מחקר ישראלי חדש מצא כי עצם האבחון של עודף משקל או השמנה על ידי רופא או רופאת המשפחה ותיעודו בתיק הרפואי הוביל לירידה במשקל אצל המטופלים.
המחקר הראה שאנשים שסבלו מעודף משקל, והרופאים ציינו זאת באוזניהם ותיעדו זאת בתיק הרפואי, הגדילו ב-32% את הסיכויים שלהם לרדת במשקל. המחקר התרחש לפני כניסתן של תרופות ההרזייה לישראל והתוצאות של הירידה במשקל לא קשורות לייעוץ תזונתי או לשימוש בתרופות.
המחקר סקר תיקים רפואיים של 200 אלף מטופלי מכבי שלכולם היה משקל עודף או השמנה וללא סוכרת או מחלת לב. נמצא כי רק ל-18% מהנבדקים נרשמה אבחנה של עודף משקל או השמנה בתיק הרפואי. בסך הכל, בקרב המטופלים עם מדידת משקל חוזרת, 20% השיגו ירידה של 5% או יותר ממשקלם ההתחלתי בשנה העוקבת, כלומר ירידת משקל במידה הנחשבת מספיקה כדי למנוע או לעכב סיבוכי השמנה. במחקר נמצא כי המטופלים שקיבלו אבחנה של השמנה מרופא המשפחה היו עם סיכוי גבוה יותר להשיג ירידת משקל מאלו שלא קיבלו אבחנה. החוקרים הראו שמי שקיבלו מהרופא אבחנה של עודף משקל או השמנה, הגיעו פי 2.6 יותר למפגשים עם תזונאי/ת בקופת החולים, והסיכוי של מי שביקרו אצל דיאטנית לרדת במשקל היה גבוה פי 2.5. כך שליווי תזונתי יכול להסביר חלקית את הצלחתם להשיג ירידה במשקל.
עם זאת, גם בנטרול המשתנה של ליווי על ידי תזונאים נמצא כי עצם האבחנה על ידי רופא המשפחה העלתה את הסיכוי לרדת במשקל ב-32% לעומת היעדר או עיכוב באבחנה. המחקר בוצע לפני שנת 2021, כאשר תרופות מהדור החדש לטיפול בהשמנה כמעט שלא היו בשימוש באוכלוסייה בישראל. המחקר פורסם בכתב העת OBESITY FACTS, העיתון הרשמי של הארגון האירופי להשמנה.
ד"ר מיכל כשר מירון, מומחית באנדוקרינולוגיה ומנהלת מרכז "אסותא לייט" לטיפול בהשמנה ברמת החייל: "הסיבות הליעדר אבחון השמנה עשויות להיות מגוונות. למשל, אם המטופל מגיע לבדיקה במרפאה מסיבה רפואית אחרת. ייתכנו גם חסמים של היעדר זמן או התנגדות מצד המטופל או מצד הרופא לשוחח על השמנה. המחקר מצביע על כך שלעצם מתן האבחנה של עודף משקל יש השלכה על הסיכוי של אותו פרט להשיג ירידה במשקל. ייתכן שעצם יידוע האדם לגבי העבודה שמשקל גופו אינו תקים מעודדת אותו לערוך שינויים בתזונה, בפעילות גופנית או הרגלי חיים אחרים, שעשויים להוביל לירידת משקל שיש לה משמעות קלינית מבחינת מניעת תחלואה".
ד"ר דן אויירו, מנהל המרכז לטיפול בהשמנה ורופא משפחה מחוזי במכבי: "ריאנו במחקר בצורה מאוד ברורה שעצם מתן האבחנה והשיח עם המטופל עשה משהו והוביל לירידה במשקל. חשוב להבין שהשמנה היא כמו כל מחלה כרונית אחרת, שמלווה אנשים לאורך חייהם ולכן חשוב להיות במעקב. כדאי לפנות לרופאי המשפחה ולדבר על אפשרויות הטיפול. זו מחלה פרוגרסיבית שהולכת ומתקדמת"