מחלת קרוהן (Crohn's disease-CD) מקבוצת מחלות המעי הדלקתיות (IBD), היא מחלה דלקתית כרונית. שיעור המחלה הולך ועולה בכל רחבי העולם. המחלה מתבטאת בעיקר בתסמינים של כאבי בטן, דימום, תת ספיגה, ירידה במשקל ובמחלה מתקדמת אף סיבוכים מסכני חיים. מדובר בתהליך דלקתי העשוי לערב את כל שכבות דופן המעי ויכול להופיע באזורים שונים במערכת העיכול, כשהאזור הפגיע ביותר הוא חלקו האחרון של המעי הדק, ה-Terminal ileum.
המחלה יכולה להתבטא באופן כרוני קבוע או בצורה של השנויות חוזרות. במצב של מחלה דלקתית ממושכת נגרם נזק בלתי הפיך לדופן המעי כדוגמת היצרות קשה, פיסטולות, אבצסים.
הטיפול במחלת קרוהן הינו טיפול רב תחומי (=מומחים מתחומים שונים ברופאה) המבוסס על טיפול תזונתי, טיפול תרופתי וטיפול ניתוחי. הטיפול התרופתי מתחלק לטיפול אימונולוגי, ביולוגי וטיפול בסטרואידים. הטיפול הניתוחי מבוסס על כריתה של המקטע החולה. יותר מ-50% מחולי מחלת קרוהן יזדקקו לניתוח תוך 10 שנים מזמן האבחנה. כריתה אילאו קולונית (=כריתה של המקטע האחרון של המעי הדק) נחשבת להתערבות הניתוחית השכיחה בחולי קרוהן והיא נעשית בגישה לפרוסקופית ונחשבת ניתוח יעיל ובטוח. במקרים בהם מעורבים יותר מחלק אחד של המעי יש צורך בכריתה נוספת של חלק מעי חולה .
ניתוח לחולי קרוהן אורך 2-3 שעות בדרך כלל ומשך האשפוז בין 3-5 ימים. יעדי האשפוז הם התחלה הדרגתית של כלכלה, שליטה בכאבים הנובעים מהניתוח ושחרור הביתה במצב כללי טוב.
מחלת קרוהן הופכת נפוצה יותר ויותר ובבית החולים שערי צדק אנחנו מטפלים במטופלים רבים הסובלים ממחלת קרוהן. המטופלים מגיעים למרפאות הגסטרו-כירורגיות ומטופלים ע"י צוות מומחים של רופאי גסטרו וכירורגים קולרקוטליים המתמחים במחלת קרוהן. בנוסף , מטופלים רבים מגיעים לאשפוז דרך חדר המיון בשל סיבוכים חריפים של המחלה.
במרכז הרפואי שלנו, אנו רואים חשיבות עליונה למתן שירות משולב של כלל הרופאים המומחים בטיפול במחלת קרוהן ע"מ שהמטופל לא ירגיש שהוא "כדור פינג פונג" שרץ מרופא לרופא אלא יקבל חוות דעת אחידה המוסכמת על כלל הרופאים שלו.
מניסיוני, המרכיב החשוב ביותר בשליטה במחלת קרוהן הוא המעקב הקבוע ותשומת הלב לשינויים שמתרחשים. רוב המטופלים שמגיעים אלינו עם הדרדרות קשה לא היו במעקב סדיר או שהיו במעקב לא מספק. המעקב מאפשר שינויים תרופתיים המשפרים את השליטה ברמת הדלקת ומאפשרים ביצוע ניתוחים מתוכננים ולא דחופים. יש הבדל גדול מאוד במטופל שיצא ממעקב ומגיע באופן דחוף למיון לעומת מטופל שנמצא במעקב קבוע. בהיבט הניתוח, ניתוחים מתוכננים מבוצעים בגישה לפרוסקופית (חתכים קטנים ומצלמת וידאו) לעומת ניתוחים דחופים שרבים מהם עם חתך גדול ע"פ הבטן ועם שילוב של סטומה בחלק מהמקרים. צריך לציין, שגם לאחר ניתוח למחלת קרוהן המטופל זקוק להמשך מעקב צמוד ע"מ למנוע חזרה של המחלה בעתיד. גם אחרי ניתוח, מטופל שלא נמצא במעקב עלול לחזור בעתיד עם סיבוך משמעותי.
אני חוזר ואומר למטופלי קרוהן שניתוח איננו כשלון הטיפול אלא חלק משמעותי בטיפול. הניתוח צריך להעשות בזמן המתאים ביותר, לא מוקדם מדי ולא מאוחר מדי ואז התוצאות הן טובות ומשפרות מאוד את איכות החיים.
לסיכום, לעניות דעתי, הדרך הנכונה ביותר לחיות טוב עם מחלת קרוהן היא שליטה במחלה ע"י טיפול רב תחומי מתאים וקבוע. זאת בניגוד למצב שהמחלה שולטת בך בגלל חוסר מעקב וחוסר טיפול מתאים.
בשורות טובות!
הכותב הוא מנהל היחידה לכירורגיה קולורקטלית ומנהל מחלקת כירורגית ב' בבית החולים שערי צדק