בהתאם להוראות סעיף 1(ב) לחוק להפסקת פעילות אונר״א, התשפ״ה-2024, שר החוץ ישראל כ״ץ הורה למנכ״ל משרד החוץ יעקב בליטשטיין להודיע היום לאו״ם על ביטול ההסכם בין ישראל ואונר״א משנת 1967. הסכם זה היווה את הבסיס המשפטי ליחסים בין מדינת ישראל לאונר״א.
שר החוץ ישראל כ״ץ האשים ואמר: "אונר"א – הארגון שעובדיו השתתפו בטבח ה-7 באוקטובר ושרבים מעובדיו הם פעילי חמאס – הוא חלק מהבעיה ברצועת עזה ולא חלק מהפתרון. לאו״ם הוצגו אינספור ראיות אודות פעילי חמאס העובדים באונר״א ואודות שימוש במתקני אונר״א למטרות ודבר לא נעשה בעניין. יתרה מזאת, גם את ההמלצות של האו״ם עצמו, שנכתבו בדו״ח קולונה, אונר״א בחר לא ליישם".
כ"ץ הוסיף ואמר: "אל תאמינו למי שאומר לכם שאין תחליף לאונר״א: כבר עכשיו הרוב המכריע של הסיוע ההומניטרי מועבר דרך ארגונים אחרים, ורק 13 אחוזים ממנו מועבר דרך אונר״א. מדינת ישראל מחויבת לדין הבינ״ל ותמשיך לאפשר הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה באופן שלא יפגע בביטחון אזרחי ישראל".
ההחלטה התקבלה לאחר שבשבוע שעבר אישרה הכנסת את ביטול כל ההסכמים עם אונר"א, זאת לאחר שעובדי אונר״א רבים היו מעורבים בטבח ה-7.10. רבים נוספים מקרב עובדי אונר״א הם פעילי טרור מארגוני חמאס וגא״פ. חדשות לבקרים מתגלים מקרים חדשים של מעורבות עובדי אונר"א בטרור.
ישראל העבירה לידי האו"ם חומרים רבים בנושא, כגון רשימה של 100 פעילי חמאס מהזרוע הצבאית העובדים באונר"א כבר ביולי האחרון, אבל אונר"א לא נקט שום פעולה מולם. רק לפני עשרה ימים פורסם אודות עובד אונר״א שהופיע ברשימה זו אשר השתתף בטבח במיגונית בכפר רעים (מחמד אלעטיווי), אולם אונר"א לא נקטה נגדו צעדים למרות שהועבר המידע לגביו. אלעטיווי נהרג בפעולת צה״ל אך למרבה הזעזוע מזכ״ל האו״ם גוטרש בחר להביע צער על מותו. בנוסף, פעולות טרור רבות במלחמה התבצעו מתוך מתקני אונר"א, אך אונר"א לא הודיע אפילו פעם אחת לישראל במהלך המלחמה על השימוש הפסול שנעשה במתקניה על ידי ארגון טרור, דבר שעומד בניגוד למחויבויותיה לשמור נייטרליות.
במשרד החוץ מציינים כי אונר"א אף לא נקט בצעדים המינימליים שנדרשו ממנו בדו"ח של האו״ם עצמו – דו״ח קולונה: לא פוטרו עובדים שהם גורמי חמאס וגהאד אסלאמי, לא נעשה דבר בעניין הפרת הנייטרליות של המתקנים של אונר״א, והארגון לא שינה את ספרי הלימוד הנלמדים והתכנים המסיתים בבתי הספר של אונר״א. זאת למרות ההתחייבויות של אונר״א למדינות תורמות ולישראל להסיר חומרים אלה מיידית.
בהתאם ללשון החוק, החקיקה בנושא אונר״א תיכנס לתוקפה בעוד כשלושה חודשים, שבמהלכם תורחב הפעילות העניפה ממילא מול ארגונים בינ״ל אחרים שאינם נגועים בטרור, ותתבצע היערכות להפסקת הקשר עם אונר״א ולביסוס האלטרנטיבות לאונר״א, והכל בהתאם לדין הבינ״ל.