משפחות חרדיות מוציאות הרבה יותר על מוצרי יסוד ופחות על מוצרי מותרות, כך עולה מדו"ח של מחלקת המחקר של חברת ERN מקבוצת מנורה מבטחים. הדו"ח מראה עלייה בסכום עסקה ממוצעת בחציון הראשון במשפחות חרדיות מתחילת 2024 בענפי הצריכה השונים. הנתונים מבוססים על השוואה בין סכומי העסקאות הממוצעים ומספר העסקאות בצ'קים מינואר עד אוגוסט 2024 לבין התקופה המקבילה אשתקד.
סכום העסקה הממוצעת בחנויות סופרמרקט עלה ב-2.9% השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, והגיע ל-773 ש"ח לעומת 751 ש"ח. עסקאות בחנויות הלבשה הסתכמו ב-559 ש"ח, לעומת 523 ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד – זינוק של 6.8%. הוצאות בחנויות הכלבו השונות עלו בשיעור דומה, והסתכמו ב-635 ש"ח לעומת 598 ש"ח ברבעון הקודם. בענף הבריאות חלה גם עלייה משמעותית, כאשר ההוצאה הממוצעת עלתה בכ-5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ובמרפאות שיניים יותר מ-10%.
לעומת זאת, בכל הקשור לקניות בחנויות מוצרי המותרות, כמו למשל חנויות הריהוט, התכשיטים ועוד נצפתה ירידה בסכום העסקה הממוצעת, המעידה על החיסכון שעושות המשפחות החרדיות. עסקה ממוצעת בחנויות אלה בקרב הקונים במגזר החרדי הסתכמה בכ- 3,932 ש"ח לעומת 4,599 ש"ח -נתון המבטא ירידה של כ-15%. ירידות דומות נרשמו גם ברכישה בחנויות צעצועים ובחנויות תכשיטים.
השוואה נוספת מראה הבדל משמעותי בהוצאות בין אזורים גאוגרפים. תנועת הלקוחות באזור המרכז עלתה בצורה ניכרת בהשוואה לדרום ובמיוחד לצפון וזאת כתוצאה מהמצב בצפון. בעוד שהסכום הממוצע לעסקה במגזר החרדי באזור המרכז היה גבוה ב-7.29%, ועמד על 2,515 ש"ח, עדות למצב באזור הצפון ניתן לראות בירידה של כמעט 25% בהוצאות של בני המגזר החרדי בחנויות באזור זה.
בניגוד לדעה הרווחת, נכון לשנת 2022 כ- 31% מהתשלומים בישראל מבוצעים באמצעות צ'קים, לעומת 18% בכרטיסי אשראי. על פי נתוני הלמ"ס 16% ממשקי הבית בישראל אינם מחזיקים כלל בכרטיסי אשראי.
דודו נציה, סמנכ"ל לקוחות ERN: "ניתן לראות עלייה בסכום עסקה ממוצעת בכל הענפים, לצד ירידה בסכום עסקה ממוצעת בחנויות הנחשבות למותרות. אנו רואים עלייה בסכום עסקה ממוצעת בהוצאות הכרחיות כמו מזון, הלבשה ובריאות. סיבה נוספת לשימוש בעלייה בצ'קים היא העובדה שהם לא תופסים מסגרת אשראי- מה שמראה על הרצון והצורך של משפחות חרדיות להתנהל ביתר אחראיות מול תקופת אי הוודאות במשק- אנחנו עדים לכך שבעידן הנוכחי, עידן של אי וודאות, אנשים מחפשים מסגרת נוספת לפריסת תשלומים ללא עלות".