אז מה היא בעצם לידה במים?
אורה קושיצקי: לידת מים היא בעצם לידה בה היולדת שוהה בתוך אמבט/ ג'קוזי/בריכה לפני ובמהלך הלידה עצמה, למעשה על מנת להקל עליה אנחנו רוצים להכניס את היולדת לתוך המים בשלב הפעיל כדי לעזור לה לקדם (בערך החל משלב של פתיחה של 6 ס"מ), אני תמיד דואגת לספר ליולדות את היתרונות שקיימים בכניסה למים בתהליך הלידה הם הן להן והן לעובר שמתבטאות בהפחתת כאב, רוגע והרפיה של הגוף בעקבות העיטוף של המים, הציפה גם מפחיתה את לחץ הדם ומעודדת זרימת דם וחמצן לרחם ולעובר והיעדר כח המשיכה מפחית שמכביד על המפרקים את הלחץ המופעל על הבטן,
מאיה סטיל: לאישה הנכנסת לבריכת מים חמימים נוצר תיחום מגן אל מול העולם החיצון, היא יכולה להתרכז בתחושותיה ובלידה שלה ולהתעלם מרעשי הרקע החיצוניים. היא כמו נכנסת בעצמה לרחם מגנה אשר בה היא יכולה להתקדם ללא הפרעה.
דבר זה מעודד גם את ההורמונים מקדמי הלידה והורדת רמות סטרס, ובכך עוזר להתקדמות הלידה באופן המיטבי.
כמו כן, כאשר האישה נינוחה ורפוייה, מעבר להתקדמות הלידה- היא נושמת טוב יותר ובכך מחמצנת את הרקמות שלה טוב יותר- העובר שלה מקבל כך אספקת חמצן טובה וכן פוחת הסיכוי לקרעים בלידה.
ישנם הסבורים כי המעבר בין הרחם, בו שוהה התינוק בתוך שק חשוך המלא במי שפיר חמימים, לבין העולם הקריר
יתרונות לתינוק/ת
שבחוץ – הוא טראומטי ליילוד. לידה במים מביאה את היילוד לסביבה "מוכרת" יותר, כך שהיציאה מן הרחם פחות קשה עבורו. כיוון שריאותיו מלאות בנוזלים, גם הסיכון לשאיפת צואה עוברית (מקוניום) או הפרשות אחרות פוחת
לפרטים נוספים ויצירת קשר לחצו כאן >>>
לפני שבאין ללדת במים – צריך לעשות משהו?
אורה: כדי לאפשר לאישה לקיים לידת מים, קיימת בביה"ח מרפאת טרום לידה אליה נדרש להגיע עוד לפני הלידה בתיאום תור מראש במרפאות החוץ, במרפאה היא תפגוש מיילדת ורופא בכיר שיבצעו איתה בירור רפואי כדי לוודא שההיריון שלה מוגדר כ'הריון בסיכון נמוך' – מה שקורה ברב המקרים – בין היתר בודקים שאין לאישה חלילה מחלות כרוניות כגון סכרת הריון, עובר הגדול מ4 ק"ג או הריון מרובה עוברים ומשקל עודף של האם, גם אישה שעברה ניתוח כדי ללדת בעבר לא תוכל ללדת במים
לאחר בדיקת כל הקריטריונים תקבל האישה אישור שיופיע במערכת בעת קבלתה לחדר הלידה ומיד יפנו עבורה את החדר הייעודי ללידה במים שם תחכה לה הבריכה מוכנה בטמפרטורה שמפוקחת באופן תדיר ונעה בין 27-27 מעלות יחד עם מתקני עזר נוספים משככי כאבים לבחירתה כגון גז צחוק ומיילדת ייעודית לכך שתהיה צמודה אליה במהלך הלידה
איך היא הייתה מתבצעת עד כה?
לידות מים קיימות ב'מעיני הישועה' כבר כ10 שנים והתקיימו בהצלחה, אמנם בפורמט קצת אחר של 2 חדרים בהם היו בריכות מתנפחות לא קבועות שיובאו מארה"ב והיו מיועדות לכך ומאושרות לשימוש זה וכללו ידיות לעזר וכיסא מובנה ואף כיסוי סטרילי חד"פ לשמירה בין השימושים. הקורונה לצערנו שינתה קצת את התמונה והפסיקה את הלידות הללו מפני החשש והמחסור בכוח אדם.
מה השתנה?
קודם כל החדר עצמו עבר שיפוץ מהפכני, עוצב מחדש ומוקמה בו בריכת אמבט קבועה ומפוארת והפך ממש נחשק עבור היולדות, כמובן נוספה גם הבדיקה במרפאת טרום הלידה ע"מ להבטיח שהלידה תתאים ותהיה בטוחה ככל הניתן עבור האם והתינוק מעבר לכך ממש לאחרונה שונו הנהלים של הלידה עצמה שעד כה לא התקיימה בתוך המים אלה האישה שהתה שם רק במהלך הצירים ויצאה ללדת מחוץ לבריכה וכיום לאחר הכשרה התחלנו לקבל לידות ממש בתוך המים והמהלך הזה משמעותי מאוד עבור היולדות שרוצות לחוות את החוויה במלואה.
