ועדת החוקה החלה להכין לקריאות 3-2 את הצ"ח להגבלת שכר טרחת עו"ד בתיקי הוצאה לפועל בחובות נמוכים מ-4,500 ₪ ומניעת עיקול מחשבים אישיים וטלפונים ניידים
יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן, דרש בסוגיית השימוש בעיקול, "תשובה מחשבתית יותר ברורה ועמוקה לגבי שאלת האפקטיביות לתשלום החוב. קשה לי מאוד עם דין פרוטה כדין מאה, שאם אתה חייב 35,000 אז שמך הטוב, יותר חשוב. אם הכלי לא אפקטיבי, אפשר להוריד אותו לגמרי"
בנוסף דרש רוטמן להחריג את היחידים בעלי החובות הקטנים מהגבלת שכר הטרחה ואמר: "שכ"ט לא מתכתב עם כללי לשכת עוה"ד. פותחים תיק של 2000 ₪ ומתווספות הוצאות וכ-25% הולך לעוה"ד ולכן אם מקטינים שכ"ט ליחידים, בפועל היחיד הנושה יקבל פחות וישלם יותר. אנחנו לוקחים שני יחידים על סכומים לא גדולים ועל כבשת הרש הזו של קבוצה של כ-1000 איש, אני מתערב במערכת היחסים בין האדם לבין החייב שמתחמק מתשלום החוב וזה לא עושה צדק. המציאות הנוכחית לא מושלמת אבל במערך האיזונים הזה לא צריך להתערב"
המשנה ליועמ"שית, עו"ד מאיר לוין: "התיקון צפוי להקטין ב-50% את מספר המקרים שבהם נכנסים אנשי ההוצאה לפועל לביתם של חייבים. בשנת 2023 היו 7525 הליכים של רישום של עיקולי מיטלטלין, מתוכם ביקשו הוצאה של 1349 נכסים, נתפסו 27 פריטים, ובפועל נמכרו 16 פריטים. מאלפי הליכים של רישום- התוצאה הסופית היא 16 הליכי מכירה".
"אנחנו רוצים לצמצם את כמות הדפיקות בדלת והכניסות לבתים פרטיים והתיקון בא להבטיח שהשימוש בכלי ייעשה רק במקרים שהחוב עולה על 35,000 ₪ ורק מה שצפויה ממנו תועלת ממשית לסגירות החוב"
"כלי עיקול המיטלטלין החל ככלי שלא נועד לשיימינג, אלא לאפשר באמצעות מכירת מיטלטלין, להקטין את החוב. היום נותרנו רק עם הקליפה של השיימינג בלי התכלית הכלכלית של מימון החוב. על חוב של 1000 ₪ אי אפשר להצדיק כניסה לסלון של אדם גם אם הוא מתחמק, למרות שזה אפקטיבי"
לעניין התיקון הנוגע לשכר הטרחה שמשלמים חייבים בהוצאה לפועל, אמר המשנה לוין: "שכ"ט גם בתיקים נמוכים ביותר עומד על מאות רבות של שקלים כבר עם פתיחת התיק. חוב של 100 ₪ תופח כבר ביום הראשון לחוב של 361 ₪ ולאחר תקופת האזהרה מתווסף שכר טרחה של 512 ₪, כך שבתום תקופת האזהרה חוב של 100 ש"ח יעמוד על 873 ₪