מאז השבעה באוקטובר שטחים חקלאיים נרחבים משמשים לפעילות צבאית, הכוללת תנועת טנקים וכלי רכב צבאיים אחרים, עבודות עפר ועוד. בעקבות פעילות זו חלה פגיעה חמורה במבנה הקרקע ובפוריותה, בכושר הצימוח של הגידול החקלאי באיכות ובכמות היבול בטווח הקצר והארוך. בנוסף, בשדות בהם מוגבלת הגישה עקב המלחמה, לא מתבצעים הטיפולים והעיבודים הנדרשים בשדה ועונת הגידול, ולעיתים גם העונה העוקבת יורדות לטמיון. בחודשים האחרונים, מבצע האגף לשימור קרקע במשרד החקלאות וביטחון המזון, מיפוי של נזקים לקרקע בשדות החקלאיים לטובת תיעוד של סוגי הנזקים ומידת חומרתם וכן על מנת לסייע לחקלאים לשקמן. מיפוי הנזקים נעשה על ידי מומחי המשרד ומועלה לשכבה ייעודית במערכת מידע גיאוגרפית (GIS) של המשרד. עד כה אותרו ומופו נזקים בשטחים חקלאיים בהיקף של מעל 100,000 דונם, בעיקר בגידולי שדה.
על בסיס ניסיון שהצטבר ממלחמות קודמות ומיפוי הנזקים שהן גרמו, גובשו במשרד, בשיתוף חקלאים, המלצות לטיפול בנזקים השונים, בהתאם למידת חומרתם. השלב הבסיסי הנדרש בטרם תחילת השיקום הוא ניקוי יסודי של מפגעי זיהום על מנת להפחית נזקים, לכלי העיבוד ולתוצרת החקלאית. ההמלצות לשיקום, מתייחסות בעיקרן לאופן עיבוד הקרקע, הוספת חומר אורגני איכותי, התאמת פעולות השיקום לעונה, תזמון ביחס למחזור הגידולים ולתוכניות הגידול בכל שדה, וכן הערכה לזמן הנדרש לשיקום הקרקעות.
על פי חישוב עלויות הפעולות המומלצות בפרוטוקול, עלות השיקום הראשוני של הקרקע עומדת על בין 1,000 ל-2,000 ₪ לדונם ובמקרים מסוימים עד 3000 ₪, בהתאם לחומרת הנזק. לעלות זו מצטרפות עלויות תיקון תשתיות ניקוז, הכשרת קרקע ראשונית, פיצוי עבור פחיתת יבול בשנים עד לשיקום המלא.
במשרד החקלאות וביטחון המזון מסבירים כי, שיקום הקרקעות הוא תהליך מתמשך והכרחי עבור השבת הקרקע לשימוש חקלאי מיטבי והמיפוי נועד לשמש כלי מקצועי לביצועו. לטובת שיקום הקרקעות וכחלק ממתן סיוע לחקלאים, מפרסם המשרד פרוטוקול טיפול והערכת אומדן ראשוני להיקף הנזק בכל חלקה, בהתייחס לסוג הנזק, דרגת הנזק והפעולות הנדרשות לשיקום בהתאם לסוג הקרקע ומחזור הגידול. השיקום יוכל להתחיל רק בסיום השימוש הצבאי בשדות.
במשרד החקלאות מסבירים כי, כל חלקה אשר ניזוקה משימוש צבאי ומעבר של רכב צבאי משוריין וכבד, בעיקר בקרקע רטובה, תחייב התייחסות נפרדת ומיוחדת להערכת נזק ולאומדן פעולות השיקום הייעודיות. שטחים שכבר הושבו לחקלאים במהלך עונת הזריעה של גידולי החורף, או האביב, השיקום שנדרש יידחה לביצוע בעונה יבשה ובהתאם לשיקום הקרקע.