מה עם בטיחות? איך נוהגים במצבי חירום?
לידה במים בטוחה בדיוק כמו לידה רגילה, כדי להבטיח זאת היא גם מנוהלת עם נהלים מדוקדקים ומיילדת צמודה שעוקבת באדיקות אחר המדדים של האם והעובר גם בזמן השהייה במים. במצבי חירום ח"ו אנחנו מתנהלים כמו בכל מצב חירום בלידה, היולדת מקבלת עזרה לצאת מן המים ומועברת למיטה שנמצאת ס"מ ספורים מהבריכה ומשם הצוות המקצועי המיומן מטפל בבעיה ע"פ האבחנה הרפואית והטיפול הדרוש לו.
האם נדרש הכשרה מיוחדת לצוות עבור לידה כזאת?
כן, כמובן, בחדר הלידה במים משובצת בכל פעם מיילדת צמודה ואך ורק כזאת אשר עברה הכשרה ע"י קורס מקצועי ייעודי לכך אותו מעבירה מומחית בעלת שם עולמי בתחום מארה"ב אותה מיילד הודרכה ויודעת כיצד לנהל לידה שכזאת כולל הבדיקות הדרושות לה והתדירות שבהן יבוצעו וסימנים ללידה תקינה או חלילה סיבוך כולשהו.
כמובן הצוות עבר גם התנסות ותרגול סימולציות ע"מ לדעת להתמודד עם כל תרחיש.
יש סוג מסוים של נשים שנגשות ללידה במים?
כיום הנושא של לידות טבעיות עם מינימום התערבות חיצונית עלה מאוד למודעות והפך יותר ויותר פופולארי בקרב נשים שמבקשות זאת לעצמן ולידת מים היא כלי מרכזי כדי להצליח בלידה כזו, שימוש במים יכול לבוא בווריאציות שונות כמו מים זורמים, בקבוק חם או מגבת רטובה וחמימה שמונחת על הגב להקלת הכאבים, כמו"כ מוזיקת מים מרגיעה מאוד אף היא ותורמת רבות לתחושת רוגע והרפיה כפי שאנחנו שמות גם כן בחדר הלידה במידה והיולדת מעוניינת בכך והחוויה במים עוצמתית ומקשר מאוד את האם עם הרך הנולד ואף משפיעה על הקשר איתו אח"כ ועל הלידות הבאות בחוויה החיובית שהיא נושאת איתה ואף תורמת לביטחון העצמי ולתחושת המסוגלות של היולדת.
מה ההשפעה של זה בשטח? תוכלי לספר לנו מקרה מרגש שלקחת בו חלק?
הסיפורים שלי על לידות מים לא נגמרים, אני מעריצה מושבעת של התחום בגלל שלל יתרונותיו אבל תמיד תופס אותי במיוחד אותן נשים שעבורן זה הייתה הגשמת חלום לא ממומש כי לא העיזו עד כה לנסות ובמקרים האלו אני רואה את העוצמה הנשית במלואה ומתרגשת עד כלות.
לפרטים נוספים ויצירת קשר לחצו כאן >>>
השבוע הגיע אלינו יולדת כל הדרך מהדרום ממש בתחילת לידה שלא ממש התקדמה וסיפרה לי שיש לה בדיוק את החלום הזה ללדת במים, מאותו רגע לקחתי כמטרה להגשים לה את החלום, החלפנו חדרים ליולדת ששהתה בחדר עם האמבט ולא רצתה ללדת במים ע"מ לפנות לה את החדר הייעודי ומילאנו את הבריכה בינתיים היא נכנסה למים זורמים כדי להקל על הכאב ומיד לאחר מכן הרגישה שהיא כבר יולדת ועברה למיטה ואכן במהפך של כמה דק' היא מצאה את עצמה יולדת ומחזיקה כבר את התינוק המתוק בידיים כשברקע המים זורמים.
אותה אישה אמנם לא הספיקה ללדת במים אבל ממש ראינו איך שלפעמים רק הידיעה שתומכים בך ומאמינים בך ושכולם סביבך עושים הכל כדי שתלדי כמו שחלמת כבר נותן ליולדת את הביטחון ומקדם את הלידה בצורה מדהימה.
פרופ' מני מנהל אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי 'מעיני הישועה' משתף אותנו ב'מאחורי הקלעים' של המהלך:
אנחנו מאמינים בזכותה של האישה לבחור את דרך הלידה הנכונה בשבילה, כל זאת כמובן תוך שמירה קפדנית על בטיחותה ובטיחות העובר.
כחלק ממדיניות זו החלו בחודשים האחרונים בביצוע לידות בתוך המים לנשים המעוניינות בכך. צוות מיילדות הוכשר באופן מיוחד לעניין ובחדרי הלידה הוכשר חדר מיוחד ללידות במים, יש לציין שלפני הקבלה למסלול של לידת מים האישה נפגשת עם מיילדת ורופא שבודקים את התאמתה הרפואית למסלול.