הטיפול במחלות מעי דלקתיות, קרוהן וקוליטיס כיבית, עבר מהפכה בעשורים האחרונים. אם בעבר הרופאים יכלו להציע למטופלים בעיקר סטרואידים או ניתוח, היום עומדות לרשותנו אפשרויות טיפוליות מגוונות – טיפולים תזונתיים, טיפולים תרופתיים – ביולוגיים ושאינם ביולוגיים, ניתוחים או פרוצדורות ממוקדות כמו הרחבה אנדוסקופית וכן טיפולים מתחום הרפואה המשלימה.
אנו מאמינים שבמחלות אלו הטיפול צריך להיות הוליסטי – אנחנו משלבים הרבה פעמים טיפולים תרופתיים, תזונתיים ומשלימים, כמו גם טיפול קוגניטיבי רגשי כשצריך.
אנחנו מבינים כיום שמחלות מעי דלקתיות הן מחלות בהן נוצרת דלקת בגוף בגלל פעילות לא תקינה של מערכת החיסון. יש הפעלה / השתקה של מסלול מסוים במערכת החיסון שגורמת להיווצרות דלקת במעי גם ללא נוכחות מזהם כלשהו.
אז איך מטפלים במחלה בה הגוף תוקף את עצמו?
היום מדברים רבות על טיפול ביולוגי. מדוע הטיפול נקרא "ביולוגי"? כיון שהוא מכוון להשפיע על מולקולה מסוימת בגוף, במערכת החיסון. במקום ליצור השפעה כללית של דיכוי מערכת חיסון, כמו סטרואידים למשל, הטיפול הביולוגי זו תרופה שתפקידה להפעיל או לעכב מולקולה מסוימת במערכת החיסון ובכך להפסיק את התהליך הדלקתי ולהביא לריפוי של רירית המעי. עולם הטיפול התרופתי – ביולוגי עבר מהפיכה בעשור האחרון. לפני עשר שנים היו באמתחותינו בעיקר תרופות ביולוגיות נגד מולקולה דלקתית אחת. בשנים האחרונות הופיעו טיפולים תרופתיים רבים נוספים, המכוונים נגד מולקולות נוספות שגורמות לדלקת במעי. הטיפולים הביולוגים לרוב מבוססים על נוגדנים כנגד מולקולות דלקתיות מסוימות, שהן מולקולות גדולות, ולכן בכדי שלא יתפרקו במערכת העיכול הם ניתנים תוך ורידית או תת עורית. בנוסף, לאחרונה פותחו מנגנונים המאפשרים ייצור טיפולים תרופתיים שמעכבים מולקולות שאינן נוגדנים ולכן ניתנים בכדורים דרך הפה.
שפע התרופות הקיימות מהווה יתרון גדול, אך עלול גם לגרום לתחושת אי ודאות וחששות. יש סיכונים מסוימים בטיפולים ביולוגיים אבל במקרים של דלקת במעי שלא מגיבה לטיפולים אחרים, הטיפול הביולוגי מאפשר להגיע לרגיעה של הדלקת, החלמה של רירית המעי ותפקוד מלא. נשים וגברים שמקבלים טיפולים ביולוגיים ממשיכים לחיות חיים מלאים במקביל לטיפול ואין מניעה מעבודה, לימודים, טיולים, הקמת משפחה ועוד.
איך לבחור אם להתחיל טיפול ביולוגי ומה הטיפול המתאים עבורך?
מומלץ להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת בכדי להתאים את התרופה המתאימה לנתוני המטופל, או במילים אחרות: טיפול מותאם אישית. הרופא/ה יסייעו לבחור טיפול המתאים למיקום וחומרת הדלקת ולתסמינים או מחלות רקע נוספות, אם קיימות. יש תרופות שיתאימו למטופלת בגיל הפריון, יש מטופלים שנוסעים הרבה / מאוד עסוקים ויעדיפו טיפול בכדורים. אחרים יעדיפו טיפול בווריד עם השגחה צמודה "בראש שקט", לאחרים נרצה לתת טיפול המתמקד גם במחלת עור או פרקים למשל.
על כן נדגיש, שנרצה להתאים לכל מטופל את "החליפה הטיפולית" המתאימה לו ולשלב ליווי תזונתי (על ידי תזונאי/ת המתמחה בקרוהן וקוליטיס) ולפי הצורך – ייעוץ של רופא כירורג, יעוץ פסיכולוגי וייעוץ מתחום הרפואה המשלימה.
הכותבת היא מנהלת שירות גסטרואימונולוגיה ומנהלת מרפאת IBD FEMME לנשים המתמודדות עם קרוהן וקוליטיס כיבית בתהליכי פריון ולידה במרכז הרפואי שיבא תל השומר
הטור מתפרסם במסגרת פעילות הסברה ייחודית למגזר החרדי להגברת המודעות למחלות קרוהן וקוליטיס שעורך ארגון 'עזרי מעם לקרוהן וקוליטיס', בהשתתפות בכירי הרופאים בישראל, כשירות לציבור בחסות חברות התרופות 'אבווי – AbbVie', 'פייזר – Pfizer, ו'טקדה – Takeda', ללא מעורבות בתכנים.
עברתי טיפול רגשי באומנות ועבר לי הקרון, תודה רבה למטפלת המסורה. גיליתי דברים מדהימים וביניהם את עצמי…שיחררתי עצבים ומתח על הדף , גיליתי מה האמונות הפנימיות שלי על עצמי, על ההורים, מסע מדהים, מכיל אוהב ומרפא וקיבלתי זיווג מהממם בסוף התהליך, מדויק עבורי!