אופן ומועד הביצוע של הפעולות הנדרשות בכל חלקה יותאמו לסוג הקרקע, לעונה ולמחזור הגידולים. שיקום קרקע מנזקי הידוק ושחיקה, לאחר ביצוע הפעולות הנדרשות ועד החזרתה למצבה המקורי, יארך מספר שנים בהן צפויה פחיתה ביבולים ובאיכותם. עוד מדגישים במשרד כי, אומדן עלויות השיקום, מתמקד בשישה סוגי הנזקים מטה, אך אינו כולל את עלות השיקום של נזקי קרקע נוספים.
לפי מיפוי המשרד, קיימים שישה סוגי נזקים עיקריים:
זיהום שדות משיירים שונים: שיירי מתכת ועץ, ניקוי פסולת "קבורה". אומדן עלויות שיקום לדונם מוערך
ב-50 ש"ח. הטיפול הנדרש כולל ניקוי על ידי קלטור השדה, כלי עבודה חקלאי המיועד לעיבוד שכבת קרקע עליונה. כמו גם החלפה מקומית של קרקע מזוהמת.
הידוק, חתך קרקע נזק בהידוק הקרקע וביכולת לקלוט גידול חדש: הנזק יכול לנוע בין נזק קל (הידוק קרקע של עד 20 ס"מ עומק), בינוני (הידוק קרקע של עד 70 ס"מ עומק), כבד (הידוק בשטחים רטובים במעבר של כלים כבדים ויצירת שקעים) ומתמשך (נזקי הידוק לאחר שיקום). אומדן עלויות לדונם נע בין 240 ל-280 ש"ח ותקופת התאוששות הקרקע עד 5 שנים. הטיפול הנדרש כולל עיבוד השדה עם רוטר, לעומקים שטחיים ובינוניים עד עמוקים. לאחר עבודת הרוטר יש לבצע חריש בעונה היבשה.
שחיקת קרקע, יצירת פודרה (אבק רב) והרס מבנה הקרקע העליונה: נזקים כתוצאה מנסיעת כלי רכב קלים. אומדן עלויות לדונם מוערך בין 140 ש"ח לנזק קל ועד 1,710 ש"ח לדונם לנזק כבד. תקופת התאוששות של הקרקע מוערכת בעד 5 שנים. הטיפול הנדרש כולל קילטור השטח, יישורו והכנתו לזריעה. זריעת "זבל ירוק" קטנית או דגן או תערובת אחרת בהתאם לעונה ולסוג הקרקע. כמות הזרעים שתפוזר תהיה בהתאם למצע זרעים מסחרי תקני. לאחר ביצוע פתרונות לנזקי ההידוק יש לפזר קומפוסט והכנת השטח לזריעה.
מחפורות: מחפורות ושקעים שכוסו באופן לא אחיד. תקופת התאוששות משוערת בין 10 ל-12 שנים, תלוי במידת הנזק. הטיפול הנדרש הוא יישור פני הקרקע, עיבוד שכבת הקרקע העליונה באמצעות כלי הקלטור והכנת השטח לזריעה.
נזקי תשתית וניקוז:חסימת תעלת ניקוז באזור חקלאי, רמיסת דרך מים חקלאית, הרס של מבנה טופוגרפי ויצירת אבק רב, הצטברות עודפי אבק וסחף בצמתי חיבור בין תשתיות ניקוז וכבישים. השיקום יעשה בשיתוף רשות הניקוז. הטיפול הנדרש הוא פתיחת חסימות עם שופל, הסדרת הערוץ ופינוי החומר המיותר, או שיקום כולל של פני הדרך באמצעות שופל, מפלסת, מכבש ומיכליות.
נזק למבנה השדה ולפני השטח והיוצרות בעיות ניקוז וסחף קרקע בשדה. האומדן יהיה בהתאם למדידה ולתכנית שתוכן לשטח. הטיפול הנדרש כולל השבת המצב לקדמותו: הכשרת השדה, עיבוד פני הקרקע, תיקון טופוגרפיה ועיבוד מעמיק.