הממשלה אישרה היום את תקציב המדינה לשנת 2025 בהיקף של 607.4 מיליארד שקל, הכולל צעדי התאמה בסך 37 מיליארד שקל. התקציב אושר לאחר דיונים מרתוניים ושורת דרמות פוליטיות, כשברקע המלחמה והצורך בהתכנסות תקציבית משמעותית.
בעקבות משא ומתן של הרגע האחרון בין ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר ש"ס אריה דרעי ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוטלה הקפאת הצמדת הקצבאות למדד, למעט קצבאות הילדים. במקום זאת, יועלו תשלומי הביטוח הלאומי בכ-50%, מהלך שיוביל לעלייה מ-200 ל-300 שקל בחודש למי שאינם עובדים, ועלייה דומה בשיעור של 50% לעובדים, בחלוקה שווה בין העובד למעסיק.
התקציב כולל קיצוץ רוחבי של 5% בכלל משרדי הממשלה, כולל בכספים הקואליציוניים שיעמדו על 4.1 מיליארד שקל. במקביל, הוטלה חובה על מנכ"ל משרד ראש הממשלה להציע תוך 30 יום תוכנית לסגירת חמישה משרדי ממשלה, מהלך שנתקל בהתנגדות ראש הממשלה.
התקציב כולל גזרות משמעותיות נוספות, ובהן הקפאת מדרגות מס הכנסה ונקודות זיכוי וקיצוץ בהטבות המס לקרנות פנסיה. על פי הערכות פורום הכלכלנים למען הדמוקרטיה, הגזרות צפויות להוביל לפגיעה של כ-7,000 שקל בשנה למשפחה ממוצעת עם שני ילדים.
שישה שרים הצביעו נגד התקציב: שלושת שרי עוצמה יהודית – איתמר בן גביר, עמיחי אליהו ויצחק וסרלאוף, השרה להגנת הסביבה עידית סילמן, שר התרבות והספורט מיקי זוהר ושר הרווחה יעקב מרגי. שר החקלאות אבי דיכטר נמנע, ושר השיכון יצחק גולדקנופף נעדר מההצבעה.
תקציב שיקום הצפון עומד על 15 מיליארד שקל, פחות ממחצית הסכום שהובטח לראשי הרשויות (31 מיליארד). בנוסף, התקציב אינו מפרט את יעדי ההשקעה הספציפיים, מה שמעורר חשש לגבי אופן חלוקת הכספים.
בעקבות הסכמות של הרגע האחרון, הודיע שר העבודה יואב בן צור כי שכר המינימום לא יוקפא ויעלה כמתוכנן באפריל הקרוב. עם זאת, ההצמדה של חלק מקצבאות הנכות לשכר הממוצע במשק תישאר מוקפאת.
איזה גזל דוחה איכס