בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא היום (ה') צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט.
על פי בית הדין הצווים הוצאו בגין "ביצוע פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה במסגרת המלחמה ברצועת עזה". במקביל, בית הדין הוציא צו מעצר הוצא גם נגד אחד מראשי חמאס לשעבר, מוחמד דף, למרות שחוסל על ידי צה"ל.
צווי המעצר שהוצאו מסווגים כרגע כ"סודיים", על מנת "להגן על עדים ולשמור על ניהול החקירות".
נשיא המדינה יצחק הרצוג מסר בתגובה: "זהו יום שחור לצדק. זהו יום שחור לאנושות. ההחלטה המופרכת של בית הדין הפלילי הבינלאומי, שנעשתה בחוסר תום לב, הפכה את הצדק האוניברסלי לבדיחה אוניברסלית. היא שמה ללעג את קורבנם של כל אלו שנלחמו למען הצדק – מניצחון בעלות הברית על הנאצים ועד היום".
עוד אמר הרצוג כי "ההחלטה מתעלמת מהמצוקה הנוראית של 101 החטופות והחטופים הישראלים שנמצאים בשבי האכזרי של חמאס בעזה. היא מתעלמת מהשימוש הציני של חמאס בבני עמו כמגנים אנושיים. היא מתעלמת מהעובדה הבסיסית שישראל הותקפה בצורה ברברית ויש לה החובה והזכות להגן על עצמה ועל עמה. היא מתעלמת מהעובדה שישראל היא דמוקרטיה תוססת, שפועלת בהתאם לחוק ההומניטרי הבינלאומי ומשקיעה מאמצים גדולים מאד על מנת לדאוג לצרכים ההומניטריים של האוכלוסייה האזרחית בעזה".
"ההחלטה בחרה בצד של הטרור והרשע על פני הדמוקרטיה והחירות, והפכה את מערכת הצדק הבינלאומי עצמה למגן אנושי לפשעי חמאס נגד האנושות. הניצול הציני של המוסדות המשפטיים הבינלאומיים מזכיר לנו פעם נוספת את הצורך בבהירות מוסרית אמיתית אל מול אימפריית הרשע האיראנית ששואפת לערער את האזור והעולם ולהרוס את מוסדות הדמוקרטיה המערבית והעולם החופשי", הוסיף הרצוג.
שר החוץ גדעון סער ציין כי מדובר ברגע שחור לבית הדין שמבחינתו "איבד כל לגיטימציה לקיומו ולפעילותו. הוא פעל ככלי שרת פוליטי בשירות הגורמים הקיצוניים ביותר הפועלים לערעור השלום, הבטחון והיציבות במזרח התיכון. הגוף המתקרא ״בית דין״ הוציא צווים אבסורדיים בחוסר סמכות נגד ראש משלת ישראל נתניהו ושר הבטחון לשעבר שלה גלנט, למרות שישראל אינה חברה בבית הדין".
"אלה צווים המכוונים לא רק אישית כנגדם. למעשה זוהי התקפה על זכותה של ישראל להגן על עצמה. התקפה זו מכוונת נגד המדינה המותקפת והמאויימת ביותר בעולם, שהיא גם המדינה היחידה שמדינות אחרות באזור קוראות ופועלות בגלוי להשמדתה.
מבחינה ערכית זהו ליקוי מאורות מוסרי שהופך את הטוב לרע ומשרת את הרוע. מבחינה מדינית – הוצאת הצווים נגד מדינה הפועלת לפי המשפט הבינ״ל היא פרס ועידוד לציר הרשע, שמפר אותו ברגל גסה ובעקביות. על המדינות ההגונות וכל אדם הגון בעולם לדחות בשאט נפש עוול זה", הוסיף סער.
ראש האופוזיציה יאיר לפיד הגיב: "מגנה את החלטת בית הדין בהאג, ישראל מגנה על חייה מול ארגוני טרור שתקפו, רצחו ואנסו את אזרחינו, צווי המעצר האלה הם פרס לטרור".
חבר הכנסת בני גנץ הוסיף: "ההחלטה היא עיוורון מוסרי וחרפה היסטורית שלעולם לא תישכח".
בבית הדין יש 124 מדינות חברות, שלכאורה נתניהו וגלנט לא יוכלו לבקר בהן כעת. ארצות הברית ורוסיה לא נמנות כחלק מהחברות.
ישראל פעלה בחודשים האחרונים באמצעות מדינות נוספות כדי לטעון שאין סמכות לבית הדין לדון בסוגייה, אבל הטענה נדחתה.