מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת חוק מחיקת רישומים פליליים ומשטרתיים של יוצאי אתיופיה, התשפ"ד–2024 של חברות הכנסת צגה מלקו ופנינה תמנו, חבר הכנסת משה סולומון וקבוצת חברי כנסת. 5 חברי כנסת תמכו בהצעה, ללא מתנגדים או נמנעים, והיא תוחזר לדיון בוועדת החוקה.
מוצע לקבוע כי פרט רישום פלילי של יוצא אתיופיה, שעניינו עבירה של הפרת סדר אזרחי אשר נעברה עד סוף שנת 2019 ומנויה בתוספת לחוק, תמחק. בין העבירות המנויות: עבירת ההפרעה לסדר ציבורי, העלבה והפרעה לעובד ציבור, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, התפרעות והתקהלות אסורה, התנהגות פסולה במקום ציבורי והכשלת מעצר חוקי. זאת, בתנאי שלא הוטל על אותו אדם מאסר בפועל לגבי אותה עבירה ואין לו פרט רישום פלילי או משטרתי נוסף. בנוסף, מוצע לקבוע כי רישום משטרתי בדבר תיק חקירה של יוצא אתיופיה שנסגר ועניינו עבירה כעבירות המוזכרות, יבוטל בכפוף להעדר רישום פלילי או משטרתי נוסף.
ח"כ צגה מלקו: "הדור הצעיר של יוצאי אתיופיה סובל משיטור יתר. גם כך לא קל לנו. עלייה זה לא פשוט, וכשאתה עולה מאתיופיה, עם הדעה הקדומה וצבע העור, למרות שאנו עושים מאמץ להשתלב, זה לא קל, וכאשר מדובר ברישום פלילי – אז עוד יותר. אני מברכת על זה שבוועדת החוקה התקבלה החלטה לתמוך בהצעת החוק. החוק חשוב מאוד, כך שהדור הצעיר ירגיש שווה ושהדור הצעיר יוכל להשתלב".
ח"כ פנינה תמנו: "החוק הזה נכון, פורץ דרך ומתקן עוול גדול. עם זאת, לצערי יוצאי אתיופיה הם לא רק החשודים המידיים, הם הרבה פעמים גם האשמים. הדברים האלה שפוצעים את הנפש תלויים בנו כחברה. כיהודי אתיופיה אנו הולכים בראש מורם. אנו גם קהילה מאוד שורשית וחזקה בכל הקשור לקהילתיות ולכן אנו לא מוותרים ולא נוותר על עתיד ילדינו".
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "הצעת החוק נועדה לטפל בהשלכות ההפליה הממסדית ושיטור היתר כלפי יוצאי אתיופיה כפי שעלו בדוחות ציבוריים שפורסמו בשנים האחרונים. דו"ח הצוות למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה (דו"ח פלמור) קבע שזה שנים חווים יוצאי אתיופיה יחס מפלה פרטני וממסדי, בין השאר על ידי משטרת ישראל. הדוח הצביע על בעיות של הפליה ואפיון גזעי כלפי האוכלוסייה האתיופית. הצוות גיבש המלצות וכלים לטיפול בגזענות ובהפליה, ובהחלטת ממשלה שהתקבלה בעקבות המלצותיו הוקמה, בין השאר, היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים.
יצוין כי בעקבות דו"ח פלמור גובש על ידי נשיא המדינה ומחלקת החנינות במשרד המשפטים מתווה למחיקת רישום פלילי לבני החברה האתיופית שקרא לקטינים ולצעירים שנשפטו בשל עבירות של הפרת הסדר הציבורי להגיש בקשות למחיקת הרישום. מתווה זה מעיד על הסכמה רחבה בדבר הצורך להתמודד עם נושא זה. על אף קיומו של המתווה האמור זה שנים אחדות, עד כה נמחקו במסגרתו מספר מצומצם של רישומים, בשל מיעוט הפניות.
נוכח האמור והתשתית העובדתית המוצקה כאמור בדוחות הציבוריים בדבר הפליה ואפיון גזעי כלפי יוצאי אתיופיה בשנים הסמוכות לפרסום הדוחות כאמור, מוצע להסדיר בחקיקה ראשית את מחיקת הרישומים".