לאחרונה, עלו לכותרות באירופה חששות על כמויות רעלים בטונה משומרת, בעקבות דיווחים על תכולת עופרת גבוהה שעלולה להשפיע על הבריאות.
ד"ר בלה עזריה, בכירה באסותא מרכזים רפואיים ומומחית לרפואת משפחה, מסבירה את הסיכונים הכרוכים בצריכת טונה, במיוחד בקרב ילדים ואוכלוסיות רגישות.
מדוע קיימת עופרת בטונה משומרת?
עופרת היא מתכת כבדה שנמצאת בטבע והיא עלולה להגיע לטונה דרך שרשרת המזון במעמקי האוקיינוסים. טונה היא דג טורף שנמצא גבוה בשרשרת המזון הימית, ולכן הוא חשוף ליותר מזהמים מימיים שמצטברים בגופו, בהם עופרת וחומרים נוספים. בעבר, מתכות כבדות כמו עופרת וכספית היו קשורות לתעשייה הכבדה, אך כיום הן חלק בלתי נפרד מהזיהום הסביבתי ומשפיעות על בעלי חיים ומקורות המזון שלנו.
ד"ר עזריה מסבירה כי מומלץ להגביל את צריכת הטונה לא יותר מ-3 פעמים בשבוע. "אמנם הכמויות של עופרת בטונה נמוכות מאוד, אבל אין להתעלם מהעובדה שהן קיימות. עופרת היא רעל ידוע, ומכאן החשיבות במודעות לצריכה מבוקרת." לדברי עזריה, יש להעדיף תזונה מגוונת ומבוקרת כדי להקטין את הסיכוי להצטברות עופרת בגוף, במיוחד בקרב ילדים, שהשפעת העופרת עליהם חזקה במיוחד.
ילדים הם הקבוצה הפגיעה ביותר לחשיפה לעופרת, בשל משקל גופם הקטן יותר ומערכות הגוף המתפתחות. כאשר עופרת חודרת לגוף, היא עלולה להיקשר לרקמות ולהשפיע על מערכות שונות בגוף. ריכוזים מסוימים של עופרת עלולים לפגוע במערכת העצבים, בכליות, לגרום למחלות לב ולהפרעות בפריון. במקרים קיצוניים של חשיפה לעופרת בריכוזים גבוהים, ישנו סיכון לפגיעה חמורה או אף למוות.
בנוסף, חשוב לזכור שגם בקרב מבוגרים, חשיפה ארוכת טווח לעופרת עלולה לגרום לנזקים מצטברים בגוף. נשים בהריון ובני הגיל השלישי, לדוגמה, פגיעים יותר להשפעות עופרת ומומלץ שיימנעו מצריכת טונה בכמות גבוהה או לחפש חלופות כמו סלמון ודגים קטנים יותר.
ד"ר עזריה מציינת כי אין צורך להימנע לגמרי מטונה, אך יש להקפיד על צריכה מבוקרת ולהיות מודעים להמלצות תזונתיות בריאותיות.
"לרוב, הכל עניין של מינון," מדגישה ד"ר עזריה, "בטונה ישנם גם רכיבים בריאים כמו חלבונים, חומצות שומן אומגה-3, וויטמינים חשובים – ולכן ניתן לכלול אותה בתפריט בצורה מאוזנת."
ישנם כמה כללים פשוטים שיכולים לעזור בצמצום החשיפה לעופרת, במיוחד כאשר מדובר בילדים או באוכלוסיות רגישות. הנה כמה מהם:
1. צריכה מבוקרת – כאמור, כדאי להגביל את צריכת הטונה לכמה פעמים בודדות בשבוע, ולשלב בתפריט מקורות חלבון אחרים.
2. בחירת מקורות חלבון שונים
3. תפריט מגוון ומאוזן – שילוב מגוון רחב של ירקות, פירות, דגנים וקטניות בתפריט היומי יכול לעזור לגוף להתמודד עם מתכות כבדות ולספק רכיבי תזונה חשובים נוספים.
4. העדפת מזון טבעי ולא מעובד – מוצרים מעובדים עשויים להכיל תוספי מזון וגורמים נוספים שעלולים להכביד על הגוף. תזונה המבוססת על מזון טבעי ומלא תספק לגוף את הרכיבים החיוניים שהוא צריך כדי להישאר בריא.
בסופו של דבר, אכילת טונה היא בחירה אישית, אך יש לה יתרונות תזונתיים וגם סיכונים פוטנציאליים. ד"ר עזריה מזכירה כי ההמלצה היא לא להימנע לחלוטין, אלא לצרוך טונה במידה ולשלב אותה עם מקורות מזון נוספים.