בימים האחרונים הודיעה עמותת תאגידי כוח אדם זר בענף הבניה כי היא נמצאת בשיאו של תהליך מהותי שצפוי להביא תוך חודשיים להעסקת כ-65,000 עובדים זרים בענף. תהליך זה מתבצע בשיתוף פעולה עם העמותה המייצגת תאגידים ותיקים וחדשים כאחד, במטרה לשפר את מצב השוק ולהקל על גיוס העובדים.
כידוע, ענף הבניה מצוי בפני שוקת שבורה לאור העובדה כי כניסתם של עובדי הבניין הפלסטינאים נעצרה עם תחילת המלחמה. בחודשים האחרונים, התאגידים קלטו מספר רב של עובדים מהודו, אשר גויסו במסגרת הליך מיון שעמותת התאחדות הקבלנים ביצעה. עם זאת, יש לציין כי חלק גדול מהעובדים שמוינו על ידי התאחדות הקבלנים לא היו בעלי הכשרה מקצועית מתאימה, בלשון המעטה, ונאלצו לעבור לענפים אחרים, דבר שמציב אתגרים נוספים בפני הענף.
כיום ישנם 49 תאגידי כוח אדם המעסיקים יחדיו כ- 37,000 עובדים זרים, התאגידים הינם אחד ממנועי הצמיחה של ענף הבניין שמספקים עובדים זרים לאלפי קבלני בניין בענף.
עמותת תאגידי כוח אדם זר בענף הבניה הציגה כאמור תוכנית שצפויה לפתור את מצוקת העובדים בענף הבנייה. התוכנית מתמקדת ביישום חמישה נושאים מרכזיים בהם נוהל מזורז להבאת עובדים זרים, תוך הפחתת שלבי הבירוקרטיה המכבידים על התהליך.
הורדת האגרות והעלויות בהבאת עובדים זרים – המטרה היא להפחית את העלויות שהספקים נושאים בהן, אשר מתגלגלות בסופו של דבר לקונה הדירה. במיוחד בתקופה זו, שבה התחלות הבנייה מועטות, עלויות גבוהות יכולות להוביל לעליית מחירי הדירות.
הגדלת המכסות במסלול הגיוס הפרטי – הגברת כמות העובדים שיכולים להתקבל דרך תהליך זה תסייע לזרז את תהליך הגיוס.
שחרור מכבלים בירוקרטיים – מדובר בשחרור העיכובים שנגרמים כתוצאה מעובדים שנטשו אתרים או עובדים בצורה לא חוקית.
בניית הסכם קיבוצי חדש – ההסכם ייבנה במטרה להתאים את תנאי ההעסקה של העובדים הזרים במדינה זרה, ולא יהיה הסכם כוללני שיתאים אך ורק לעובדים ישראליים.
באמצעות יוזמות אלו, העמותה שואפת לא רק לשדרג את איכות החיים של העובדים הזרים, אלא גם לתמוך בהתפתחות הענף כולו, להבטיח את זכויות העובדים ולמנוע בעיות כלכליות נוספות בשוק הבנייה.
אלדד ניצן, יו"ר התאחדות תאגידי כ"א זר בענף הבנייה, הדגיש את התחייבותם לפעול במגוון חזיתות במטרה לייעל את תהליך ההעסקה של העובדים הזרים ואמר: "גיוס עובדים באופן פרטי מעוכב כרגע. הדבר מונע מהתאגידים לגייס עובדים. ברגע שהמתווה ישוחרר, הכל יתנהל במהירות רבה יותר. עדיין קיים מכשול בירוקרטי הנובע מעצם העובדה שמשרד המשפטים לא נותן לנוהל של הבאת מהירה של עובדים".
עוד הוסיף: "ברגע שחסם של מתן אישורים דרך החלטת מנכ"לים ולא דרך הממשלה. אני מאמין שקצב מתן האישורים יגדל והענף יתחיל לעבוד בקצב מהיר הרבה יותר. התאגידים יביאו למדינת ישראל כל כמות שתידרש, ותפצה על היעדר העובדים הפלסטינאים ותפתור את בעיית חוסר כח האדם באופן קבוע".