ודיסקרטי
"הסכמי שלום בית הם כלי רב עוצמה," מסכם עו״ד יגאל מור מחברת עו"ד ונוטריון מור ושות', המתמחה בדיני משפחה. "אבל הם לא פתרון קסם. בסופו של דבר, הצלחת ההסכם תלויה במידה רבה בנכונות של שני בני הזוג להשקיע, להקשיב, ולפעול בתום לב. כשזה קורה, אנחנו עדים לא פעם להתפתחויות מדהימות ומרגשות."
לסיכום, אם נישואים הם אחד המסעות המאתגרים והמשמעותיים ביותר בחיים, אז הסכם שלום בית הוא מעין "מפת דרכים" שיכולה לעזור לזוגות אבודים למצוא שוב את הנתיב המשותף. זה תהליך רגשי ומשפטי לא קל, וודאי לא כזה שמתאים לכולם. אבל עבור זוגות רבים, זו יכולה להיות ההזדמנות לכתוב פרק חדש בסיפור חייהם – פרק של הבנה, מחילה, צמיחה, ושל בחירה מחודשת זה בזו.
מילות סיום:
אנו מקווים שהכתבה נתנה לכם הצצה מעמיקה לעולם של הסכמי שלום בית עם חלופת גירושין, על היתרונות, האתגרים והפוטנציאל הגלום בהם.
אם אתם מוצאים את עצמכם על פי תהום של גירושים, דעו שאינכם לבד. משברי נישואין הם תופעה נפוצה, אך בהחלט ניתן להתמודד איתם בצורה נכונה ומיטיבה. הסכם שלום בית עם חלופת גירושין עשוי להיות צעד ראשון נבון וחשוב בדרך לשיקום הקשר, או לחלופין, דרך מכובדת ומוסכמת לסיים את הנישואין.
אל תישארו עם השאלות והספקות – פנו עוד היום לייעוץ ממומחים בתחום עו"ד יגאל מור ועו"ד בנימין מזר. המומחים של מחלקת דיני משפחה בחברת עו"ד ונוטריון מור ושות׳, מביאים איתם ניסיון משפטי עשיר ומגוון בסוגיות כמו הסכמי שלום בית עם חלופת גירושין. הם יוכלו ללוות אתכם בתהליך מורכב זה, לייעץ לכם על האפשרויות השונות העומדות בפניכם, ולייצג את האינטרסים שלכם בצורה הטובה ביותר.
הצוות המקצועי והמיומן של המשרד ישמח לעמוד לרשותכם, לענות על כל שאלה, ולסייע לכם לעבור את התקופה המאתגרת הזו בצורה הטובה ביותר האפשרית – כזוג שמצא דרך חדשה ומכובדת להמשיך בחייו, או כיחידים שפונים לדרך חדשה בשלום. הצעד הבא לעבר עתיד טוב יותר מתחיל כאן.
למה לחכות? לחצו כאן וצרו קשר כבר עכשיו עם משרד מור ושות׳ לייעוץ ראשוני ודיסקרטי