בפאנל מיוחד שנערך לאחרונה בהשתתפות בכירי המשק, נדונו האתגרים המשמעותיים העומדים בפני ענף הבנייה בישראל. במוקד הדיון עמדו מר ישראל אוזן, מנכ"ל משרד העבודה, ומר אלדד ניצן, יו"ר תאגידי כוח אדם זר לבנייה, אשר הציגו תמונת מצב מקיפה של המשבר הנוכחי והפתרונות המתגבשים בימים אלו.
האתגרים העומדים בפני הענף, כפי שעלו בפאנל מיוחד שהתקיים, הם חסרי תקדים בהיקפם. המלחמה המתמשכת יצרה מציאות חדשה בשטח, עם השלכות מרחיקות לכת על כל שרשרת הערך בענף הבנייה. חברות קבלניות רבות מדווחות על ירידה משמעותית בהתחלות בנייה, מה שמעיד על הקשיים הכלכליים העמוקים והתמוטטות של חלק מהחברות המקומיות.
"אנחנו בעצם שנה למלחמה, האירוע פגש אותנו במלוא עוצמתו", פתח מנכ"ל משרד העבודה ישראל אוזן את דבריו, בהתייחסו להשפעות המיידיות של המצב הביטחוני על הענף. "לקח לנו זמן להבין ולהתארגן לזה, גם ברמה האזרחית", הוסיף.
בהתייחסו לצעדים המשמעותיים שננקטו בחודשים האחרונים, ציין אוזן כי "הממשלה עשתה שינוי חשיבה שחיכינו לו הרבה שנים". לדבריו, ההחלטה להעביר את ניהול נושא העובדים הזרים לוועדת מנכ"לים היא "צעד חריג ממש", המעיד על ההבנה העמוקה של הממשלה בדחיפות המצב.
הנתונים שהציג מנכ"ל משרד העבודה בפני המשתתפים מצביעים על התקדמות משמעותית: "כרגע אנחנו עם אישורים של מעל 90,000 עובדים חדשים לארץ". בהמשך דבריו פירט כי ועדת המנכ"לים כבר קיבלה כ-20 החלטות בכלל הענפים, כאשר אושרו כ-25,000 עובדים זרים, מתוכם 13,000 המיועדים לענף הבניין.
אחד הנושאים המרכזיים שנדונו בפאנל היה הצורך הדחוף בהפחתת הבירוקרטיה. "אנחנו עובדים על אירוע משמעותי גם למשק וגם לאזרחים כדי להפחית אגרות עכשיו שיעזור גם ביוקר המחיה", הדגיש ישראל אוזן. הפחתת האגרות נתפסת כצעד חיוני שיכול לסייע בהורדת יוקר המחיה ובהקלה על הקבלנים.
יו"ר תאגידי כוח אדם זר לבנייה אלדד ניצן, בהתייחסו לפעילות הנמרצת של משרד העבודה, שיבח את המהלכים שננקטו: "פעולתו ופעולת משרדו והשר הרב יואב בן צור העומד בראש מבורכת, תרמה ותורמת להצלת כלכלת ישראל". בדבריו הדגיש ניצן כי יש להמשיך ולהביא עובדים במסלולים הפרטיים ולהפחית בירוקרטיה מיותרת.
ניצן הציג בפני המשתתפים תחזית אופטימית, לפיה אם תימשך המגמה הנוכחית של הבאת עובדים במסלולים הפרטיים תוך הפחתת בירוקרטיה מיותרת, "תוך 3 חודשים ענף הבנייה וענף התעשייה ינצלו, ובעקבות כך כלכלת ישראל לעתיד".
במהלך הכינוס עלתה גם סוגיית ההיערכות ליום שאחרי המלחמה. המשתתפים הדגישו את החשיבות של תכנון ארוך טווח וההכנה לשינויים הצפויים בשוק העבודה. במיוחד הודגש הצורך בגיבוש תכניות מפורטות להכשרת כוח אדם מקצועי ולשילוב טכנולוגיות חדשניות בענף.
בסיכום הכינוס המיוחד, הביעו המשתתפים תקווה כי המהלכים שננקטו יובילו לייצוב משמעותי של הענף ולחיזוק הכלכלה הישראלית בכללותה. הדוברים הדגישו כי שיתוף הפעולה בין כל הגורמים המעורבים הוא המפתח להצלחת המהלכים ולהבטחת עתיד הענף, תוך שמירה על האינטרסים של כל השחקנים בשוק.